Hirdetés

Bábszínházi előadások, koncertek, kézműves vásár és jótékonysági kenyérárusítás: a család minden tagját megmozgató programok várják a pécsi belvárosba látogatókat az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án délután, amely egyben a pécsi kenyérünnep is.

Ahogy azt már megszokhattuk, Pécs újfent kitesz magáért, és méltó módon ünnepli meg augusztus 20-át, és a városból indult kenyérünnepet! Ünnepi műsor és a család minden tagját megmozgató programok várják a látogatókat a pécsi Kenyérünnepen, augusztus 20-án. A Zsolnay Örökségkezelő NKft. által szervezett programokat egész nap kézműves vásár színesíti a Széchenyi téren.

Délután 16 órakor a Fabók Mancsi Bábszínháza mutatja be A székely menyecske meg az ördög című előadást, amely elsősorban a 6-11 éves korosztálynak szól. „Jóízű, forgatagos és fergeteges előadás”, amelyben a népmese bábok segítségével elevenedik meg. 17 órakor kezdődik az ünnepi műsor a 15 éves Misina Néptáncegyüttessel és a Sárarany Zenekarral. Beszédet mond Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Nyúl Viktor atya. 18 órától ünnepi szentmisét tartanak a dzsámiban.

Este 20.30-kor az Attila Fiai Társulat lép színpadra. A 2013-ban alakult társulatot Kalapács József, Rudán Joe és Mr. Basary hívta életre, hozzájuk csatlakozott Tóth Reni és Varga Miklós. Küldetésük a nemzeti rockoperák élő bemutatása, illetve azok szellemiségének terjesztése. Műsorukban részletek hallhatók többek között az István, a király, a Honfoglalás, az Egri csillagok, az Attila – Isten kardja, a Csaba királyfi, az Árpád népe, a Sacra Corona, a Cantus Hungaricus és a Kőműves Kelemen legismertebb dalaiból.

Mint ahogy minden évben, idén is tartanak jótékonysági kenyérárusítást a Pécsi Jótékony Nőegylet tagjai. Az adománygyűjtéssel a „Nekem nincs ebédem” elnevezésű gyermekétkeztetési programot támogatják, mely során a nekik eljuttatott lisztből készítenek kenyeret, hogy az abból befolyó pénzt jótékony célra fordítsák. A nőegylet jelenleg 128 általános iskolás korú gyermek iskolai étkeztetését támogatja, csak Pécsett 16 általános iskolában vannak jelen a jótékony nők. A kenyérárusítás 14.30-20.30 között zajlik a Széchenyi téren.

[su_note note_color=”#79bf2c”]Augusztus 20-án nemzeti színekben pompázik majd a tv-torony, hiszen ezen a napon ünnepeljük Magyarország hivatalos államalapításának emléknapját, mely egyben a magyar katolikus egyház magyarországi fővédőszentjének, államalapító Szent Istvánnak az ünnepe is.[/su_note]

A pécsi belvároson kívül

Augusztus 20-án lesz továbbá kisvasutas Dúdolda is a Mecseki Kisvasúton, az államalapítás ünnepén több járat is indul a zenerajongó kicsiknek. Ezen a jeles keddi napon nem csak a pécsi belvárosban lesznek programok. Az Orfűi Malmoknál lesznek népi gyerekjátékok, papírmerítő foglalkozás, kenyérszentelés, pólószitázás és zenés mulatság is a Garatban. A programok mellett egész nap lesznek vezetett malomtúrák, kosárfonás, kézműves vásár, íjászat, nem utolsó sorban pedig sütik és helyi termékek a Garatban.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét