A tavalyi Év Európai Fája pécsi, most szavazzunk a kaposvári tölgyre!

Hatalmas büszkeséggel töltött el minden lokálpatrióta pécsit, mikor tavaly márciusban kihirdették az Év Európai Fája verseny eredményét és kiderült, hogy országos összefogásnak hála a havihegyi mandulafa toronymagasan első helyen végzett. Idén többek között pécsváradi és cserkúti fát is neveztek Baranyából a versenyre, ezek azonban nem jutottak a döntőbe. Az országos versenyt a kaposvári Szabadságfa nyerte, amely így az európai mezőnybe is kvalifikálta magát. A szavazás már elindult, segítsünk, hogy idén is magyar fa nyerjen!

A 93 éves kaposvári kocsányos tölgy a Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán áll. A helyiek Szabadságfa néven ismerik, 1929. április 18-án ültették az 1927-ben átadott iskolaépület udvarán. Az elmúlt 90 évben több ezer diák életét kísérte végig a „nagy tölgyfa”, hiszen az iskolai ünnepségek, évnyitók, évzárók helyszíne az udvar, ahol a fa áll. Időről időre az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül. Az iskola digitális évkönyvében, a lokálpatrióta közösségi oldalakon az öregdiákok a mai napig szívesen idézik fel a fához kapcsolódó szeretetteli emlékeiket.

Még több információt IDE KATTINTVA olvashatunk a nem mindennapi növényről. 

SZAVAZNI PEDIG ITT TUDUNK.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A nemzetközi versenyt 2011-ben szervezték meg először azzal a céllal, hogy a fák védelmének kérdése nemzetközi szintű témájává váljon. A versenybe az országos győztesek automatikusan kerülnek be, a szavazás minden év februárjában zajlik, az eredmény márciusban derül ki.

Kiemelt kép: Treeoftheyear.org

Hirdetés