Egyre jobban robog Pécsen az Élet Fája program!

Kilenc éve indult el a város egyik legnagyobb zöldszervezetének, az Ökováros-Ökorégió Alapítványnak az átfogó akciója, az „Élet Fája” közösségi faültetési program, amit Kővári János önkormányzati képviselő álmodott meg, és hívott életre. Ez lesz a nyolcadik év, hogy a Biokommal közösen zajlik a munka. A napokban is több helyszínen ásót ragad sok száz lelkes pécsi, hogy szebbé, zöldebbé, egészségesebbé varázsolják a várost.

Az Élet Fája program keretében most ősszel egészen pontosan 2022 fát ültetnek el városszerte. A legtöbb ezek közül új ültetésű, de azért akadnak olyanok is, amikkel tönkrement, kivágott fákat pótolnak. A számmal utalnak a 2022-es Európa Zöld Fővárosa címre is, amire Pécs sikeresen kandidált, és aminek jegyében zajlanak jelenleg is a környezettudatos fejlesztések városszerte.

Az első fát október 10-én helyezték a földbe a Király utcában ünnepélyes keretek között. A faültetésen jelen volt és ültetett Páva Zsolt akkori polgármester mellett Kővári János is, aki a faültetés ötletadója, kezdeményezője, főszervezője.

Kővári János is ültetett egy csemetét

Kiemelt célpont a legsűrűbben lakott városrész, Kertváros. A fáknak több mint a fele, 1146 csemete kerül a panelházak közé, illetve jó pár még a kutyafuttatókhoz. A belvárosban nem a számokra, inkább a látványra tevődik a hangsúly, hiszen sokan találkozhatnak itt a faültetőkkel – talán éppen akció közben – és az újonnan ültetett csemetékkel. A Budai városrész is gazdagodik kis csemetékkel.

A szervezők szerint fontos, hogy minél szélesebb réteget sikerüljön megszólítani, bevonni az akcióba, az egészen kisebbektől az idősebb korosztályig.

Ebben az évben négy városrészben lehet csatlakozni a faültetéshez, mely október második hetében kezdődött és november 16-ig tart.

Az első fákat a Király utcában helyezték el

A idei faültetéshez rengeteg iskola, egyház, cég, civil szervezet kapcsolódott. Az Árpád Fejedelem Általános Iskola és Gimnázium, a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola, az Illyés Gyula Általános Iskola, a Bártfa Utcai Általános Iskola, a Pécsi Éltes Mátyás Intézmény, a Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnázium, a Pécsi Tudományegyetem, az Egészséges Városért Alapítvány, a Mosolymanó Egyesület, a Ledina Park közössége, a KoBeKo Művelődési Központ, a Kertvárosi Református Gyülekezet, a Pécsi Állatkert, a PVSK Mecsek-Füszért vízilabdacsapata, az IT Services Hungary Kft., a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a 10 millió fa közössége pécsi önkéntesekkel.

Hirdetés