Vajon miért vizelnek az utcán, vagy szexelnek egy autóval?

Egyesek az utcán, mások a szökőkútban könnyítenek magukon, de többen autókat is molesztáltak a városban az idén. Mi ez a jelenség, és mi lehet az oka annak, hogy mostanában mintha az eddigieknél is több extrém, közszeméremsértő esettel találkoztunk volna? Dr. Káplár Mátyás pécsi tanácsadó szakpszichológus segítségét kértük ennek megválaszolására. 

Az utóbbi időben számos olyan esetről számoltunk be, amelyek nem csak a pécsieket, de az egész országot megbotránkoztatták. Áprilisban egy férfi az éj leple alatt autók tanknyílásával közösült a városban, majd nemrég fényes nappal is hasonló eset fordult elő  pécsi panelok közötti parkolóban. Nem csak férfiakkal történtek azonban az utóbbi időben ilyen ügyek, két nőről is beszámoltunk korábban, akik nyilvánosan könnyítettek magukon: egyikük egy forgalmas kereszteződésben pisilt az utcára, a másik nő pedig a Színház téri szökőkútba vizelt augusztus elsején.

Káplár Mátyás szerint alapvetően két oka lehet annak, ha valaki a fent felsoroltakhoz hasonló tetteket hajt végre. Az első a hétköznapi polgárpukkasztás, mely esetben nem pszichésen beteg emberekről beszélünk. A szakpszichológus elmondta, mivel az utóbbi években a szexualitás sokkal kevésbé tabutéma és egyre több platformon jelenik meg – például írott médiában, tévében, könyvekben –, ezért az erre hajlamos emberek az önmutogatást, a nyilvános szexuális aktust választhatják mások megbotránkoztatásának céljából. Szükséges ilyenkor szem előtt tartani az illető személyiségét, valami miatt ugyanis elveszíti az önkontrollt – ez lehet valamilyen tudatmódosító szer miatt is – tette elkövetésének idején, de ez legtöbbször nem szexuális zavar.

A túlszexualizált kommunikációból fakadó polgárpukkasztási metódusok mellett a másik ok valóban valamilyen pszichés zavar, szexuális deviancia lehet. Azt például, ha valaki autókkal szeret közösülni, machinoszexualitásnak nevezzük a szakember szerint. Persze magából a devianciából nem következik egyenesen az, hogy az embernek nyilvánosan kellene kiélnie mások számára furcsa nemi vágyait, szóval az esetek mögött itt is sejthető valamilyen feltűnési vágy.

– Úgy gondolom, nincs több ilyen problémával küzdő ember, mint eddig. Egyszerűen, szintén a túlszexualizált kommunikáció miatt kisebb belső tiltást éreznek, nyíltabban fel merik vállalni és kevésbé szégyellik viselkedésüket, mint korábban, mikor a szex inkább a tabutémák közé tartozott. Ez vonatkozik mind az önmutogatásra, mind a nyilvános helyen szexelésre, akár tárgyakkal is – fogalmazott Káplár Mátyás.

Kérjünk segítséget!

A szakember szerint a cikkben leírt mentális betegségekben szenvedők legtöbbször tisztában vannak saját problémájukkal, és azzal is, ha hibát követnek el. A gond az, hogy nem tudják kontrollálni magukat. Azonban lehetőségük van segítséget kérni, hiszen nekik sem jó, ha cikkeznek róluk, vagy eljárás indul ellenük, tette hozzá.

– A betegeknek nincs szégyellnivalójuk, hiszen állapotuk nem önhibájukból fakad, sőt kezelhető is. Annak érdekében, hogy se magukra, sem pedig másra ne legyenek veszélyesek, sokszor még csak kórházba sem kell feküdniük, elég felkeresni egy pszichológust vagy pszichiátert, aki pszichoterápiával segíthet. Például a Rét utcában található pszichiátrián, a Veress Endre úti Lelki Egészség Gondozó Intézetben (LEGI), vagy magánúton is a gyógyulás útjára térhetnek. De a telefonos lelkisegély-szolgálatokon is érdeklődhetnek az érintettek – így Káplár Mátyás.

hirdetés
Hirdetés