Hirdetés

A Megyeri út két ütemben, két projekt keretében lezajló kerékpáros-fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ez a beruházás kapcsolná hálózatba a korábban már elkészült és jelenleg készülő bringautakat.

Az első ütem: megújul az Expo Center és a Verseny utca közötti szakasz

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Megyeri út felújítását és fejlesztését két ütemben végzik az út teljes hosszában. Az önkormányzat az első – 600 millió forintos támogatásból megvalósuló – ütemben a Megyeri út déli, azaz az Expo Center és a Verseny utca közé eső szakaszát újítja fel. Az út ezen részén megújul az úttest, illetve új járdát és egy új kerékpárutat is kialakítanak. A városvezetéstől megtudtuk, hogy a tavaly elindított beruházás részeként emellett rendezik a Mecsek Füszért Megyeri utat keresztező, régi, használaton kívüli iparvágányának biztosítását is. Az iparvágány és a Verseny utca között ebben az ütemben megújul továbbá az útburkolat is, valamint az érintett területek vízelvezetési problémáit is megoldják.

A második ütem: útfejlesztések a Verseny utcától a Megyeri térig

A Megyeri út kerékpáros-fejlesztéseinek második ütemében (amely egy külön projekt is) több fontos munkára is sor kerül, ezeket az alábbiakban pontokba szedve összegezzük:

  • A Megyeri út és a Verseny utca csomópontjában biciklis átvezetés készül a már meglévő szegélyek korrekciójával, valamint az elsőbbségi viszonyok rendezésével.
  • A Verseny utcában a csomópontot követően, kelet felé haladva irányhelyes kerékpárút épül az út mellett, majd az út megszélesítését követően a felújított kopórétegen jelölnek ki bicikliutat.
  • A Verseny utcában létesített bringasávok csatlakoznak a Kertváros irányából érkező kerékpárúthoz, a két bicikliút csomópontjában pedig forgalombiztonsági fejlesztéseket is eszközölnek majd.
  • A Verseny utcai csomópontot elhagyva, észak felé haladva piktogramos, felfestett kerékpáros átvezetést alakítanak ki a vasúti sínek és a Megyeri út és a Mártírok útja kereszteződésében. Ebben a kereszteződésben új jelzőlámpás csomópontot is kiépítenek.
  • A Megyeri út Mártírok útja és az Athinay út közötti szakaszán folytatódik az irányhelyes kerékpársávok kijelölése, ezen a szakaszon emellett megújul az útburkolat, valamint rendezik a parkolás lehetőségeit is.
  • A Megyeri út és az Athinay út kereszteződésében jelzőlámpás kerékpáros átvezetést alakítanak ki, a Megyeri tér irányába pedig felfestett biciklis piktogramokkal jelölik ki a bringások haladási irányait.
  • A Megyeri téren a parkoló rendezetlen részét felújítják és kialakítanak itt egy kis egy zöldszigetet is.
  • A bringások a Megyeri térről egy új csomóponton keresztül csatlakozhatnak majd a Szigeti úton nemrég kialakított, kelet–nyugati irányú kerékpárúthoz.

A második ütem támogatási szerződésének aláírásáról az októberi 18-ai közgyűlés döntött, a támogatás összege: 875 millió forint.

A Megyeri tér – Expo Center vonal kapcsán Auth István, a terület önkormányzati képviselője lapunknak korábban elmondta, hogy a bicikliút kialakításában érintett lakosokkal előzetesen már felvették a kapcsolatot, az ő javaslataikat és észrevételeiket megfontolva tervezik majd a munkát. Mint mondta, a környéken élők számára a fenti fejlesztések közül a Megyeri út és Mártírok útja csomópontjában kialakítandó jelzőlámpás kereszteződés az egyik legfontosabb, hiszen az nem csak a biciklisták, hanem a közeli lakosok és az arra sétálók biztonságát is szolgálja majd.

A pécsi bicikliút-hálózat

A Megyeri út két ütemben, két projekt keretében lezajló fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ez a beruházás kapcsolná hálózatba a korábban elkészült kertvárosi (Nagy Imre úti és Füzes dűlői) kerékpárutakat, a Megyeri tér és Tüzér utca között jelenleg épülő bringautat és már használható Szigeti út – Rácváros irányú bicikliutat. A Verseny utcai ág emellett hálózatba kötné a PVSK sporttelep mellett húzódó, Kertváros felé induló kerékpárutat, valamint a belváros felé vezető Bajcsy-Zsilinszky utcai kerékpársávot.

Hirdetés