A DK szerint együttműködik az LMP és a Fidesz

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint az LMP együttműködik a Fidesszel – erről Kerék-Bárczy Szabolcs beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján, két fővárosi kerületi önkormányzati esettel igyekezve alátámasztani kijelentését.

A DK elnökségi tagja azt mondta, hogy egyedül a baloldali összefogás pártjai képesek leváltani a jelenlegi kabinetet. Az LMP és a Jobbik szerinte “többször hangoztatta”, hogy nem tudja leváltani a kormányt, csak be akarnak kerülni az Országgyűlésbe, “igazából nem érdekük a kormányváltás”.

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint az LMP és a Fidesz “együttműködését illetően” elmondható, hogy “veszekszik a felszín és üzletel a mély”.

A politikus a fővárosi V. kerületben beszédesnek nevezte azt a “zökkenőmentes együttműködést”, amelyik szerinte Rogán Antal fideszes polgármester és Schiffer András, az LMP társelnöke kapcsolatát jellemzi.

Példaként említette Juhász Géza esetét, aki – mint fogalmazott – “a csoda tudja, hogy LMP-s, LMP-s volt, jelen pillanatban nem tudom, hogy milyen párthoz tartozik”. A férfi a 2010-es választások után bekerült a Szent István Tér Mélygarázs Beruházó és Üzemeltető Kft. felügyelőbizottságába, majd amikor tavaly nyáron egy képviselő-testületi határozattal csökkentették az fb létszámát, onnan visszahívták; ezután még hónapokig tiszteletdíjat kapott és amikor ez kiderült, megtagadta annak visszafizetését – közölte.

Úgy folytatta: amikor a Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft. felügyelőbizottságában megszűnt a volt LMP-s önkormányzati képviselő, Árvai Péter tagsága, a helyét Juhász Géza vette át. Úgy került oda, hogy “személyesen Rogán Antal egyeztette ezt le Schiffer Andrással” – jelentette ki Kerék-Bárczy Szabolcs.

Közlése szerint erről a képviselő-testület egy márciusi előterjesztése tanúskodik, amelyben Rogán Antal beszámol arról, hogy a jogi, ügyrendi és közbeszerzési bizottság felkérte, folytassa le a politikai egyeztetéseket a testületben helyet foglaló pártokkal, illetve az LMP-vel.

A DK-s politikus ez alapján kérdésesnek nevezte, hogy ha valaki ellenzékinek tartja magát, akkor miért van arra szükség, hogy “személyesen kérjen jól fizető állást az úgymond politikai ellenfelétől”. Milyen ellentételezést kért Rogán Antal és milyet ajánlott fel Schiffer András a Fidesznek annak érdekében, hogy egy embere bekerüljön ebbe az állásba? – kérdezte.

Arról is beszélt, hogy a VIII. kerületben Kocsis Máté polgármester kezdeményezése nyomán az önkormányzat létrehozott egy médiacéget, amelyik “egyértelműen a Fidesz pártérdekeit szolgálja”, ez a cég pedig tanácsadóként alkalmazza Jakabfy Tamást, az LMP önkormányzati képviselőjét. Abban rajta kívül csak fideszesek és a Jobbik kerületi elnöke vesz részt – közölte.

Kerék-Bárczy Szabolcs ebben az esetben is azt feltételezi, hogy Schiffer András személyesen kötött megállapodást a fideszes Kocsis Mátéval.

Azt kell feltételeznünk, hogy Rogán Antal nem az LMP titkárságvezetőjével fog tárgyalni, hanem a párt elnökével – felelte arra a kérdésre, hogy mi bizonyítja a Fidesz és az LMP frakcióvezetőjének személyes megbeszélését. Ha egy frakcióvezető-polgármester tárgyal egy párttal, akkor az ő pendantjával fog tárgyalni – tette hozzá.

Azt is mondta, nem tudja, hogy Juhász Géza tagja-e az ellenzéki pártnak, de szerinte Rogán Antal és az V. kerületi Fidesz a férfit “az LMP delegáltjának tekinti”; “minden bizonnyal” Schiffer András is LMP-snek tekinti Juhász Gézát, ezért következtetése alapján a férfi az LMP delegáltja.

Arra a kérdésre, hogy a DK önkormányzati képviselői között van-e olyan, aki tag valamelyik fideszes vezetésű önkormányzati cégben, annyit mondott: “fogalmam nincs”.

Hirdetés