Hirdetés

A márciusi háromrészes Városinfó után Péterffy Attila újra megválaszolta a pécsiek kérdéseit. A legújabb tájékoztató videót a polgármester június 3-án osztotta meg Facebook-oldalán. A elhangzottakat a korábbiakhoz hasonlóan pontokba szedve összegezzük.

Bevezetés

A kérdések megválaszolása előtt Péterffy Attila a legutóbbi, márciusi Városinfón tett vállalásaikról, illetve azok teljesítéséről beszélt. Bevezetőjében az alábbi eredményeket idézte fel:

 • Megtörtént a lakossági fórum az 57-es úti csomópont-építésről Nagyárpádon, ahol Csaba István képviselő a városüzemeltetési főosztály vezetőjével és a beruházás műszaki ellenőrével tájékoztatta az érdeklődőket. Mint ismert, az évtizedek óta balesetveszélyes és megoldatlan helyzeten egy lámpás csomópont megépítésével javítanak. A beruházás még idén megvalósul, a kivitelezés részleteiről Csaba István egy újabb fórumon számol majd be.
 • A Biokom elvégezte a Makay úti nagyáruházak belső körforgalmának kapacitásbővítését: elbontották a járdasziget egy részét, így több autó fér be a kanyarodósávokba.
 • A rossz állapotú pavilonok tulajdonosait írásban kérték, hogy gondoskodjanak a megfelelő környezetről, vagy bontsák el az építményeket. A Széchenyi téri pavilont a Biokom kezdeményezésére április 17-én elbontotta a tulajdonos, míg a sétatéri pavilont az önkormányzat kérésére május 10-én lefestette a tulajdonosa.
 • A Komlói úton, a „Meszes” elnevezésű buszmegállónál lévő gyalogátkelőhely világításán egy új lámpatest felszerelésével javítottak.
 • Megtörtént a Tettye téri zúzalékos járda átépítése is. Itt egy rövidebb szakaszon díszburkolat épült, ami megakadályozza, hogy esőzéskor az apró kavicsok a lépcsőre mosódjanak, így megszünteti a balesetveszélyt.
 • A Csontváry utcában a sokszor problémát okozó szennyvízaknát átmosták, a fedelét rögzítették, és bekötötték a szennyvízvezeték-hálózatba, ezzel megelőzve az újabb bűzölgést a környéken.
 • A Móra Ferenc utcai parkolás kapcsán a Biokom vezetése és Auth István képviselő is egyeztetett a környék vállalkozásaival arról, hogy a parkolást a saját ingatlanuk udvarán is tegyék lehetővé, erre pedig ígéretet is tettek.
 • Ugyanígy javult az uránvárosi közbiztonság és a belvárosi sétálóutcák közlekedési morálja is. Mindkét helyen fokozott ellenőrzéseket végez a Pécsi Közterület-felügyelet, járőreik indokolt esetben a rendőrséggel közösen járőröznek.

– Hosszú volt a lista, sok kisebb-nagyobb ügyben történt előrelépés. Ezúton is köszönöm az érintett képviselők aktív közreműködését, a Biokom munkatársainak megfeszített munkáját és nem utolsósorban a pécsiek kéréseit, észrevételeit. Arra bíztatok mindenkit, hogy ha hasonló problémája van, forduljon hozzánk bizalommal, amiben tudunk, igyekszünk segíteni – mondta a polgármester, majd rátért a május végén érkezett kérdések megválaszolására.

Városüzemeltetés

A vasasi településrész el lett felejtve. A játszótér megint használhatatlan. Nagy a fű. Be van ázva a pad és a kiülő.

 • Pécs-Vasason összesen három játszótér van: a D utcában, a Mázsaház utcában és a Fenyő utcában. Mindegyiket havi rendszerességgel ellenőrzik a Biokom munkatársai. Arról tájékoztatták, hogy egyik játszótéren sincs olyan probléma, ami a játékok használatát akadályozná.
 • A vasasi játszóterek zöldfelületét a megszokott rend szerint, évente 8-10 alkalommal kaszálják, azonban az elmúlt hetek rendkívül csapadékos időjárása miatt lehetséges, hogy ideiglenesen a megszokottnál kissé magasabb a fű.
 • A májusi sok csapadék és az azt követő meleg időjárás miatt a zöldfelületek gondozása a szokottnál is nagyobb feladatot jelentett a városban. A Biokom munkatársai és alvállalkozói teljes kapacitással járják a zöldterületeket, még hétvégén is dolgoznak azért, hogy a városkép ugyanolyan rendezett legyen, mint ahogy az az elmúlt 3 évben megszokhatták.

Tervezik-e fokozni a szigort azokkal szemben, akik az ingatlanuk előtti területen nem vágják a füvet? Pécsen nagyon sok helyen elhanyagoltak a közterületek olyan helyeken, ahol elméletileg az ingatlan tulajdonosának kellene karbantartania az érintett területet.

 • „Magam is küszködtem a magas fűvel, töredelmesen bevallom, voltak napok, amikor az én házam előtti terület sem az általam elvárt képet mutatta. A burjánzó fűvel a Biokom is küzdött az elmúlt hetekben. Éppen ezért Medárd környékén, amikor az év egyik legcsapadékosabb időszaka van, a megszokottnál nagyobb türelmet kérnék és adnék a fűnyírás kapcsán.”
 • Tudni kell továbbá, hogy nemcsak a kerítésig, hanem a kerítés és az úttest közötti részeken is a telektulajdonosoknak kell gondoskodniuk a zöldterület karbantartásáról. Ennek az előírásnak a betartását a Közterület-felügyelet ellenőrzi, a munkatársaik először figyelmeztetnek, majd felszólítást küldenek, végül, ha ez szükséges, akkor közigazgatási bírságot szabnak ki.
 • „Kérem a pécsieket, járuljanak hozzá a rendezett városkép kialakításához, és gondoskodjanak a portájuk előtti terület rendszeres kaszálásáról.”

A Béke-park legnagyobb értéke az egyedülállóan tágas nyílt tér (füves terület). Korábban ezen a részen gyakran lehetett látni labdázó családokat, csapatokat, vagy éppen papírsárkányt eregető gyerekeket. Rögbi csapat is tartott edzéseket itt régebben. Ezek a lehetőségek mára nagyrészt megszűntek. Sajnálattal látom, hogy egyre zsúfoltabbá válik a terület. A két elkerített kutyafuttató jelentős területet vett el az egybefüggő nyílt térből. További problémát jelentenek a park teljes területén néhány éve telepített fák. Ezek jelenleg még csak kis mértékben zavaróak, azonban a fák megnövése után szinte teljesen el fog veszni a nyílt tér varázsa. Helyette egy erdős jellegű terület alakul ki. Ennek az eltúlzott fásításnak semmi értelme, több a kára, mint a haszna. Sokak szerint nincsen szükség ennyi új fára, bőven elegendőek a meglévő kisebb és nagyobb fák. Az újonnan telepített fákat most még könnyen át lehetne helyezni a város olyan pontjaira, ahol valóban szükség van rájuk. Kérem tegyen valamit a meglévő értékek védelme, megőrzése érdekében.

 • A Béke-park civil kezdeményezések sorozatának eredményeként nyerte el mai formáját.
 • A kutyafuttatót lakossági kérésre még az előző ciklus végén, 2019 szeptemberében alakította ki a Biokom.
 • A parkban 2019 óta kétszer helyi cégek, két alkalommal pedig Ágoston Andrea képviselő koordinálásával történt faültetés a környékbeli lakók kezdeményezésére: összesen 148 darab fát és 110 darab cserjét ültettek el a Biokom szakmai támogatásával. Ezek átköltöztetését nem tartják indokoltnak, és nem is tervezik, annál is inkább, mert az átültetést jó eséllyel a fák sem élnék túl.
 • „Bízom benne, hogy a kérdező előtt is ismert, szeretnénk városunkat klímasemleges településsé alakítani, még a közé a 100 európai város közé is sikerült bekerülnünk, amelyek mintaként szolgálhatnak más városok számára a karbonsemlegesség felé vezető úton. Ennek a célnak az ismeretében egyáltalán nem érzem eltúlzottnak a város faültetési gyakorlatát. Meggyőződésem, hogy a Béke-parkban még mindig jelentős méretű, szabadon használható zöldterületek vannak.”

Idén keveset hallani a parkmegújítási programról, kifulladt volna a kezdeményezés? Tavaly számos közterület megszépült, több ilyenre nem is lehet számítani? Volna még pedig mit tenni a pécsi parkokért.

 • „Nem, nem fulladt ki, épp a napokban adtuk át a Pintér János parkmegújítási program keretében felújított Melinda-parkot. Gyönyörű lett, érdemes személyesen is kinézni oda!”
 • A Pintér János Parkmegújítási Program keretében egyébként két év alatt összesen 12 városi park újult meg, illetve jött létre. Olyan ikonikus helyszínek, mint a Mandulás tornapálya, a Malomvölgy, a Balokány-liget, vagy az Égervölgy.
 • Idén is folytatják a programot, amit ezúttal kicsit átalakítnak. Ennek részleteiről rövidesen tájékoztatják a pécsieket.

A tavaly felújított Magyarürögi úton a melegebb idők beköszöntével egyre gyakoribbak az igen hangos motoros száguldozások. Nincs járda, 40 km/órás forgalmi korlátozás mellett, becslés alapján a 100-120 km/órás sebességet is meghaladó sebességgel élvezkedik a motoros közösség néhány tagja. Ez amellett, hogy balesetveszélyes, még a folyamatos zajterhelés miatt is jelentős mértékben rontja az életminőséget a környéken. Azt tapasztaljuk, hogy a Magyarürögi út 131-es házszám környékén szoktak rágyorsítani az Abaligeti út irányába. Kértem már a rendőrség segítségét és most kérem Polgármester Úr mielőbbi aktív közbenjárását is. Akár lassítók beépítése, akár fix trafipaxok telepítése, akár rendőri jelenlét, bármi csak segítsen ezen probléma megoldásában!

 • Az út állami kezelésben van, ezért a Biokom vezetése egyeztetett a Magyar Közúttal a lehetséges beavatkozásokról. A társaság tájékoztatása alapján a Magyarürögi út országos főút, így arra sebességcsökkentő küszöböt, vagy bármilyen egyéb műszaki akadályt tilos telepíteni. Ez tehát nem lehet megoldás.
 • A Biokom vezetése egyeztetett a rendőrséggel is, az út felújítása óta rendszeresen mérnek sebességet fix mérési pontokon gépjárműből, illetve mozgó civil járműből is.
 • Arra kérték a rendőrséget, hogy folytassák ezt a gyakorlatot.
 • Egyeztetett a terület két képviselőjével, Ágoston Andreával és Siposné Bikali Évával is, és arra kérte őket, hogy június végéig mérjék fel, a környék lakói mit gondolnának arról, hogy fix sebességmérőt telepítsenek a problémás szakaszra. Amennyiben valós lakossági igény mutatkozik erre, úgy megvizsgálják a fix sebességmérő berendezések kihelyezésének lehetőségét.

Közel 40 éve élek a Pécsett a Donátusban, és szomorúan tapasztalom, ahogy az elődjeik, így ez idáig Önök sem tettek a hegylakók környezetének, útjainak jobbítása érdekében. 2020-ban kerestem a jelenlegi képviselő hölgyet, aki sem akkor, sem azóta még csak ígéretet sem tett az út felújítására. A Donátusi út lassan járhatatlan, arról már nem is beszélve, hogy járda sincs. Esőkor a víz hömpölyög az út teljes szélességében. Egyre többen költöznek ide, gombamód nőnek ki a földből az új házak, sok a fiatal és sok az autó. Kérdésem, mikor számíthatnak az itt élők változásra, hogy ez az áldatlan állapot megoldódik, és lesz megfelelő út és vízelvezetés a hegyen?

