Új orvosok, rövidülő várólisták, betegelégedettség-felmérések a pécsi rendelőintézetekben

Hirdetés

Pécs Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézményeinek (PMJV EEI) a vezetése részben megújult idén tavaszra, de céljaik továbbra is változatlanok: magas színvonalú egészségügyi szolgáltatást nyújtani, rövid várakozás mellett, udvarias betegellátással. Dr. Örkényi Annával, az EEI vezetőjével beszéltünk. 

Az utóbbi időben több változás is történt az intézményekben, melyek mind a páciensek érdekeit szolgálják: ilyen például a kimagaslóan hosszú – 7 és 19 óra közötti – nyitvatartás, a legtöbb esetben széthúzott szakrendelési idősávok, de a betegelégedettség-felmérések bevezetése, illetve az újabb orvosok alkalmazása is.

– Szeretnénk elérni, hogy Pécs lakossága bizalommal forduljon szakembereinkhez, a városiak elégedettek legyenek az ellátással. Céljaink megvalósítása érdekében tesszük a dolgunkat, melyhez a fenntartó önkormányzat segítséget nyújt. Igyekszünk munkatársainknak átadni ezt a célkitűzést: több konfliktuskezelő és kommunikációs tréningen vettek részt a dolgozók, főleg a recepciós kollégák – mondta Örkényi Anna.

Dr. Örkényi Anna

Elárulta, a könnyebb konzultáció érdekében szeptembertől eljuttatják az alapellátásban praktizáló orvosok felé a számukra fenntartott időpontokban, telefonon és e-mailben kereshető szakorvosok elérhetőségeit. Mindez a páciensek szorosabb követését, gyorsabb diagnózist és terápiát hozhat magával – fogalmazott az intézményvezető. Hozzátette, a szűrővizsgálatok népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektetnek, nem csak a lakosság, de dolgozóik körében is.

– A koronavírus miatti veszélyhelyzet néhány olyan lehetőséget hozott felszínre, mely pozitív, előremutató, a páciensek is ragaszkodnak hozzá, ezért megtartjuk: ilyen például a távkonzultáció lehetősége, a „felhőbe” történő vényfeltöltés, a röntgen- és laborvizsgálatok időpontra történő előjegyzése. Ezek bevezetésével megszűnt a zsúfoltság, gyorsabb az ellátás, kisimult a betegforgalom, mely mind a pácienseknek, mind az egészségügyi személyzetnek jelentős könnyebbség. Nagyon várjuk az EESZT online időpontfoglalási rendszerének bevezetését is, hisz ez telefonvonalaink tehermentesítését hozza majd magával. Amennyiben ezt rövid időn belül ez nem vezetik be, úgy saját időpontfoglalási lehetőség kialakítását kezdeményezzük – mondta Örkényi Anna.

Érvek, melyek az EEI szolgáltatásai mellett szólnak:

  • Vannak rendelések, melyek a teljes nyitvatartás alatt elérhetőek (sebészet, radiológia, szemészet, fül-orr-gége, kardiológia, nőgyógyászat, tüdőgondozó), így nem feltétlenül kell táppénzen vagy szabadságon lenni a páciensnek egy vizsgálat miatt, hisz az optimális napszakot meg tudja választani az időpont előjegyzésekor.
  • Folyamatos betegelégedettség-vizsgálatot folytat az új egészségügyi menedzser, melynek kiértékelése hasznos a szakrendelések szervezéséhez.
  • Új orvosokat vettek fel az év első felében, és még szeptemberben is érkezik három új kolléga. A várólisták csökkenését várják az új orvosok munkába lépésével.

Szakrendelések:

  • Dr. Veress Endre úti rendelőintézet: neurológia, labor, allergológia, nőgyógyászat, kardiológia, belgyógyászat, pszichiátria (felnőtt+gyermek), mammográfia, ultrahang, szemészet, fizikoterápia.
  • Lánc utcai rendelőintézet: labor, immunológia, ortopédia, nőgyógyászat, sebészet (traumatológia), röntgen- ultrahang diagnosztika, reumatológia, tüdőgyógyászat-és gondozó, bőrgyógyászat, fül-orr-gége.
  • Csontváry rendelőintézet: nőgyógyászat, reumatológia, fizikoterápia, labor.

Korábbi cikkünk a szakrendelésekről: 

Ezek a járóbeteg-szakrendelések elérhetők Pécsett

Hirdetés