19 C
Pécs
kedd, május 28, 2024
KezdőlapTOPVolvo-per: új eljárást kért az ügyész, ítélet két hét múlva  

Volvo-per: új eljárást kért az ügyész, ítélet két hét múlva  

A Pécsi Törvényszéken folytatódott pénteken másodfokon a pécsi Volvo-per. Az ügyész és a védők is összefoglalták álláspontjukat, ítélet április 30-án lesz.

Közel egy éve született meg az elsőfokú ítélet a pécsi Volvo-perben a Kaposvári Törvényszéken. A holland–magyar kettős állampolgár Cs. A.-t és a holland állampolgár S. P.-t is felmentette a vádak alól a bíróság. A korábbi harmadrendű vádlott P. E. korábban elismerte bűnösségét, őt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték pénzmosás miatt.

A pécsi önkormányzat tulajdonában lévő Tüke Busz polgári jogi igényt jelentett be a per során a cég szerint neki okozott kár (közel 700 millió forint) miatt.

Emlékeztetőül: A Tüke Busz Zrt. egy holland cégtől 2015-ben vásárolt 115 használt Volvo autóbuszt. A pécsi önkormányzat közgyűlése úgy döntött, hogy az ügyletre a közlekedési cég 3,5 milliárd forint hitelt vehet fel. Hogy hogy nem, a közbeszerzés során a vételár is ennyi lett. Csakhogy kiderült, a holland cég a 11 millió eurós vételárból közel 2,5 millió eurót különböző, vele kapcsolatban lévő személyeknek utalt át. Ez felvetette a korrupció gyanúját az ügyet elindító holland hatóságok szerint. Később a magyar hatóságok is eljárást indítottak. Az ügyészség börtönt és vagyonelkobzást kért a vádlottakra. A perben tanúként hallgattak meg több fideszes politikust: Páva Zsolt volt polgármestert, Csizi Péter volt alpolgármestert, és Bánki Erik országgyűlési képviselőt.

– Páratlan és megdöbbentő ítélet született – mondta dr. Góbi János ügyvéd, a pécsi önkormányzati átvilágítást végző jogi team tagja a tavalyi, elsőfokú ítélet után. – Akkor is, ha eltekintünk az olyan megállapításoktól, mint hogy a 20 százalékos közvetítői haszon nem tekinthető tisztességtelennek egy európai uniós közbeszerzési eljárásban, ahol a dolog természete miatt fogalmilag kizárt az „ügynöki” közreműködés. Olyat ugyanis még soha nem láttam magyar bíróságon, hogy miközben az egyik vádlott beismeri, hogy részt vett egy bűncselekményben, jelesül pénzmosásban – amely bűncselekmény egy másik alapbűncselekmény elkövetését feltételezi –, két másik vádlottat mégis felmentenek. Ez egy eddig teljesen példa nélkül álló anomália – mondta akkor a szakember lapunknak.

A Pécsi Törvényszéken ma reggel a Fellebviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, és új eljárás indítását kérte, mert szerintük az indokolási kötelezettséget elmulasztotta a kaposvári bíróság. “A bizonyítékok értékelése a tudati tények szempontjából elmaradt a bíróság részéről” – fogalmazott az ügyész. Az ügyészség szerint Kaposváron egy másik tanácsnak kellene újratárgyalni az ügyet.

A Tüke Busz jogi képviselője a tanácsvezető bíró kérdésére úgy fogalmazott: a cég fenntartja jogi igényét a perben.

A holland-magyar kettős állampolgár, az ügyletben közvetítőként eljáró Cs. A. ügyvédje szerint magalapozott az ítélet, azt kérte, hagyják azt helyben. A jogi képviselő szerint “elképesztő” politikai és média-ellenszélben kellett meghozni az ítéletet. Elismételte a védőbeszéd egyik sarkalatos pontját: 2015-ben összeomlás szélén állt a pécsi tömegközlekedés, a buszbeszerzéssel megoldották a problémát. A Szabad Pécs minapi cikkére utalva azt mondta, az nyomást helyez a bíróságra.

Kritizálta az ügyészséget is: a vádirat szerinte nincs összhangban az abban szereplő vádakkal, Kijelentette, a vádiratból pont az hiányzik, amit az ügyészség a bíróságon számon kér, a bizonyítékok kiértékelése, szerinte azért, mert a bizonyítékok mind a vádlottak védekezését támasztották alá. Sablonosnak, üresnek nevezte a fellebbezést, egyes részeit pedig érthetetlenek. Azt kérte, hagyják helyben az ítéletet, a lefoglalt 900 ezer euró zárolását pedig oldják fel, a pénzt adják ki Cs.E.-nek.

A holland állampolgár, az időközben már megszűnt közvetítő cég egykori tulajdonosa és vezetője ügyvédje szerint prekoncepcióból és nem tényekből kreált vádat az ügyészség. Az önkormányzatnál döntöttek minden fórumon a beszerzésről, ők szabták meg, mennyit akarnak erre költeni – hangsúlyozta. Mint mondta: ügyfele azért tett ilyen ajánlatot, mert azt hitte, alkudni fog a Tüke Busz, de nem alkudtak. Azt kérte, hagyják helyben a döntést.

A holland férfi most sem jelent meg a bíróság előtt, Cs. A. viszont igen. Az utolsó szó jogán ártatlanságát hangsúlyozta, úgy fogalmazott, ez egy szörnyű rémálom, amiben nyolc éve él a családjával együtt. Ha felmentik, el fogja ásni ezt az ügyet jó mélyre, oda, ahová időközben a hírneve került.

A bíróság április 30-án hirdeti ki a végzést.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő