Hirdetés

2020 és 2022 között fele annyit költött általános ügyvédi megbízásokra Pécs önkormányzata, cégei és intézményrendszere, mint a Fidesz-éra utolsó három évében. A mostani, demokratikus városvezetés által fizetett díjak a jogi átvilágítással együtt sem teszik ki a fideszes időszakban elköltött pénz kétharmadát. A munka ráadásul tízszer annyi bevételt hozott, mint amennyibe került. A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság elé került jelentés alapján végképp összeomlani látszik a Fidesz álságos mantrája a közpénzek felhasználásáról – áll a pécsi önkormányzat közleményében, amit az alábbiakban olvashatnak.

Mennyi volt, mennyi lett?

A pécsi önkormányzat szakbizottsága két vizsgálatot indított annak érdekében, hogy kiderüljön: mennyi pénzt költött ügyvédi megbízásokra a város önkormányzata, cégei és intézményei. Annak érdekében, hogy a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság teljes képet kapjon, kétszer három év vizsgálatát rendelte el a polgármesteri hivatal kabineténél. 

Az adatok feldolgozása ennek szellemében a 2017-2019, valamint a 2020-2022 közötti éveket érintette. Az első időszak a fideszes városvezetés utolsó, a második pedig a jelenlegi, demokratikus városvezetés első három éve volt. Az egyik vizsgálat az önkormányzat, a városi cégek és az intézményrendszer általános jogi képviseletének költségeit hasonlította össze a fenti két időszakban, a másik jelentés pedig az átvilágítások költségeinek és eredményének vizsgálatára terjedt ki.

Jogi képviselet: a Fidesz idején a duplájába került 

A közleményhez csatolt táblázat részletes adataiból kiderül, hogy a 2017-2019 közötti időszakban Pécs önkormányzata, az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok, valamint az önkormányzat által irányított és fenntartott intézmények összesen bruttó 960,7 millió forintot költöttek általános jogi képviselethez kapcsolódó ügyvédi megbízásokra.

Ezzel szemben a 2020-2022 közötti időszakban, a szintén általános jogi képviselet költsége bruttó 501,9 millió forint volt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a fideszes városvezetés 3 év alatt csaknem kétszer annyit költött általános jogi képviseletre, mint a mostani, demokratikus városvezetés ugyanennyi idő alatt.

Jogi átvilágítás: tízszeresen megérte

2020 és 2022 között további kiadásként jelentkezett a 2019-ben Péterffy Attila polgármester által elrendelt jogi átvilágítás költsége. Ez a három év alatt 101,9 millió forintba került. 

Jól látszik, hogy az általános jogi képviselet (501,9 millió forint) és az átvilágítások (101,9 millió forint) együttes költsége így a demokratikus városvezetés időszakában összesen 603,8 millió forintot tett ki. Azaz, a jogi átvilágítással együtt is kevesebb, mint a kétharmadát költötte el ügyvédi szerződésekre a mostani városvezetés a fideszesnél.

Tovább árnyalja a képet az, hogy a dr. Bodnár Imre vezette jogi team által végzett átvilágítás Pécs városa számára ténylegesen és számszerűsíthető módon 971,8 millió forint befolyt és realizált eredménnyel járt. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jogi átvilágítás tízszer annyi vagyont szerzett vissza a pécsieknek, mint amennyibe került. 

Így szerezték vissza a pécsiek elherdált vagyonát

A jogi átvilágítás változatos módokon hozott hasznot a pécsiek közösségének. 

  • Jogosulatlanul kezelt ügyvédi letétből a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt.-nek 21,9 millió forintot sikerült visszaszereznie.
  • A Fidesz-érában 1,1 millió forintos foglalóért jutott hozzá egy cég a Szabadság utcai volt menza telkéhez, ezt visszaszerezte, majd nyílt liciteljáráson bruttó 216 millió forintért adta el a város vagyonhasznosító cége.
  • A Búza téri kispiacot korábban jóformán ellenérték nélkül szervezték ki, itt a követelést rendezve a PVh Zrt.-nek 512,7 millió forintnyi vagyont sikerült visszaszereznie.
  • A ZSÖK NKft-nél 127 millió forintot sikerült spórolni a fideszes vezetés alatt megkötött előnytelen reklámszerződés újratárgyalásával. 
  • A Fideszhez közeli üzleti körök ingyen használták a Pécs szívében, a Városháza alatt lévő kávézót. A megállapodás felülvizsgálatával a teljes szerződéses időszakra 42 millió forintos bevételre sikerült szert tenni.

Ezen felül más, előnytelen szerződések megszüntetésével további tízmilliókat sikerült megtakarítani a pécsieknek.

Akkor ki is költött haverokra?

A fenti, tényekkel megalapozott számok alapján teljesen világos, hogy a Fidesz pécsi politikusainak és propagandakiadványainak mantrája a felesleges és drága jogi átvilágításról tízszeresen hazug: a 100 milliós befektetés csaknem 1 milliárd forintot hozott. Vagyis minden, az átvilágításra fordított 1000 forint 9700 forint megtérülést hozott az önkormányzat számára.

Az viszont, amit túlárazott ügyvédi szerződésekről mondanak, nagyon is igaz. Ám éppen rájuk, az előző, Fidesz és Összefogás Pécsért Egyesület által vezetett önkormányzatra, ami a dupláját költötte általános jogi képviseletre, mint a jelenlegi.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Az ügyvédi költségekre vonatkozó részletes kimutatás INNEN letölthető.

Hirdetés