21 C
Pécs
hétfő, július 22, 2024
KezdőlapKultZónaÚjabb különleges festményekkel bővült a pécsi Munkácsy-kiállítás

Újabb különleges festményekkel bővült a pécsi Munkácsy-kiállítás

Két új festménnyel bővült a Pécsett található Munkácsy-kiállítás. A legnagyobb magyar festő alkotásait eddig a nagyközönség még nem láthatta. Most a tárlat Pákh Imre műgyűjtő jóvoltából egészülhetett ki az Erdőrészlet II. és A bogrács című festményekkel, amiket a nagyközönség november 10-ig tekinthet meg a Zsolnay-negyed m21-es Galériájában.

Utoljára 15 évvel ezelőtt volt Munkácsy-kiállítás Pécsett. Idén áprilisban azonban újabb tárlatot nyitottak meg a Zsolnay-negyedben, mely iránt hatalmas volt az érdeklődés. Fél év elteltével pedig két új, eddig a nagyközönség előtt még nem látott képpel gazdagodott a kollekció.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere

Nagyon fontosnak tartom azt, ami ebből a gesztusból is kiviláglik, hogy a kurátorok nagy figyelmet szentelnek arra, hogy az átadás után, ha újabb képek bukkannak fel, akkor ezekkel ki lehet egészíteni a tárlatot. Ez a jó gazda gondosságát mutatja mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Bajkai István: A Munkácsy Mihály művészetét bemutató tárlat most olyan helyszínen van Pécsett, ami világszerte megállná a helyét

– A kiállítás megmutatja magyarságunk értékeit és Munkácsy Mihály művészetét – mondta Bajkai István. A Munkácsy Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, nem mindig emlékezünk meg elődeinkről, nagyságainkról, hőseinkről, pedig kötelességünk lenne ezt megtenni – mondta.

Munkácsy Mihály – A bogrács

A pécsi kiállítás műtárgyai Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójába tartoznak. Most két, eddig be nem mutatott festménnyel kedveskedett a közönségnek. Az egyik az Erdőrészlet II. címet viseli. A másik alkotás A bogrács, amely témája egy komikus esemény: a pusztán vacsorát főző menyecske rémülten látja, hogy egy arra szaladó kutya feldöntötte a tűzön rotyogó bográcsot. Mindkettő Munkácsy fiatalkorában készült.

Munkácsy Mihály Erdőrészlet II.

 A gyűjtemény egészen rendkívüli, Munkácsy teljes munkásságát bemutatja az első időktől egészen a 90-es évekig készült képekig, így ha valakinek nincs alkalma a Magyar Nemzeti Galériában megnézni az anyagot, de megtekinti ezt a kiállatást, átfogó képet kaphat arról, mit gondolt Munkácsy a művészetről mondta Boros Judit, a kiállítás kuratóriumi elnöke.

Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetője elmondta: eddig annyian érkeztek a Munkácsy-kiállításra, hogy rekordot döntött a látogatószám.

 Fantasztikus, hogy nemcsak presztízs, hanem gazdasági siker is Pécs számára ez a tárlat. Egy hónappal ezelőtt elértük azt a bevételt, amibe került, innentől profitot hoz. Arra is büszkék vagyunk, hogy rekordot döntöttünk, mert a legtöbben látták ebben a galériában tette hozzá Vincze Balázs.

A legnagyobb és legátfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény a két új képpel kiegészülve november 10-ig tekinthető meg a Zsolnay-negyed m21 Galériájában.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő