Veszélyes lehet a sportolás télen?

Tudom…, sapka, sál! Így hangzik az egyik legkedvesebb viccem csattanója, és így szól a szakemberek javaslata is, ha télen a szabadba indulunk mozogni. A futásról és a biciklizésről ugyanis a mínuszokban sem kell lemondanunk, csak be kell tartanunk néhány alapszabályt.

 

Felkészülni…

Aki hideg időben a szabadban szeretne sportolni, annak igen körültekintően kell előkészülnie. A téli mozgásra érdemes edzeni a szervezetet például úgy, hogy ősszel is minden nap sportolunk a szabad ég alatt. Ezzel fokozatosan hozzá tudjuk szoktatni a torkunkat és a tüdőnket a csípősebb hideghez – mondja Szőke Zita személyi edző.

 

Vigyázz…

A folyadék-utánpótlásról sem szabad megfeledkezni. Hosszabb futásra ugyanúgy vigyünk magunkkal vizet, mint nyáron. Mínusz tíz fok alatt pedig válasszuk inkább a futópadot, ilyenkor egyenesen ártalmas lehet az egészségre a kinti sport.

A téli bringázást pedig már nulla fok alatt is érdemes meggondolni, a lefagyások miatt ugyanis könnyen életveszélyes helyzetbe kerülhetünk.

 

Kész…

Télen az ízületeinkre is jobban kell vigyáznunk. A sérüléseket hosszabb bemelegítéssel előzhetjük meg, aminek mindenképp tartalmaznia kell 5-10 perc gimnasztikai gyakorlatot – figyelmeztet Szőke Zita. A hatékonyságot egy kis bemelegítő krémmel is fokozhatjuk.

A szabadtéri mozgás egyik központi eleme a megfelelő öltözék, ezért vásároljunk speciális téli sportruházatot. Az ilyesmin nem érdemes spórolni. Ezek a szerelések ugyanis melegen tartják az izmokat, és az izzadságot is elvezetik a testről. A téli terepcipők pedig bordás talpuknak köszönhetően kevésbé csúsznak, vízállóak és a bokát is jól tartják.

A sapkáról és a kesztyűről se feledkezzünk meg. Akinek könnyen megfájdul a torka, kössön meleg sálat az orra és a szája elé, így nem közvetlenül a metszően hideg levegőt fogja belélegezni.

Abban az esetben pedig, ha mozgás közben nagyon kimelegednénk, egy réteget levehetünk felülről, de semmiképp ne legyünk vizes ruhában!

Dinya Illés, a pécsi Fittbike SE elnöke szerint a téli bringázóknak ugyanezeket a szabályokat ajánlott követniük. A meleg öltözéket azonban érdemes kiegészíteniük egy pár kesztyűvel, kalucsnival és símaszkkal. Bukósisak nélkül pedig el se induljanak a csúszós utakon.

 

Rajt…

Ha két keréken közlekedünk, akkor a leghasznosabb tanács, hogy megfelelő világítással szereljük fel a biciklit. Télen már fényes nappal hasznos lehet egy villogó lámpa, ez ugyanis megtöri a monoton szürkeséget. A szabadban kocogók pedig mindenképpen húzzanak láthatósági mellényt.

Nulla fok alatt egyéb, a közlekedést nehezítő tényezők is előfordulhatnak. Az út szélén feltűnhetnek kacsázó, eső-kelő gyalogosok, csúszkáló autósok és méretes hótorlaszok. A felsoroltakkal érdemes számolni sportolás közben.

 

[frame]

Még egy jó tanács Zitától

Ha kicsivel nulla fok alatt a szabadban szeretnél sportolni, az orrodon át lélegezz, mert így a levegő jobban felmelegszik, mire a tüdőbe ér. [/frame]

 

 

Hirdetés