A világháború borzalmaira is emlékeztet ez a pécsi játék

Hirdetés

Kijutnál harminc perc alatt egy lövészárokból, egy röntgenállomásból és egy fogolytábor barakkjából, miközben kint dúl a háború? Az első világháború végét jelentő fegyverletétel 100 éves évfordulójának alkalmából egyedülálló, ingyenes szabaduló játék létesül a Sétatéren. A játékban bárki részt vehet november 20-24-ig, hogy megismerje a Nagy Háborút egy katonaorvos emlékein keresztül.

Ha érdekel minket az első világháború, vagy csak szeretnénk róla többet megtudni, akkor keddtől érdemes kilátogatnunk a Sétatérre, ahol egy egyedi, történelmi szabadulójáték létesül. Az ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött „Béke-küldetés” játék során szükségünk lesz az ügyességünkre, ravaszságunkra és az együttműködési készségünkre, ugyanis harmadmagunkkal mindössze harminc perc áll rendelkezésünkre, hogy kiszabaduljunk a lövészárokból, egy röntgenállomásról és a fogolytábor barakkjából, miközben kint dúl a Nagy Háború.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, 2018-ban ünnepeljük az első világháború végét jelentő fegyverletétel 100 éves évfordulóját. A küldetés során egy katonaorvost kell megtalálni, és az ő tárgyi emlékein keresztül kapunk betekintést a háború hétköznapjaiba. A játék nem titkolt célja, hogy a résztvevők a saját bőrükön is sok mindent megtapasztaljanak, ami a háborúval kapcsolatos, így a játékon keresztül, emberközpontúan, egy személyes történetet feltárva juthatunk élményhez.

Horvátországban Zadarban, Szlovéniában pedig Nova Goricában is kiállította már a szabadtéri installációt a pécsi Kulturális Labor Szociális Szövetkezet. Az Interreg Danube Transnational Programme Networld projekt keretében megvalósuló kiállítás november 20-án nyitja meg kapuit a Sétatéren, ezután Veszprémbe, majd Eperjesre viszik a szabadulójátékot, mely elfér mindössze egy utánfutón.

– A „Béke-küldetés” egy rendhagyó megemlékezés, ami a ma oly népszerű szabadulójátékok mintájára egy személyes élményen keresztül vezet be a háború borzalmaiba. A történelmi hitelesség, a realista környezet megalkotása, a különböző visszaemlékezések alapján megszületett megrázó történet egyformán fontos számunkra – mondja Mata Csaba, a Kulturális Labor Szociális Szövetkezet elnök-igazgatója.

– Egy interaktív kiállítást álmodtunk meg, ahol nincs szükség hozott tudásra, hanem a játékon keresztül, emberközpontúan, egy személyes történetet feltárva jutnak érzéki élményhez a látogatók – vázolta Mata Csaba. – Fontosnak tartjuk a háború borzalmainak érzékeltetését, mert ma a háborúk messze tőlünk zajlanak, és sokszor nehezen tudunk belehelyezkedni az ott élők, vagy onnan menekülők élményeibe. A világ ma is tele van feszültségekkel, melyek könnyedén egy új háborúba sodorhatnak minket, de talán az emlékezés, a megidézés által is tehetünk azért, hogy ez ne következzen be.

Így zajlik a játék

A játékban háromfős csapatokban lehet részt venni, a küldetést pedig harminc perc alatt kell teljesítenünk. A nyomozás során különböző ügyességi feladatokat és fejtörőket kell megoldanunk, amihez nagy szükség van a résztvevő csapat együttműködésére. Miközben törjük a fejünket, különböző hang- és videóeffektek színesítik az élményt. A játékosokat egy játékvezető figyeli és segíti, ha valamelyik helyszínen elakadnának. A három helyszín: egy lövészárok, egy röntgenállomás, egy fogolytábor barakkja.

A csapatoknak lehetőségük nyílik mind a három helyszínt végigjárni, még akkor is, ha valamelyik szoba feladványait nem sikerült teljesíteni. A játék ingyenes, egy körben maximum négy ember mehet be, regisztrációhoz kötött – regisztrálni csak a helyszínen tudunk – és minden nap, szerdától egészen szombatig, reggel tíztől este tízig lesz elérhető. Jelentkezni 13 éves kor fölött ajánlott, a játék pedig november 20-án, délután 5 órakor nyitja meg kapuit, és egészen este 10-ig lehet bemenni az installációba. A Facebook-eseményhez kattintsunk IDE!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét