Közmeghallgatás az új vásárcsarnokról: az átmeneti év volt (és lesz) a legforróbb téma

Éves közmeghallgatását a pécsi önkormányzat Kertvárosban, a NEVKO színháztermében tartotta kedd este. A fő téma az új vásárcsarnok volt, aminek a kivitelezése a földmunkákkal nemrég megkezdődött. Kiderült, 2021 augusztusában már ki kell költözniük a bérlőknek a régi épületből, mivel az egy nagyszabású felújítás után új funkciót kap. Az új csarnok azonban leghamarabb 2022 júliusára lesz kész.

A rendezvényen több volt a hivatalos résztvevő (képviselő, önkormányzati alkalmazott), mint az érdeklődő, de azért összejött egy tucat pécsi polgár fél hatra. A pécsi közgyűlésnek összegyűlt annyi tagja a közmeghallgatásra, hogy az határozatképes legyen.

Péterffy Attila polgármester bevezetőként annyit mondott, a közmeghallgatás a közgyűlés speciális ülésének minősül, amikor a pécsi polgárok is kérdéseket tehetnek fel közérdekű ügyekben, vagy elmondhatják a véleményüket ilyen témákban.

Közmeghallgatás a NEVKO színháztermében

Új csarnok, régi csarnok

Az éves közmeghallgatás fő témája az új vásárcsarnok volt, aminek a földmunkákkal nemrég megkezdődött a kivitelezése a régi mellett, az attól délre lévő ingatlanon.

A vásárcsarnok-projekt eddigi történetét a polgármester a következőképpen foglalta össze:

 • Az előző városvezetés dolgozta ki, indította el a projektet.
 • 2,8 milliárd forint támogatást nyert rá a város.
 • Ezt a támogatást emelte meg a kormányzat 416 millióval a napokban.
 • 3,2 milliárd forintból épülhet meg így a vásárcsarnok.
 • A kivitelezés elindult.
 • A régi vásárcsarnokot is hasznosítani akarják, a mai kor elvárásainak megfelelő szolgáltató központtá alakítanák.
 • 2022-ig megépül az új csarnok, de közben el kell indítani a régi átalakítását, ezért lesz egy időszak, amikor az új még nem lesz kész, de a régit már elkezdik átalakítani, azaz erre az időszakra gondoskodni fog az önkormányzat el egy átmeneti árusítóhelyről.

Csúcs Zoltán, a PVF Zrt. igazgatója felidézte a projekt előzményeit, majd az épület tervezői, Sztranyák Gergely és Getto Tamás kaptak szót. Egy ókori római építész elvei alapján a tartósság-szépség-hasznosság jegyében tervezték meg az épületet – mondták el. Olyan működési sémát akartak megvalósítani, amiben az áru és a közönség a lehető legnagyobb területen tud találkozni. A vásárcsarnok nem csak egy árusítóhely, hanem a város lakóinak találkozási fóruma – hangsúlyozták.

Csúcs Zoltán az épület paramétereiről és jellemzőiről beszélt:

 • 13.000 négyzetméter területen fog állni a csarnok.
 • 6500 négyzetméter a belső területe.
 • Új parkolóhelyeket alakítanak ki a környéken a meglévők mellé.
 • Az északi oldalon lesznek az asztali elárusítóhelyek 3000 négyzetméteren, éttermek, ételudvar, hús- és hentesáru üzletek, és pékségek is helyet kapnak.
 • Déli oldalon lesz az árufeltöltő parkoló és lesz itt egy vásárlói vizesblokk, valamint egy hűtőkamra is.
 • Több bejárata lesz az épületnek.
 • Az összes üzlet a vásárlói résztől függetlenül lesz feltölthető.
 • 2022 júliusában lenne kész a csarnok.
 • A régi csarnok felújítása, amire 800 milliót nyert a város pályázaton, 2021 augusztusában indulhatna el.
 • Azaz 2021 augusztustól 2022 júliusig tart majd az átmeneti időszak.

Átmeneti „csarnok”

Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító igazgatója, a vásárcsarnok üzemeltetőjeként kapott szót. A következőket mondta el:

 • Az átmeneti helyszín kiválasztása folyamatban van, öt-hat helyszínt vizsgálnak.
 • Év végéig döntés születik az árusítás átmeneti helyszínéről.
 • Arra törekednek, hogy legalább a jelenlegi minőséget tudja garantálni az átmeneti helyszín.
 • A költözésben minden segítséget megadnak a bérlőknek.
 • Már jövő héten elkezdik a párbeszédet a bérlőkkel.
 • Néhány bérlő jelezte, az új csarnokba már nem költözik át, viszont új érdeklődők jelentkeztek, akik beköltöznének.
 • Az előző városvezetés ugyan felmérte az igényeket arra vonatkozóan, milyen igényeik vannak a bérlőknek az új vásárcsarnokot illetően, de ez még 2015-ben volt, így újra fel kell mérni az igényeket.

Kővári János képviselő (KDNP-ÖPE) arról beszélt, hogy már 2012-ben elkezdték a tervezést. A cél az volt, hogy a baranyai termelők a korábbinál nagyobb teret kapjanak az új vásárcsarnokban. A kérdése: mennyire lesz szempont a bérlők kiválasztásában, hogy helyi termelők legyenek.

Péterffy Attila: egy liciteljárás keretében fognak megmérkőzni az árusok, azaz versenyezni fognak a helyekért. Egyelőre morfondíroznak azon, milyen liciteljárást alakítsanak ki, hogy ne sérüljön a versenyelv, de az őstermelőknek és kistermelőknek is segítsenek.

Barkóczi Csaba képviselő (Fidesz) az építészektől kérdezett. Kontrasztos lesz szerinte, hogy a vásárcsarnok mellett egy leromlott állagú épület található. Getto Tamás elmondta: egy kerítésfal szerű elhatárolás szerinte megnyugtató megoldás lesz erre. Sztranyák Gergely úgy véli: ez egy jó értelembe vett kontraszt lesz. 

Vészharang és nyugtató szavak

Egy, a vásárcsarnokban tevékenykedő üzlettulajdonos a következőket mondta:

A mostani városvezetés „szembeköpte” azt a 2-3 évvel ezelőtti ígéretet, mely szerint az átmenet zökkenőmentes lesz, azaz egyik csarnokból a másikba lehet  majd átköltözni, átmeneti helyszín nélkül. Szerinte az az egy átmeneti év létbizonytalanságba taszít 100-150 vállalkozást. Ez a terv szerinte egy „átgondolatlan, előkészítetlen maszlag”, újra kéne gondolni az egészet. Szerinte nincs olyan helyszín, ahová át lehet telepíteni az üzleteket. „Ez minket gyakorlatilag kivégez” – fogalmazott. Elmondta azt is, kevés lesz szerinte a parkolóhely, 70-80-ról volt szó, de most 60-at említettek. Szabó Szilárdtól azt kérdezte: annak idején liciteljáráson nyertek többen is árusítóhelyeket, azokkal most mi lesz, újra kell-e licitálniuk.

Péterffy Attila válaszában utalt rá, hogy a kormányzati pótfinanszírozás késlekedése miatt indult késve a beruházás, ezért kénytelenek az átmeneti időszakkal kalkulálni. Nem az árusok költsége lesz a költözés – mondta. A régi szerződéseket tiszteletben fogják tartani – tette hozzá.

Kistermelők és őstermelők

Egy másik résztvevő felvetette, hogy egy őstermelőnek más lehetőségei vannak, mint a kereskedőknek. Hogyan próbálják helyzetbe hozni az őstermelőket és kistermelőket – kérdezte, és felvetette: például a belső elrendezéssel is meg lehetne ezt tenni. Szerinte most nem derül ki sehol, hogy mi helyi és mi nem helyi termék a csarnokban, megkérdezte, mit terveznek tenni annak érdekében, hogy ez ne így legyen. Volt szó feldolgozó és logisztikai központról korábban, a termelőknek, éttermeknek ez sokat segítene – mondta.

Péterffy Attila: a helyi termelők, kereskedők helyzetbe hozása általános célja az önkormányzatnak. Megörökölték ezt a projektet, olyan dolgokat kérnek rajtunk számon, amiről az elődeik döntöttek. Ez egy olyan projekt, amiért küzdöttek, ezért már akkor elkezdték, amikor a kormány még nem ítélte meg a plusz pénzt. Nagy koncepcionális változtatást már nem terveznek, de nincs minden kőbe vésve.

Kővári János megerősítette, hogy korábban valóban terveztek feldolgozóüzemet. Sajnos a költségvetésbe sem fért bele – tette hozzá. Azt javasolta, hogy valahol a közelben, mondjuk a Verseny utcában létesítsen egy ilyet a város.

Ruzsa Csaba alpolgármester azt ígérte, a következő uniós fejlesztési ciklusban megpróbálnak erre a feldolgozóra kidolgozni egy projektet.

Szabó Szilárd, a PVH igazgatója elmondta: az őstermelőket egy helyre helyeznék el, azaz egyértelműen kiderül és látszik majd, hol vannak a helyi termékek. Az első kérdezőnek válaszolva kijelentette: semmit nem döntött még el a PVH, a liciteljárás mikéntje és feltételrendszere pont azért nem végleges, mert még dolgoznak rajta. Úgy véli, egyedileg kell a vállalkozásokat kezelni, a Covid első hulláma idején a kedvezményekkel is gyorsan léptek, sőt, sokáig adták a kedvezményt még azután is, amikor már a vállalkozások nyitva voltak. Utalt rá, hogy az átmeneti időszakra készülnek kedvezményekkel a bérlők számára. Az átmeneti helyszín kiválasztásában az egyik fő szempont, hogy a húskereskedőknek meglegyen a hűtőkapacitása – tette hozzá az igazgató.

Getto Tamás építész az őstermelők helyzetbe hozására vonatkozó felvetésre elmondta: a kistermelők és őstermelők kiemelt helyen fognak árusítani, komoly hangsúlyt kapnak az épületen belül.

Balról jobbra: Modrovits Sándor aljegyző, Lovász István jegyző, Péterffy Attila polgármester, Ruzsa Csaba alpolgármester, Bognár Szilvia alpolgármester – Fotó: Bognár Szilva Facebook-oldala

Ha időben indul a projekt, nem kellett volna átmeneti helyszínről gondoskodni

Ruzsa Csaba alpolgármester az átmeneti árusítási helyszínről: egy helyen lesznek az üzletek, közel lesz a vásárcsarnokhoz, a hűtőkapacitást biztosítani fogják. A két projekt, tehát az új építése és a régi átalakítása, sokáig egymás mellett futott, az volt a cél, hogy ne legyen átmeneti időszak – magyarázta Ruzsa. Ha az építkezés az előzetes terveknek megfelelően elindul 2018-ban, akkor nem is lett volna semmi gond. Ha viszont most lemondana a város a régi csarnok felújításáról, 800 millió – 1 milliárd forinttól elesnének. A liciteljárási kötelezettség van akire vonatkozni fog, van, akire nem a bérlők közül – mondta. Hangsúlyozta: az egyeztetések minderről most fognak elindulni, a közmeghallgatás ennek első állomása.

Csizmadia Péter képviselő (Fidesz) elmondta, annak a bérlőnek, aki az új csarnokban is szeretne átmenni, meg kell adni a lehetőséget. Úgy véli, egy kompromisszumos megoldás lett a terv, de kihozták belőle a maximumot. Törekedni kell a helyi termelők segítésére, helyzetbe hozására úgy, hogy az uniós versenysemlegességi elv ne sérüljön. Az szerinte az új városvezetést terheli, hogy most indult el a kivitelezés és nem előbb.

