Hiába beszélt az áldozatvállalásról Tóth Bertalan frakcióvezető, valószínű, hogy nem ez áll a szocialisták visszavonulása mögött. Alku, számítás és a szocik jutalombotránya lehet Tóth Bertalan eltűnésének hátterében – írja a Pécsi Újság.hu.

Tóth Bertalan bejelentését követően – miszerint sem pécsi, sem baranyai választókerületben nem indul MSZP-s jelölt – a politikai életben jártas, illetve egykori párttársak is találgatásokba kezdtek. Soó László és Molnár Ferenc, egykori szocialisták is megszólaltak az ügyben. Utóbbi azt nyilatkozta, hogy „a helyi MSZP-szervezet mostanra egy klikké vált”. Soó szerint pedig nem is lett volna esélyük.

Jobb nem hánytorgatni a múltat?

De szóba került a jutalombotrány is. Egyes híresztelések szerint ugyanis, ha újraindulnának a szocialisták, akkor egykori botrányaik újra napirendre kerülnének. Ez pedig azonnal hiteltelenné tenné őket.

Névjegy
Emlékezetes, hogy Tóth Bertalan bruttó 9 milliót vett fel két év alatt, Gonda Tibor bruttó 26,7 milliót, Meixner András bruttó 7,4 milliót, a mostanság a DK-t erősítő Kunszt Márta pedig 18,3 milliót tehetett zsebre jutalomként. Érdekesség, hogy Kunszt már négy évvel ezelőtt sem vállalta az indulást, ahogyan most sem. Helyette az alig ismert Nagy Ferencet indította. Ő nemrég azzal került be a hírekbe, hogy a baloldali sajtónak arról beszélt, hogy a város adminisztratív eszközökkel akadályozza az ételosztásukat, azonban két napra rá ő maga vallotta be, hogy ez az állítása nem fedte a valóságot, hiszen be sem adták az élelmiszer-biztonsági hivatalhoz a szükséges kérelmet. A balliberális sajtó ugyanakkor ezzel a ténnyel már nem foglalkozott. 

Így máshol nem indulnak ellenük?

Alku is lehet a háttérben, azaz hogy „Baranyát áruba bocsáthatták a szocialisták” – írja a lap. Vagyis arra számítanak, hogy a baranyai visszalépés miatt máshol nem indít majd jelöltet a többi ellenzéki párt.

Végül, de nem utolsó sorban a helyi viszonyokat jól ismerők szerint a visszalépés mögött alku és számítás áll. Tóth Bertalan aligha jutott volna mandátumhoz, ha nem csak a Fidesz-KDNP jelöltjével, Csizi Péterrel, hanem Mellár Tamással is meg kellett volna küzdenie a választók kegyeiért. Így az ő szempontjából logikus lépés, hogy előremenekül – nagyvonalú visszalépésként beállítva ezt –, hiszen a listán minden bizonnyal előkelő helyen szerepel majd a frakcióvezető. Tehát a politikai túlélésére jó esély van.

A Pécsi Újság.hu kereste az ügyben érintett Tóth Bertalant és frakcióját is, de érdemben nem kaptak választ a kérdésekre. Linkeket mondjuk küldtek a párt sajtóosztályától a pécsi gyűlésük közvetítéséről.

Hirdetés