21 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldÚj sugárterápiás eszköz segíti a betegek gyógyítását Pécsett

Új sugárterápiás eszköz segíti a betegek gyógyítását Pécsett

1,6 milliárd forintból szerezte be a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Onkoterápiás Intézete azt a korszerű sugárterápiás eszközt, mellyel a lehető leghatékonyabban tudják gyógyítani a daganatos betegeket – közölte a PTE.

Az összeg felét, 800 millió forintot európai uniós és kormányzati támogatásból biztosítottak az eszközhöz, és további 800 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez a PTE.

A készüléket – mely a kor egyik legkorszerűbb sugárterápiás eszköze, egy Varian Halcyon típusú lineáris gyorsító – november 24-én adták át ünnepélyes keretek között.

Prof. dr. Mangel László, a PTE KK Onkoterápiás Intézet igazgatója a beruházás kapcsán elmondta: az onkológiai diagnosztika és terápia rohamosan fejlődik, az új készülék segítségével egyre több betegnek tudnak reményteli gyógyulást nyújtani, hatékony kezeléseket az akár többéves kezelési időszakban és mind több minőségi életévet adni.

Az eseményen köszöntőt mondott Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, Miseta Attila, a PTE rektora, Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke és Mangel László, a PTE KK Onkoterápiás Intézetének igazgatója. Az új gépet az ünnepség keretében megáldotta Kvanduk Frigyes atya, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő