Idén tavasszal döntött arról a pécsi közgyűlés, hogy a Janus Pannonius Múzeum természettudományi kiállítása a Szabadság útról a megyeháza épületébe költözhet – most újabb forrás lehet a kiállítás modernizálására.

Új funkciót kap a Szabadság úti épület, a megyeháza jelenleg üresen álló, korábban a földhivatalnak helyet adó része pedig élettel telhet meg – nagyjából így summázható az a döntés, amit még tavasszal hozott meg a pécsi közgyűlés.

A Janus Pannonius Múzeum természettudományi kiállítása ugyanis a Széchenyi téri megyeháza egyik részében lelhet új otthonra, a Szabadság út 2. alatt pedig a Néptánc és a Népzene Háza jöhet létre, a Mecsek Táncegyüttes közreműködésével.

A megyeháza épületébe költözhet egy múzeum

A pécsi közgyűlés csütörtöki ülésén ismét szerepel a téma, igaz, most már az új természettudományos kiállítás berendezésével kapcsolatban. A Kubinyi Ágoston Program, valamint az emberi erőforrások minisztere által kiírt pályázaton is indul ugyanis Pécs, a két alapból összesen mintegy 30 millió forintot szerezhet meg.

Ebből az összegből mód nyílik a természettudományos kiállítás új helyszínen történő bemutatásának előkészítésére, korszerűsítésére is. A másik program révén pedig egyebek mellett kártevő-mentesítésre, fertőtlenítésre, kisebb felújításokra lesz lehetőség, több múzeumi egységben is.

Őri László, Pécs alpolgármestere kiemelte, javaslatot fog tenni, hogy a város számára rendelkezésre álló pénzügyi többletből ötmillió forinttal támogassa az önkormányzat a múzeumot, melyből elsősorban egy természettudományos kiállítás megvalósítását segítené elő. Őri László hangsúlyozta, az önkormányzat ezzel is szeretné megköszönni a természettudományi osztálynak, és kiemelten Varga Ágnesnek, a múzeum munkatársának azt a munkát is, amelyet a havihegyi mandulafa Európai Év Fája versenyre történő benevezésében és megnyerésében végeztek.