Hirdetés

A civil szervezeteknek az önkormányzat idén is pályázatot írt ki 40 millió forintos keretösszeggel. A beérkezett igényeket elbírálták, a szakmai bizottság döntése alapján több mint százan kaphatnak támogatást közösségi programjaik és rezsiköltségeik fedezésére.

A pécsi önkormányzat 2019 októbere óta a helyi civil szervezetek működésének megerősítésén dolgozik. Ennek részeként 2021-ben elfogadták a civil koncepciót, majd 2023-ban meghirdették a városi civil keretet elsősorban a jelentősen megemelkedett rezsiköltségek fedezésére.

– Tavaly, az energiaválság idején a civil szervezetek jelezték, hogy baj van, nem bírják kifizetni a számlákat – emlékezett vissza Péterffy Attila polgármester. – Az önkormányzatnál ezt meghallottuk, és ennek mentén írtuk ki a pályázatot. A rezsiválságnak azóta vége, az egyesületek más területekre fókuszálnak, az idei felhívás így ennek megfelelően módosult.

A civilek részéről a támogatásokra nagy az igény, már csak azért is, mert – ahogy azt Zag Gábor alpolgármester hangsúlyozta – országos szinten csökkent azoknak a pályázatoknak a száma, amelyek segítik őket programjaik megvalósításában. Ezért fontos, hogy városi szinten viszont megerősítsék az ilyen lehetőségeket. A civil keret, amely nem a politika, hanem az érintett szervezetek bevonásával jött létre, ennek egy remek eszköze.

– Februárban írtuk ki a pályázatot az egyesületi programok és az azokhoz kapcsolódó rezsiköltségek fedezésére – fogalmazott Zag Gábor. – A március 8-i határidőig mintegy 120 érvényes pályázat érkezett be, az összes támogatási igény pedig a 40 millió forintos keret több mint dupláját tette ki.

A pályázatokat egy háromfős szakmai bizottság bírálta el, javaslatuk alapján több mint 100 civil szervezet kaphat támogatást. Az élénk érdeklődést látva az önkormányzat egyébként a pályázat keretösszegét – a szakmai és kulturális szempontokat figyelembe véve – 5 millió forinttal megemelte. A sikeresen pályázó egyesületek így valóban olyan mértékű anyagi segítséget kaphatnak, amelyből meg tudják valósítani elképzeléseiket. A támogatásokról szóló előterjesztést az április 16-i közgyűlésen tárgyalják.

Hirdetés