Hirdetés

Több mint ötéves munkával fejlesztettek ki egy speciális anyagot a Pécsi Tudományegyetem kutatói és a helyi textilipari cég, a Rovitex szakértői, amely függönyökre és textíliákra kerülve véd a szennyeződésektől, kórokozóktól, sőt meggátolja azok elszaporodását. A gyártás nemrég megkezdődött, és külföldről is óriási az érdeklődés – tájékoztatott a PTE.

A koronavírus-járvány óta egyre nagyobb az igény a kórházakban, idősekkel foglalkozó intézményekben olyan antibakteriális textíliákra, amelyek ellenállók a baktériumok, vírusok, gombák ellen.

Egy magyar innováció jelenthet komoly előrelépést ezen a területen: a PTE Analitikai Biokémia Tanszékének kutatói és a pécsi Rovitex textilipari vállalat szakértői olyan környezettudatos impregnálási technológiát fejlesztettek ugyanis ki, amely alkalmas az úgynevezett antimikrobiális szövetek nagyüzemi előállítására – írja az egyetem friss közleményében.

A speciális anyag a függönyökre és egyéb lakástextíliákra kerülve hosszú időn keresztül hatékonyan véd a bakteriális, vírusos szennyeződésektől, kórokozóktól, és visszaszorítja azok elszaporodását is.

A termékek gyártása nemrég megkezdődött, és külföldről is nagy az érdeklődés irántuk.

Mint olvasható az egyetemi kommünikében, nemcsak intézményekben, hanem egyéb közösségi helyeken, szállodákban, éttermekben, tömegközlekedésben is alkalmazhatók lesznek, és természetesen otthon is bárki használhatja ezeket az anyagokat.

A nagyhatékonyságú és nem mellesleg környezettudatos technológia komoly szerepet játszhat a jövőben a fertőzések megelőzésében, az egészségmegőrzésben.

További részletek itt olvashatók a különleges anyagról.

Hirdetés