26 C
Pécs
vasárnap, július 21, 2024
KezdőlapPécs AktuálGazdaságZajlik az egyeztetés: várhatóan egy év múlva kell kiköltözniük a bérlőknek a...

Zajlik az egyeztetés: várhatóan egy év múlva kell kiköltözniük a bérlőknek a régi vásárcsarnokból

Egy hónap alatt másodszor egyeztetett az új csarnok építése – mely kétéves csúszásban van – és a régi vásárcsarnok felújítása kapcsán a pécsi városvezetés és a vásárcsarnok képviselőiből álló küldöttség. A tárgyalások eredményeként átütemezték a régi csarnok felújítását, a bérlők tovább maradhatnak az épületben, és így kevesebb ideig kell átmeneti helyen árusítaniuk – tájékoztatta lapunkat a pécsi önkormányzat.

Íme a lényeg pontokba szedve:

  • Kétéves csúszásban van az új vásárcsarnok építése, de nyáron elindultak a munkák a területen, és megkezdődött a régi épület felújításának előkészítése is, melyre a város 800 millió forintot nyert el.
Így néz majd ki a tervek szerint az új épület
  • Ahhoz viszont, hogy a támogatásokat ne veszítse el az önkormányzat (mert az adott határidőig nem készül el a projekt), lépnie kellett: a régi csarnoképület felújítását már az előtt el kell indítani, mielőtt az új épület elkészülne.
  • Ezért míg elkészül az új vásárcsarnok, egy átmeneti időszakra ideiglenes helyre kell költöznie az árusoknak.
  • A projekt csúszásából fakadó problémák miatt a városvezetés és a bérlők idén másodszor egyeztettek az új építése és a régi csarnoképület felújítása miatt kialakult helyzetről.
A napokban volt az egyeztetés
  • Az átmeneti időszak miatti várható bevételkiesésük miatt tiltakoztak a bérlők, de most megoldás született a problémára.
  • A városvezetés a szaktárcával a határidők módosításáról, a tervezőkkel és a kivitelezőkkel pedig a projektek felgyorsításának lehetőségeiről egyeztetett az elmúlt hetekben.
  • A tárgyalások eredményeként sikerült átütemeztetni a régi csarnok felújítását: az eredetileg tervezettnél később, legkorábban 2021 végén kell kiüríteni az épületet, addig maradhatnak tehát ott a bérlők, és az eredetileg tervezettnél rövidebb ideig lesz szükség ideiglenes árusítóhelyre.
  • A vagyonhasznosító munkatársai januártól minden árussal személyesen, külön-külön egyeztetnek a bérlők jogi helyzetéről és átköltözési szándékáról.
  • 2021. augusztus végéig arról is megállapodnak, hogy a régi csarnok bérlői milyen feltételekkel tudnak átköltözni az új csarnokba.

Alább a pécsi önkormányzat teljes közleménye olvasható:

„A kétéves csúszás miatt felgyülemlett problémahalmazt kell helyrehozni, ami komoly kihívást jelent, de már vannak eredmények – hangzott el a pécsi városvezetés és a vásárcsarnok árusainak képviselőiből álló küldöttség kedd délutáni megbeszélésén. A felek egy hónap alatt másodszor ültek asztalhoz, hogy egyeztessenek az új csarnok építése és a régi csarnoképület felújítása miatt kialakult helyzetről.

A jelenlegi városvezetés kényszerhelyzetbe került 2019 végén az új vásárcsarnok építése miatt. Az új épületnek ugyanis addigra már állnia kellett volna, de a projekt több mint kétéves késésben volt, az építkezés nem indult el. A régi csarnoképület felújítására elnyert 800 millió forintos pályázat megvalósítása pedig még meg sem kezdődött. Ahhoz, hogy a támogatásokat ne veszítse el az önkormányzat, haladéktalanul lépnie kellett: a korábban hiányzó kiviteli tervek elkészítése után nyáron elindult az új csarnok építése, és megkezdődött a régi csarnoképület felújításának előkészítése is.

A jelentős csúszások és a projekt elszámolásának végső határideje miatt tarthatatlanná vált az előző – a két projekt tekintetében évekig halogató – városvezetés ígérete, és világos lett, hogy a régi csarnoképület felújítását már az előtt el kell indítani, mielőtt az új épület elkészülne. Mindez azt jelenti, hogy egy átmeneti időszakra ideiglenes helyre kell költöznie az árusoknak.

A vásárcsarnok bérlői a várható bevételkiesésük miatt tiltakoztak ez ellen, küldöttségükkel kedden másodszor ült le egyeztetni a pécsi városvezetés. A megbeszélésen elhangzott: az önkormányzat egy éve dolgozik azon, hogy a korábban elszenvedett késedelem ellenére oly módon valósulhasson meg mindkét beruházás, hogy a városnak nem kell lemondani a támogatásokról, és a bérlők szempontjai is érvényesülhessenek. Ennek érdekében az elmúlt hetekben a városvezetés a szaktárcával a határidők módosításáról, a tervezőkkel és a kivitelezőkkel pedig a projektek felgyorsításának lehetőségeiről egyeztetett, miközben megoldást próbált találni az árusok problémáira is.

A tárgyalások eredményeként sikerült átütemeztetni a régi csarnok felújítását, amivel felgyorsulhat a beruházás. Így a régi csarnoképületet csak az eredetileg tervezettnél később, legkorábban várhatóan 2021 végén kell kiüríteni, azaz a bérlők addig a régi csarnokban maradhatnak és az eredetileg tervezettnél rövidebb ideig lesz szükség ideiglenes árusítóhelyre.

A bérlőkkel folytatott megbeszélésen kitértek arra, hogy a városvezetés, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezetői további módosítási javaslatokat tettek a szaktárca és az illetékes hatóságok felé, hogy az ideiglenes költözés időszaka tovább csökkenjen. Kérdéseikre várhatóan 2021 februárban kaphatnak választ.

Az átmeneti időszakra hatással lehet az új csarnok építési ütemtervének betartása is. Arra a kérdésre, hogy az építkezésben műszaki okokból várható-e késedelem, a műszaki szakértők szintén 2021 februárban adhatnak majd választ. Ezeknek az információknak a birtokában jövő kora tavasszal folytatódhat az egyeztetés a bérlők és a városvezetés között, várhatóan akkor születhet végleges döntés az ideiglenes helyszínnel kapcsolatban.

A keddi egyeztetésen elhangzott, az elmúlt hetekben a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. munkatársai átvizsgálták a bérlőkkel kötött korábbi megállapodásokat, amelyekről kiderült, hogy nem egységesek. Ezért a vagyonhasznosító munkatársai januárjától minden árussal személyesen, külön-külön egyeztetnek a bérlők jogi helyzetéről és átköltözési szándékáról.

Az egyeztetés végén a felek leszögezték, hogy 2021 augusztus végéig kell megállapodniuk arról, hogy a régi csarnok bérlői közül ki milyen feltételekkel tud átköltözni az új vásárcsarnokba.”

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő