Új kerékpárúton tekerhetünk a Füzes dűlőnél is

A Füzes dűlő új bringaútja

Ahogy az már bizonyára sokaknak feltűnt, Pécs az elmúlt hónapok során nagyot lépett előre a bicikliutak kiépítésében: nemrég átadták a keleti városrészt a Zsolnay-negyeddel összekötő bringautat, a Nagy Imre út új bicikliútja is elkészült már, most pedig egy újabb bicikliseknek kedvező fejlesztésről számolhatunk be, ugyanis elkészült az Expo Centert a pellérdi kerékpárúttal összekötő új út is.

A Füzes dűlő új útjai

Befejeződtek a munkák a Megyeri út és a Nyugati Ipari út között, az idén tavasszal kezdődött fejlesztés eredményeképp közvetlen összeköttetés jött létre az Expo Center, a Vásártér, a Megyeri út, és a Nyugati Ipari út között: az Expo Center nyugati vége és a Nyugati Ipari út között új, kétsávos ipari feltáró út épült. Ennek az új útnak köszönhetően javulhat a Megyeri út, valamint a Füzes dűlő környékén található iparterület és ipari épületek megközelítése, továbbá csökkenhet a Megyeri út, Nagy Imre út, illetve a Vásártér utca forgalmi terheltsége.

Javulhat a környékén található iparterület megközelítés

A projekt keretében nem csak ipari feltáró út épült, hanem azzal egy időben készült egy – az úttal párhuzamosan futó – 1,2 kilométer hosszú új bringaút is, amely összeköti a „Nagy Imre út fejlesztése” című projekt keretében megépített kerékpárutat a pellérdi kerékpárúttal. A bicikliút keresztezi a Nyugati Ipari utat, ezért a kerékpározók védelme érdekében jelzőlámpás csomópontot alakítottak ki a kereszteződésben.

A bicajosok biztonsága érdekében jelzőlámpát is kihelyeztek

A biciklisták felállóhelyeinek világítását napelemes kandeláberekkel oldják meg, így sötétedés után is biztonságban lehet majd a csomóponton átkelni.

Nemsokára átadják a Nagy Imre út kerékpárútját

A Füzes dűlő új bicikliútja persze nem egyedülálló, a városban az elmúlt hónapokban több új kerékpárút épült, többek között az, amely a fent említett Nagy Imre úti fejlesztése során készült el szeptember közepén. A tavasszal indult projekt során a Nagy Imre út mentén építették ki az új kertvárosi kerékpárutat, amelynek eleje a Maléter Pál út jelzőlámpás csomópontjánál véget érő, már meglévő kerékpárúthoz csatlakozik, a szakasz vége pedig a pellérdi kerékpárutat a Megyeri úttal összekötő kerékpárúthoz kapcsolódik.

A Nagy Imre út kerékpárútját már használják

Fontos megjegyezni, hogy a bicikliút építésével párhuzamosan – a projekt részeként – a Nagy Imre út Maléter Pál úti csomópontja és a Keszüi úti csomópontja közötti 550 méteres útszakaszt is felújították. A kerékpárút átadása és forgalomba helyezése 2020. december elején várható.

A keleti városrészből a Zsolnay-negyedig tekerhetünk

Mindenképp meg kell említeni, hogy a keleti városrészben sem volt eddig olyan kerékpárút, amely biztonságosan összekötötte volna azt a belvárossal, ezért indult el tavaly a „Zsolnay-negyed – Budai vám kerékpárút megvalósítása” névre hallgató projekt, amelyre az önkormányzat még az előző városvezetés idején 215 millió forintos támogatást nyert el. Ez a bicikliút a Zsolnay-negyed északkeleti bejáratánál indul, érinti a Mathiasz János utca északi oldalán a Zsolnay Mauzóleum bejáratát, majd a Diósi úton kijelölve kerékpáros nyomokon folytatódik. A Diósi út keresztezi az Engel János utat, így a projekt során biztonságos csomóponti átvezetés készült el ezen a területen. A Puskin téren a Gyárvárosi Iskola mellett fut a kerékpárút egészen a Meszes-patakig, ahol már egy előregyártott betonelemes kerékpáros hídon tekerhetünk át.

Tavaly kezdték el, már használható is a keleti városrész bringaútja

A híd után a Zsolnay Vilmos úttal párhuzamosan halad az út, keresztezve a Névtelen utcát, a Búzavirág utcát, a Dobó István utcát, valamint a Szondi György utcát. A fejlesztés során valamennyi útcsatlakozás és átvezetés biztonságos, akadálymentes kiépítését is megoldották, valamint a meglévő lépcsőket, rámpákat és támfalakat is az új úthoz igazították. A nyomvonal a Zsolnay Vilmos utca – Komlói út csomópontjában végződik.

A fentiek alapján jól lászik tehát, hogy az Expo Center és a Nyugati Ipari út között befejeződött fejlesztés illeszkedik abba a városvezetés által meghatározott koncepcióba, amelynek célja az, hogy a gyarapodó-bővülő bicikliút-hálózat adta lehetőségekkel ösztönözzék a pécsieket a környezetbarát, fenntartható kerékpáros közlekedésre.

A cikk a „TOP-6.1.5-15-PC1-2016-00004 – Gazdaságélénkítő, iparterületek feltáró kelet-nyugati út kialakítása III. ütem: Füzes dűlő és Nyugati Ipari út összekötése” című projekt keretében készült.