Több mint fél évre megváltozik a forgalmi rend a pécsi főtérnél

Szeptember 19-től kezdődően előreláthatólag jövő májusig változik a forgalmi rend a Régészeti Múzeum közelében lévő utcák esetében.

A Széchenyi tér 12. szám alatti Régészeti Múzeum felújítása a Pécsi Városfejlesztés NZrt. koordinálása mellett már idén május eleje óta zajlik. Az épület bejáratának mérete miatt a kivitelezéshez kapcsolódó deponálás eddig az épület déli és keleti oldalán történt, a keleti oldalon a járda és a parkolósáv (taxidroszt), a déli oldalon a járda igénybevételével.

A felújítást végző vállalkozó a nagymértékű daruzás és anyagmozgatás miatt a munkálatok gördülékeny folytatása érdekében kérte az épület előtt a rendelkezésükre álló építési terület bővítését a kivitelezés tervezett végéig, 2023 májusáig. A Biokom NKft. a vállalkozó kérését a forgalomtechnikai tervvel együttesen Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Városfejlesztési és Kommunális Bizottsága elé terjesztette, amely azt az augusztus 24-ei ülésén elfogadta és jóváhagyta.

Az ideiglenes forgalmi rend a következők szerint alakul:

A múzeum és a dzsámi között csak a gyalogosközlekedés lesz biztosított. Mivel a gyalogos- és kerékpáros-forgalom együtt nem haladhat (a gyalogosok számára 1,5 méter széles járdát biztosítanak), ezért a bringások számára a kijelölt útvonal a dzsámi déli oldalán halad.

A gépjárművek közlekedése a Hunyadi János utca – Káptalan utca – Szepessy Ignác utca – Janus Pannonius utca útvonalon keresztül lesz lehetséges az alábbiak szerint:

  • a Káptalan utca Hunyadi János utca és Szepessy Ignác utca közötti szakasza kétirányúvá válik,
  • a Szepessy Ignác utca forgalmi rendje megfordul, az utca a Káptalan utca felől a Janus Pannonius utca felé válik egyirányúvá.

A Hunyadi utca felől az utca elejére a „Szembejövő forgalom elsőbbsége” táblát, a Szepessy Ignác utca kereszteződésébe az „Elsőbbség a szembejövő forgalommal szemben” táblát helyeznek ki.

Az autó-, illetve a taxiforgalom a Hunyadi utca – Káptalan utca – Szepessy Ignác utca útvonalon tudja elérni a Széchenyi teret, ehhez a Szepessy Ignác utca az eddigivel ellenkező irányban lesz egyirányú. A buszközlekedést, ezen belül is a 44-es helyi járatú autóbusz útvonalát nem érinti az ideiglenes forgalmi rend. A módosítás által a védett övezet keleti és nyugati része között mindkét irányban biztosított marad a gépjárművel való átközlekedés.

A vállalkozó a Széchenyi téri rendezvények idején biztosítja a terület zavartalan megközelítését.

Hirdetés