Péterffy Attila erre válaszolva azt mondta: a Fidesz idején kezdődött a forrásátcsoportosítás kezdeményezése, de az előző városvezetésnek ez nem sikerült, a mostaninak igen, így indulhatott el a beruházás.

Lesz-e elég parkoló?

Egy kérdező azt kérte, gondoljanak az őstermelőkre, a parkolást pedig oldják meg.

Csúcs Zoltán, a projektet bonyolító Pécsi Városfejlesztési Zrt. igazgatója a parkolás kapcsán elmondta: a volt Boccaccio helyén lesz egy plusz parkoló, amit a Biokom már korábban megvásárolt. Felmerülhet például, hogy ott az első óra parkolás ingyenes legyen – tette hozzá.

Péterffy Attila: az eredeti tervben szerepelt egy tetőparkoló, de ez a terv annyira drága volt, hogy nem lehetett megvalósítani. Próbálnak változtatásokat eszközölni, de ez a projekt már nagyrészt le van zárva.

Egy kérdező felvetette:

 • Nem lesz-e túl zajos a hűtőrendszer?
 • Miért délre került a buszmegálló, ha a bejáratok nyugatról, és északról nyílnak?
 • A halpultot nem lehet-e áthelyezni az ételudvar mellől?

Getto Tamás építész szerint a környezetvédelmi hatástanulmány azt mutatja, hogy nem lesz nagy a zajterhelés, a hatóságoknak később persze ezt ellenőrizni kell. Forgalomtechnikai kérdés, hogy hol legyen a buszmegálló, megvizsgálják, hogy lehet-e máshová helyezni a környékbeli megállókat. Távol van a halpult az ételudvartól, de a légtechnikai tervezés csak most következik.

Lakhatás és Kertváros

Ugyan az új vásárcsarnok volt a közmeghallgatás fő topic, de más témákat is fel lehetett vetni.

Aradi Fanni, a Város Mindenki Pécs aktivistája néhány mondatban felvette azokat a kérdéseket, amelyek ebben az interjúnkban olvashatók, emlékeztetve Péterffy Attilát arra, hogy nemrég nyílt levelet írtak neki lakhatásügyben.

Péterffy Attila: a lakásgazdálkodás átalakítása tervben van, egy szakértői anyag elkészítése kezdődött meg, a témát pedig úgy kívánja társadalmasítani, hogy kikéri az érintett civil szervezetek véleményét. Nagy erőkkel dolgoznak a lakásgazdálkodási programon – tette hozzá.

Aradi Fanni megkérdezte, mikorra várható a koncepció elkészülte. Péterffy Attila azt válaszolta, hogy szeretné, ha decemberben megkezdődhetne erről a párbeszéd.

Kővári János képviselő állítása szerint a „kertvárosi emberek problémáit” tolmácsolva megkérdezte, tervezi-e a városvezetés a panelprogram folytatását, és új parkolók kialakítását.

Péterffy Attila válaszában elmondta, a várost vezető koalíció képviselői településrészenként összeszedik a problémákat, majd kiszűrik közülük a legfontosabbakat. Amennyiben a kertvárosi képviselők szerint a panelprogram folytatására van szükség, akkor folytatni fogják – jelentette ki.

Kővári János szerint nem kérdés, hogy a panelprogram folytatására szükség lesz és a parkolók hiánya is ez a kategória. Az elmúlt egy évben még az igényeket sem mérték fel, ami szerinte nem jó – mondta.

Péterffy Attila szerint problémákból mindenhol van ezer, nem biztos benne, hogy a panelprogram és a parkolók okozzák a legnagyobb gondokat a kertvárosiaknak. Szerinte legalább ekkora gondja az itt élőknek a közbiztonság helyzete. Utóbbi kapcsán számos lépést tett már a városvezetés – hangsúlyozta.

A cikk a TOP-6.1.3-15-PC1-2016-00002 azonosítószámú, „Új pécsi vásárcsarnok megépítése” című projekt keretében készült.

Hirdetés