11 éves gyöngybagoly ősanya gondoskodik a megyei „utánpótlásról”

Ismét beszámolt az elmúlt hónap Baranya megyei természetvédelmi híreiről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevelében. Sok érdekességet megtudhatunk madarainkról: a fekete gólyáknál folytatódott a rossz költési sorozat, kevesebb a barna kánya, és befogtak egy 11 éves gyöngybagoly ősanyát, mely párjával idén is három fiókát nevelt fel.

Újra fiókákat nevelt a bogdásai „ősanya”

Ismét azonosították gyűrűje alapján a szakemberek a bogdásai római katolikus templom tornyában lévő költőládában azt a tojó gyöngybaglyot, amely 2018 óta költ ott. Mint olvasható az MME hírlevelében, a madár szelídségével tűnik ki fajtársai közül.

hirdetés

Eddig összesen 12 alkalommal fogták be minden ellenkezés nélkül!

A bagolymama már legalább 11 éves, párjával 2018-ban hét, 2019-ben nyolc fiókát nevelt fel. Idén „csak” 3 fiókáig jutottak.

Fekete gólyák: a költések fele meghiúsult

A gólyák a tavaszi visszaérkezésük során Baranya megyében 15 fészket foglaltak el. Sajnos azonban a költések csaknem fele meghiúsult, és a sikeresen költő 8 pár is mindössze 21 fiókát nevelt fel.

Ez a közepesnél gyengébb költési eredménynek számít.

A már öt éve tartó rossz költési sorozat tehát nem szakadt meg, de ez egyelőre nem
vonta maga után a költő párok számának csökkenését. A szakemberek 20-25 párra becsülik a megyei állományt.

Csökkent a barna kányák száma

A téli fészektérképezések során a barna kányák 9 új fészkét találták meg a természetvédők. Viszont 11 régi fészek megsemmisült, egyet pedig vörös kányák foglaltak el. Az ismert 23 fészek közül 16-ban figyeltek meg kotló madarakat, ami egy
párral marad el a tavalyitól.

Augusztus 20-i ünnepség a Balokányban

Ünnepséget szervez augusztus 20-án 9 és 19 óra között a Pannónia Rádió, a Pécsi Zöld Kör, a Balokány-ligetért Egyesület és az ÖkovárosÖkorégió Alapítvány közösen a pécsi Balokány-ligetben. A rendezvény a természet védelmére, az emberek környezeti tudatosságának növelésére hívja fel a figyelmet.

A szervezők sok izgalmas programmal készülnek az érdeklődőknek. Az MME is jelen lesz a rendezvényen önálló standdal, ahol érdekes feladványokkal, játékokkal várnak minden korosztályt.

Hirdetés