28 C
Pécs
vasárnap, július 21, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátÚj madárfajjal gyarapodott Baranya, megjelent itt is a kis héja

Új madárfajjal gyarapodott Baranya, megjelent itt is a kis héja

Érdekes eseményekről számolt be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevelében. Mutatjuk, mennyi minden történt a baranyai madárvilágban.

A facsonkolások és fakivágások ellenére a varjúállomány nagysága lényegesen nem változott. Fészkeket 9 településen találtak az MME baranyai munkatársai. Összesen 23 régi telep szűnt meg, viszont 18 helyen új kolóniák alakultak ki. A nyilvántartásba vett 84 fészektelepen 2143-ra becsülték a költő párok számát, ami csökkenést jelent a tavalyihoz képest. Pécsen 1003 pár költhetett, ami kevesebb az előző évinél – számolt be az MME baranyai csoportja hírlevelében.

Még több rétisas

Június folyamán kirepültek az utolsó rétisasfiókák is a baranyai fészkekből, így már pontos
adatok vannak a költési eredményekről. A helyzet nem a legrózsásabb, de a fészkelőpárok száma tovább nőtt. Az őszi-téli időszakban 4 rétisasfészek semmisült meg, viszont a célirányos fészektérképezéseknek köszönhetően 13 pár fészke került elő.

Rétisas a fészkében

Változatlan a helyzet a vándorsólymok esetében

A vándorsólymok idén is a három ismert baranyai fészkelőhelyen kezdték meg költésüket.
Jó eredményekről azonban nem lehet beszámolni, mert a tavalyihoz hasonlóan most is csak egyetlen költésük bizonyult sikeresnek.

A kirepülés előtt álló vándorsólyom-fiókák

A sólymok 2010-ben telepedtek meg Baranyában, és azóta 35 költésükről tudni.

Sikeres kerecsenek

Harminc év után tavaly ismét megtelepedtek Baranyában a kerecsensólymok, és az egyik nagyfeszültségű oszlopra kihelyezett költőládában sikeresen felnevelték fiókáikat. A pár idén ugyanezt a költőhelyet foglalta el. A költés rendben lezajlott, és a ládában cseperedő 3 fióka sikeresen kirepült.

Vércsementés

Egy vihart követő májusi napon a Márok határában kihelyezett vércseládákat ellenőrizték az MME baranyai szakemberei.

Vércsetojó

Az egyik ládát széttörve a földön találták, mert egy vastag ág rázuhant, ami lesodorta azt a fáról. Az alig 5-6 napos fiókák életben maradtak. Elhelyezésükre gyors megoldást kellett keresni. Mivel a szomszédos ládákban is szinkronban zajlottak a költések, ezért a fiókák behelyezéséről döntöttek a szakemberek.

vércsefészek

Baranya új madárfaja a kis héja

Május 23-án már kis héjával (kiemelt fotónkon) is gyarapodott a vármegyében megfigyelt madárfajok száma. Egy önkéntes Borjád határában kapott lencsevégre egy hím madarat. A Dunántúlon rendkívül ritka, itt költését még nem sikerült bizonyítani, a borjádi megfigyelés ezért is érdekes.

Pásztorgém költése Sumonyban

A halastavak I. számú tóegységének nagy gémtelepén, ahol vörös és szürke gémek, bakcsók, kanalasgémek, kis kárókatonák, kis és nagy kócsagok, valamint üstökösgémek is fészkelnek, május végén gyűrűztek fiókákat az önkéntesek. Ekkor fedeztek fel két pásztorgémfészket is. Az egyikben már éppen gyűrűzhető méretű fióka is volt, sorsát nem kerülhette el. A pásztorgém Magyarországon erősen terjeszkedőben van. Várható, hogy a baranyai vizes élőhelyek nagyobb nádasaiban is megtelepszik.

Meggyűrűzött pásztorgémfióka

Nagyméretű széncinege-fészekalj

Egy madárbarát készített érdekes felvételt egy széncinege-fészekaljról. A fotó a pellérdi szőlőhegyen kihelyezett mesterséges fészekodúról készült, ahol egymás hegyén-hátán 19 darab tojás található. Biztosra vehető, hogy a tojások két tojótól származnak. Az ilyen összetojások, ha nem is gyakoriak, de rendszeresen előfordulnak nemcsak énekesmadaraknál, hanem nagyobb testű fajok esetében is.

Széncinege-fészekalj sok tojással

Jól megfért a csuszka- és a széncinege-fióka egymás mellett

Az odúlakó énekesmadaraknál gyakran előfordul, hogy az erősebb faj a már kotló gyengébb
fajt elűzi a fészkéről annak érdekében, hogy saját magának biztosítsa a fészkelőhelyet. A folyamat rendszerint azzal végződik, hogy az erősebb faj vagy ráépít kevés fészekanyagot az elűzött faj tojásaira, vagy egyszerűen csak a régi tojások közé rakja a saját tojásait.

Mivel az új tojások lerakása rendszerint a betolakodás után pár nappal később kezdődik, a régi tojások bezápulnak, abból fiókák nem kelnek ki.

A harkányi arborétumban létesített odútelepen csuszkák nevelik saját fiókáikat két széncinege-fióka társaságában. Itt valószínűleg az történt, hogy a csuszkák odúfoglalása után gyorsan történt a tojásrakás, és az elűzött széncinegék tojásai közül egyik-másik még nem zápult be. A csuszkák ezeket is kiköltötték, és a cinegefiókákat a sajátjukként fogadták el.

Csuszkafiókák és széncinege-fióka az odúban

Fotók: MME Baranya Megyei Csoportja

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő