Hirdetés

A július 4-7. között zajló Zsolnay Fényfesztivál velejét az adja, hogy az éj leszállta után hazai és külföldi művészek épületvetítései, fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécs utcáin – ezek alkotják a Fény Útját. Közülük a közterületeken található alkotások ingyenesen tekinthetők meg, de aki minden fényélményt szeretne begyűjteni, azt várja a FÉNY ÚTJA EXTRA 10 különleges helyszíne, amelyek egy karszalag megvásárlásával látogathatók. Ezekből mutatunk ízelítőt!

Lenyűgöző lézer show a Kodály Központban
A Kodály Központ hangversenytermébe idén is egy grandiózus fényművészeti alkotás költözik.
A japán Shohei Fujimoto első magyarországi munkájában több száz vörösen izzó lézersugárral létrehozott térbeli struktúra mozgása tölti be a rendelkezésre álló hatalmas teret. Az intangible #form című alkotás a japán művészi letisztultság mellett zsigerekig ható érzéki élményt kelt a nézőben, az élmény egyszerre tűnhet valóságosnak és megfoghatatlannak.

Lépj be egy sci-fi világába a Baranya Vármegyei Közgyűlés Dísztermében! (Papnövelde u. 5)
Joanie Lemercier francia fényművészt a XXI. századi digitális művészet legnagyobb hatású alkotói között tartják számon, dolgozott már Jay Z-vel is! A COSMOS.1999 című audiovizuális installációja a sci-fi műfaj roppant népszerű és csábító vizuális esztétikája és az általa megtestesített disztópikus jövőkép közötti mély ellentétet vizsgálja. A projekt kritikát fogalmaz meg a technológia fejlődéséhez társított általános optimizmusunkkal kapcsolatosan.

Vizes alkotás a Széchenyi Gimnázium udvarán
A svájci Encor Studio FRONTIER című audiovizuális installációja megkérdőjelezi a határokról és a valóság értelmezéséről alkotott elképzeléseinket. A közönség egy tükröződő vízfelületet körben oszlopokkal szegélyező fényes objektum előtt foglal helyet. A vízfelület kölcsönhatásba lép környezetével, a formák hullámokká, a fények rezgésekké alakulnak, a korábban rendezett elemek rendetlenné válnak. Párbeszéd kezdődik a rend és a rendetlenség, a valóság és annak értelmezése között.

Díjnyertes alkotások a Jakováli Hasszán Dzsámiban
Esténként két kupola vetítés lesz látható, egyik a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny tavalyi közönségdíjasa, a thaiföldi DecideKit munkája, a másik a Zsolnay Light Art 2021-es első helyezettjének, a német ruestungsschmie.de csapatának alkotása.
A Székesegyház homlokzatán már bizonyítottak, ezúttal a „kicsi Dzsámi” hipnotikus erejű, belső kupolás terére varázsolnak elképesztő alkotásoka

Kedvezményes, early bird jegyek június 30-ig érhetők el az alábbi linken: https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/jegyek

+1 grátisz tipp
Idén vadonatúj ingyenes helyszínként debütál a fesztiválon a 48-as tér a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve!

Mint az erdő növényei, úgy hálózzák be a 48-as teret a természet ihlette érintésérzékeny, világító kontrollerek, és a velük vezérelt vetítőgépek fényei. A leveleket formázó, mandala ihlette kontrollerek érintésével mozgathatók a fákra vetített képek és formák.

A hangulatos aláfestő zenét minden este DJ-k szolgáltatják, többek közt szombat éjszaka a pécsi származású Dj Bodoo.

(x)

Hirdetés