 • A Donátusi úton legutóbb május 22-én történt kátyúzás, a Biokom folyamatosan végzi a helyi útjavítást ebben az utcában is.
 • Emellett – éppen Siposné Bikali Éva közbenjárása eredményeként – idén megkezdődik a Donátusi út Lepke dűlő és buszforduló közötti szakaszának felújítása, amihez társul a csapadékvíz-elvezetés rendezése is.
 • „Ez a Donátusi út felújításának első üteme, azon vagyunk, hogy a következő években folytatni tudjuk az idén megkezdett rekonstrukciót. Bízom benne, hogy láthatók a környék közlekedési és csapadékvíz-elvezetési problémáinak megoldására tett erőfeszítéseink.”

Még csak most indult a nyári szezon, de már rengeteg a szúnyog a városban, kora estétől már nem lehet megmaradni a szabadban. Miért nem irtják már a vérszívókat?! Korábban lehetett hallani arról is, hogy új módszerrel próbálkoznak. Az nem vezetett eredményre?

 • Egyetértek a kérdezővel, magam is tapasztalom, hogy idén a korábbinál jóval több a szúnyog. Szaporodásuknak kedvezett a sok májusi eső és a meleg időjárás.”
 • Az irtás 2019 óta nem az önkormányzat feladata, csak a katasztrófavédelem végezheti. Éppen ezért tájékoztatást kért a baranyai katasztrófavédelem vezetőjétől, hogy idén milyen módon tervezik a repülős gyérítést a városban.
 • „De nem elégszünk meg ennyivel, ezért önszorgalomból, a magunk eszközeivel más módon is próbálunk javítani a helyzeten. A Biokom egy konzorcium részeként részt vesz egy kísérleti programban, ami a szúnyogok biológiai gyérítését célozza. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lárvák kikelésének gátolásával megakadályozza a szúnyogok szaporodását. A múlt héten végeztek ilyen eljárást az egyik tenyészhelyen, a pellérdi tavaknál. A szakmai partner, az egyetem tájékoztatása alapján mintegy százmillió szúnyog kikelését sikerült ezzel megakadályozni, ami komoly eredmény.”

Három éve működik, de még mindig nincs vécé a kertvárosi Tildy-játszótéren. Lesz végre valami a beígért mosdóból?! Szó volt arról is, hogy lesz büfé is.

 • A mosdó a múlt héten megnyílt. A Biokom az egykori PÉTÁV-hőközpontban alakított ki egy szociális helyiséget, amelynek nyitásáról, zárásáról és takarításáról is gondoskodik. Ez azonban csak részmegoldás. A végleges megoldás a hőközpont szociális épületként és vendéglátóhelyként történő üzemeltetése lesz, erre a június közgyűlésen írják ki a nyilvános pályázatot.

Miért van az, hogy a belvárosi szűk egyirányú utcákban pont a reggeli csúcsforgalomban szedik a szemetet? Nem lehetne ezt más időpontra ütemezni? Feltartják az egész várost!

 • A belvárosi hulladékgyűjtés optimalizálása terén már tettek lépéseket, a korábbinál kisebb kocsikkal zajlik a gyűjtés, hogy könnyebb legyen kikerülni a járművet. Figyelnek arra is, hogy iskolakezdéskor ne az oktatási intézmények közelében dolgozzanak.
 • Emellett a belvárost érintő gyűjtőjáratok kora reggel, 6 órakor indulnak, azért, hogy 7 órára, a reggeli csúcsidőszak kezdetére végezzenek a szűk utcákban.
 • Ugyanakkor előfordul, hogy a hulladékgyűjtő autók is forgalmi dugóba keverednek, és az előre tervezettnél később érnek a belvárosba. A Biokom ennek megakadályozása érdekében június 30-ig megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a járatindulásokat még előrébb hozza, úgy, hogy a járatok reggel 6-kor már a szedési területekre érjenek.

Városfejlesztés

Szeretnék érdeklődni, hogy a keleti városrészben a Bányavasút utca melletti körülbelül 3 hektáros hasznosítatlan területtel van-e célja az önkormányzatnak? Ha nincs, van-e információja arról, hogy egy magánvállalat tervezi-e fejleszteni ezt a területet a jövőben? Az érintett terület az egykori panelgyár része volt, amelynek megszűnése óta hasznosítatlan és elhanyagolt.

A polgármester két részre bontotta a választ.

 • A válasz első része az egykori panelgyár területére vonatkozóan: ez nem az önkormányzaté és ezzel a területtel kapcsolatban nincs konkrét hasznosítási tervük. Korábban egyeztettek a magántulajdonossal, aki a terület értékesítését tervezi. Ezzel kapcsolatban annyit tehetnek, hogy az ott élők érdekeit leginkább szolgáló befektetéshez megfelelő gazdasági környezetet biztosítanak a majdani tulajdonos számára.
 • A válasz másik része az utcától nyugatra lévő területre vonatkozóan: ezzel a területtel kapcsolatban megállapodás született egy befektetővel. A társaság itt egy kereskedelmi fejlesztést tervez. Kisebb üzletekből álló kereskedelmi udvart és parkolókat hoznak létre, ahhoz hasonlót, mint amilyen a temető mellett már évek óta működik. Ennek megfelelően módosították az építési szabályzatot, és megegyeztek a beruházóval arról is, hogy egy mobil termelői piacot is kialakít a területen. Ezzel nemcsak a környezet lesz gondozottabb, de a keleti városrészi piac kérdése is megoldódhat.

Van-e információja arról, hogy az Áper laktanya helyén létesítendő ipari park kivitelezési munkálatai mikor indulnak pontosan?

 • Az Áper laktanyának azt a részét szerzik vissza, ahol csak minimális lőszermentesítésre van szükség ahhoz, hogy a terület hasznosítható legyen.
 • Az ingatlan megszerzése csaknem 3 évig tartó, hosszú és bonyolult folyamat volt, aminek jelenleg az utolsó fázisában vannak. A vételárat elutalták egy letéti számlára, ahonnan bizonyos feltételek teljesülését követően kapja azt meg az eladó.
 • A 23 hektáros területet konkrét céllal vásárolták meg: egy ipari park létrehozása a céljuk, és ezzel az, hogy munkahelyek létesüljenek a keleti városrészben.
 • „A kérdés tehát pont egy olyan pillanatban érkezett, amikor még nem vagyunk tulajdonban. Így – bár volt már rá érdeklődés – nem tehetjük még meg, hogy a területet kiajánljuk a befektetőknek, ugyanakkor rövidesen ezt is meg fogjuk tenni.”
 • A befektetői igényeknek megfelelően kezdődhet majd meg a környék infrastrukturális fejlesztése.

Annak idején a csapból is a Misina-tető felújítására indított közönségszavazás folyt. Sokan szavaztunk, én is, de nem látom az eredményét. Elkészül valaha a Misina-tetőn álló romhalmaz felújítása? Vagy csak bolondították a népet?

Idén év végéig elkészül a Misina-projekt (amelyről rengetegszer írtunk, például itt), a kivitelező már április eleje óta dolgozik a területen.

Egyéb kérdések

Arról szeretnék érdeklődni, hogy van-e valami fejlemény a szelfipont ügyében, mert jön a nyár, jönnének a turisták, és nem volna egy utolsó szempont szerintem, hogy van szelfipont. Oly sok városban van. Az adventi aranykapunál is nagyon sokan fotózkodtak, akik nem pécsiek.

 • Nyáron újabb szelfipontokat alakítanak ki Pécsett, egyszerre többet is. A város főterére egy egyedi „Pécs” feliratot terveznek, amit egyfajta optikai csalódás tesz majd különlegessé. Emellett a Szent István téren egy virágokból kialakított „Pécs” feliratot hoznak létre, Malomvölgyben pedig egy hatalmas fa képkeretet helyeznek ki. Továbbá vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a Mecsekoldalban, a Niké-szobornál is létesíthető-e hasonló szelfipont.

Terveznek-e bankot létesíteni a keleti városrészben tekintettel arra, hogy jelenleg semmilyen banki szolgáltatás nincsen?

 • Banki szolgáltatást az önkormányzat nem végezhet, így nincs lehetőségük fióknyitásra sem a keleti városrészben, sem máshol.
 • Ugyanakkor arra kérte Sík László Lajos képviselőt, hogy vegye fel a kapcsolatot a legnagyobb hazai bankokkal, és térképezze fel, hogy terveznek-e fióknyitást a területen.

A legutóbbi Városinfón azt ígérte, tájékoztatást kapunk a város adósságállományáról. Ez nem történt meg. Valóban ekkora a baj?

Péterffy Attila válaszát idézzük:

„Megnyugtatom a kérdezőt, a városnak mind a működési, mind a fejlesztési célú hitele jó kezekben van.

Az Európai Fejlesztési bankkal még az előző városvezetés kötött hitelkeret szerződést 2016-ban. A hitelkeret 10,3 milliárd forint volt. Ezt az összeget csak fejlesztésre lehet felhasználni. Ebből az előző városvezetés elköltött 2 milliárd forintot, többségében energetikai korszerűsítésekre. 2019 óta mi nagyjából ugyanennyit költöttünk el a hitelkeretből, összesen 2,1 milliárd forintot. Ezt olyan fejlesztésekre fordítottuk, amelyek néhány éven belül megtérülnek. Ilyen például a 8 darab új zöldbusz, vagy a japán befektető gyárépítésének támogatása. Ezen felül 1,7 milliárd forintot fordítottunk EU-s projektek önerejére, amelyeket a mostani európai fejlesztési ciklusban egy az egyben vissza fogunk kapni. Az így visszakapott 1,7 milliárd forint ugyanarra az elkülönített fejlesztési számlára érkezik majd, ahol a hitelkeret további, még fel nem használt része, mintegy 4,5 milliárd forint áll.

Tehát a hitelkeret csaknem feléhez még hozzá sem nyúltunk, és pont ugyanúgy 2 milliárd forintot használtunk fel a fejlesztési hitelkeretből, mint az előző városvezetés.

Egy fontos különbséggel: a mi beruházásaink rövid távon, néhány éven belül megtérülnek.

Ezek tehát a tények, érdemes inkább ezeket megismerni, mintsem elhinni a rosszindulatú híreszteléseket, amiket a helyi Fidesz terjeszt. Érdekes módon ugyanez a helyi Fidesz mélyen hallgat a város másik adósságáról. Ez működési célú hitel, és akkor vette fel az előző városvezetés az államtól, amikor néhány éven belül másodszor sikerült csődbe kormányozniuk a várost.

Eredetileg 9,5 milliárd forintot kaptak, amiből 8,5 milliárd forintnak a visszafizetése már a mostani városvezetésre maradt. Mi helyt állunk az elődjeink adósságáért, mert ezt vállaltuk. Minden évben 1 milliárd 750 millió forintot fizetünk vissza elődjeink működési hiteléből, így lesz ez idén, sőt, még jövőre is.

A jó hír, hogy 2024 szeptember végére törlesztjük az adósságot és a város felszabadul a működési hitel terhe alól.

Bízom benne, hogy az elhangzottak alapján világos: az adósságspirálba juttatás a Fidesz gazdasági receptje. A miénk ezzel szemben a felelős gazdálkodás és a megtérülő beruházások.„

Nemrég láttam egy videót, amiben közösségi költségvetést hirdettek. Hogyan lehet pályázni, mikor indul a program?

A Városinfó ezzel véget ért.

– Továbbra is arra buzdítom Önöket, hogy ha látnak olyan problémát, amiben az önkormányzat segíteni tud, jelezzék nekünk! Látják, megteszünk minden tőlünk telhetőt a megoldásért. Bízom benne, hogy a pécsi fesztiválokon Önök is ott lesznek. Idén is lesz Sétatér fesztivál, Fényfesztivál, Szamárfül fesztivál – valódi pezsgés lesz tehát a városban. A nyárra kellemes pihenést kívánok mindannyiuknak, vigyázzanak magukra! – búcsúzott a polgármester.

Hirdetés