28 C
Pécs
vasárnap, július 21, 2024
KezdőlapKorzóUtcai művészet a múzeum elegáns falai között – nem mindennapi kiállítás nyílik

Utcai művészet a múzeum elegáns falai között – nem mindennapi kiállítás nyílik

A Zsolnay Negyed m21 Galériájába költözik a pop art úttörőjének számító Jacques Villeglé (1926–2022) A város falain című kiállítása, több mint 140 alkotással, amelyek az elmúlt 74 év során készültek.

A június 20-án 18 órakor nyíló tárlat igazi művészeti csemege, amely minden szempontból
bemutatja Villeglé munkásságát, a szaggatott plakátoktól a kollázsokig, a filmektől a matricákig és a kriptográfiákig – ígérik a szervezők.

Jacques Villeglé többször is meglepő újdonságokkal forradalmasította a művészet világát: 1949-ben első szakadt plakátjával, 1950-ben az első avantgárd filmjével, és 1969-ben az első szociálpolitikai grafikájával. Művei vászonra, palatáblára és háromdimenziós szobrokra készültek, később pedig közvetlenül a város falaira, monumentális sablonok segítségével – írta közleményében a ZsÖK.

A 2000-es években utcai matricáit lenyűgöző, spontán kollázsokba rendezte, bizonyítva, hogy művészete szervesen kapcsolódik a mindennapi élethez, a populáris kultúrához és a magaskultúrához.

Villeglé volt az első művész, aki az utca nyers, autentikus nyelvét a múzeumok elegáns falai közé vitte. Az ő munkássága ad hangot a névtelen városi költészetnek, amelyet a mindennapi emberek hoztak létre. Az ő látásmódja új megközelítést kínál a műalkotások befogadásához, és számtalan street art művész számára jelent inspirációt és viszonyítási pontot.


A megnyitón köszöntőt mond Zag Gábor, Pécs kulturális alpolgármestere és Fekete Valéria, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. Vizuális Művészeti Centrumának művészeti vezetője.

Fekete Valéria a kiállítás kurátori feladataira Thierry Raspail-t a Jacques Villeglé Örökség tiszteletbeli főkurátorát, a lyoni kortárs művészeti múzeum és biennálé alapítóját kérte fel, aki baráti viszonyt ápolt a 2022-ben elhunyt művésszel.

Az eseményen a művész lányai, Adeline és Valérie Villeglé is személyesen megjelennek majd.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő