Tovább bővít a HARMAN, jövőre ezren dolgozhatnak a pécsi üzemben

Dinamikusan fejlődik a világ legnagyobb autómárkáinak dolgozó HARMAN pécsi gyára: felújítottak egy korábban nem használt csarnokrészt, logisztikai központot is kialakítottak, és hosszú távú céljaik megvalósításának érdekében elindult egy jelentős munkaerő-toborzás is a cégnél. A részletekről Somogyvári Lajossal, a pécsi gyár igazgatójával és Petrovics Eszterrel, a cég helyi HR-vezetőjével beszélgettünk.

hirdetés
Uránia Mozi

– A 2015-ös gyárnyitás óta folyamatosan fejlődik a pécsi üzem. Korábban szórakoztatóipari és híradástechnikai termékek gyártásával foglalkoztak, az utóbbi években viszont az autó-hangtechnika terén vált a HARMAN húzónévvé. Továbbra is ez a fő profiljuk?

Somogyvári Lajos: Igen, az autó-hangtechnikai gyártás 2018-ban indult be nálunk, jelenleg ezen a téren zajlik jelentős fejlesztés és ezen a területen tervezünk bővíteni. Az egyik csapásvonala a fejlesztéseknek az úgynevezett „fejegységek”, azaz multimédiás navigációs központok készítése, melyek az autókban vezérlik többek között a GPS-t, a rádiót, kijelzőket, a telefon-kihangosítást. A másik stratégiai célunk, hogy a jövőben Pécs legyen a cég autóerősítőket gyártó központja.

Somogyvári Lajos és Petrovics Eszter a HARMAN pécsi üzeme előtt

– Kik a HARMAN legismertebb vevői és Pécsett milyen termékek készülnek számukra?

Somogyvári Lajos: A cég gyárt autó-hangtechnikai eszközöket a BMW-nek, a Mercedesnek, a Volkswagen-csoport tagjainak, és többek között a Fiatnak és a Ferrarinak is. Ugyanakkor jelentős és fontos lépés a cég és a pécsi gyár történetében, hogy a Toyota számára készített elemek már egyből Pécsett készülnek, nem a székesfehérvári gyárból kerülnek ide.

Petrovics Eszter: A Toyotának készített termékeinket itt is teszteljük, és teljesen készen küldjük ki azokat az autógyáraknak.

– Egy ilyen fejlesztéshez feltehetően infrastrukturális bővítés is szükséges.

Somogyvári Lajos: Igen, egy nagyon-nagyon jelentős bővülést tervezünk. Autóipari elvárásoknak megfelelően felújítottunk egy 4 ezer négyzetméteres, korábban nem használt csarnokrészt, melyet reményeink szerint nemsokára már be is lakunk. Egy másik szakterületet is ki kell emelni, ahol jelentős bővítést és eszközfejlesztést hajtottunk végre. Ez az SMT, azaz a felületszerelési technológia területe. Tizenkét autóipari gyártósorunk van, illetve van még egy sorunk a professzionális területre, ami nagyon fontos számunkra, és sok embert is keresünk ide. Mindezzel párhuzamosan bővül még a kézi összeszerelés gyártósora is, a cél pedig az, hogy az SMT-gyártás és a kézi összeszerelés egy helyen legyen a jövőben.

Petrovics Eszter: Illetve a cég életében fontos még, hogy Pécsett logisztikai központot is kialakítottunk, ami azt jelenti, hogy ebből a központból szállítjuk ki közvetlenül az árukat a vevőkhöz.

Somogyvári Lajos: „A HARMAN Magyarországon az egyik legjobb cég”

– Akkor tehát keresnek új munkaerőt ezeknek a céloknak az elérése érdekében. Hány embert keresnek, és milyen pozíciókra?

Petrovics Eszter: Jelenleg 650-en dolgoznak nálunk, de a következő év végére szeretnénk elérni az 1000 főt, ami ezeknek a nagy fejlesztéseknek a kivitelezéséhez elengedhetetlen. Ez a cég életében hatalmas munkaerő-emelkedésnek számít, és minden bizonnyal nagyon meg fogjuk ünnepelni, ha sikerül elérni ezt a számot. Főként SMT- és összeszerelő-operátorokat keresünk, ezekre a betanított fizikai munkákra pedig bárki jelentkezhet. Tény, hogy előny egy kis műszaki érzék és némi kitartás. Számukra toborzónapokat is szervezünk, ahol megismerhetik a céget, az általunk kínált lehetőségeket, és az elvárásainkat is. A fizikai munkaterületek mellett szeretnénk bővíteni a szellemi munkaterületeken is. Keresünk minőségügyi mérnököket, folyamatmérnököket, SMT-mérnököket, tesztmérnököket, továbbá technikusokat és gépészeket is.

Hosszú távra terveznek

– Miért válasszák a HARMANT, miért érdemes csatlakozni a céghez?

Petrovics Eszter: Azoknak, akik jelentkeznek hozzánk, egy biztos álláslehetőséget ajánlunk, versenyképes jövedelmet, amelyhez komoly cafeteria-csomag járul, valamint teljesítményalapú bónusz is. Fontos tudni ugyanakkor, hogy egyes munkakörökben a betanításra a HARMAN székesfehérvári gyárában kerül majd sor, maximum 3 hónapon keresztül. Ehhez természetesen szállást, utaztatási, illetve étkezési hozzájárulást is biztosítunk.

Somogyvári Lajos: A fentiekhez hozzátartozik, hogy a Samsung-csoport és azon belül is a HARMAN valószínűleg Magyarországon az egyik legjobb cég az értékesítések szempontjából, jövőre pedig Baranyában minden bizonnyal az első is lesz a top 100-as listákon. Egy stabil, biztos lábakon álló, folyamatosan fejlődő cégről van szó, és hosszú távra tervezünk. Mindez remélhetőleg vonzó nem csak a nálunk betanuló diákmunkásoknak és a pályakezdőknek, hanem azoknak a tapasztalt kollégáknak is, akik dolgoztak vagy épp dolgoznak ezeken a számunkra fontos munkaterületeken.

– Ha valaki úgy dönt, jelentkezni kíván a HARMAN csapatába, hogyan teheti ezt meg?

Petrovics Eszter: Elektronikus úton várjuk a jelentkezéseket a toborzaspecs@harman.com címre, ide kell elküldeni az életrajzokat, ezután felvesszük velük a kapcsolatot.

(x)