Zenével és verssel búcsúzik a Csontváry 170 kiállítás

Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós közös zenés-verses estje és egy művekre rímelő koncert várja a Csontváry 170 kiállítás zárásának látogatóit. A magyar festészet talán legeredetibb mesterének életművét egyesítő tárlat november 5-én zárul.

Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170. évfordulóját közös kiállítással ünnepli a Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A festőgéniusz együttes tárlata a budapesti zárás után, augusztus elején érkezett három hónapra a pécsi Csontváry Múzeumba.

A mintegy 40 művet felvonultató kiállításon vasárnapig még együtt látható Csontváry Magányos cédrusa és a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban festménye, az óriási méretű Baalbek és A taorminai görög színház romjai alkotások, a Jajcei vízesés és a Schaffhauseni vízesés, a Jajcei villanymű éjjel és a Villanyvilágította fák Jajcéban, valamint a két önarckép is.

A finisszázs nyitányaként november 3-án, pénteken a Kreatív Zenei Műhely ad elő zongorán, hárfán és fuvolán a nagyteremben, illetve az egyes képek előtt a festményekhez kapcsolódó zeneműveket és különleges zenei rögtönzéseket, illetve részleteket idéznek fel a nagy festőnk írásaiból.

November 4-én, szombaton pedig Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós közös zenés-verses estjét, a Kártyajátékot láthatjuk, amely a nézők által kihúzott kilenc kártyalap mentén formálódik.  A 32 lapos csomag kártyáin csak egy-egy szó, félmondat található, és ezekhez kapcsolódnak a történetek, versek, dalok, személyes élmények.

A zárásig minden nap – így november elsején is – látogatható a Csontváry 170 kiállítás.

Hirdetés