A kerékpározás napjainkban egyre népszerűbb. Vannak, akik számára ez az ideális sport, mások pedig egy környezettudatos, kényelmes, alak- és pénztárcabarát közlekedési eszközt látnak benne. Akár a biciklin ülünk, akár autót vezetünk, fontos betartanunk a kerékpárutakkal kapcsolatos közlekedési szabályokat!

hirdetés

A biciklisek számára fontos, ám nem biztos, hogy ismert szabály, hogy a kerékpárosok számára kijelölt útvonalon kell közlekedni, annak hiányában az utat kell választani, kivéve, ha a tiltás nem engedi. Járdán csakis abban az esetben lehet biciklizni, ha az úttest kerékpáros közlekedésre nem alkalmas, és akkor is csak a gyalogosok zavarása nélkül, maximum 10 km/h sebességgel. Pécsett is egyre többen választják a kerékpáros közlekedést, így folyamatosan nő a bicikliútvonalak száma is.

A kerékpáros létesítmények egyik megjelenési formája a kerékpáros nyom; a burkolati jel kialakítható kétirányú úton is, ahol a kerékpárosok fokozott jelenlétével kell számolni. Kétirányú utakon a mindennapi használat során gépjárművel a burkolati jelen való áthaladás megengedett, annak kerülgetése nem szükséges. Viszont egyirányú forgalmú utakon, ahol ellenirányban jelölik ki, érdemes a jel mellett és nem azon haladni, hiszen a kerékpáros bármikor feltűnhet.

A Pécs városát átölelő kerékpárforgalmi hálózati terv részeként a Király utcától indulva a Vasarely tér, a Búza tér, a Koller utca, a Nagy Lajos király útja, a Vargha Damján utca, a Vasvári Pál utca és az Universitas utca vonalában kerékpáros nyom és hozzá kapcsolódó közúti jelzésrendszer valósult meg. A nevezett utcák jellemzően kisforgalmú utak, ahol a kerékpározás a megfelelő közlekedésbiztonsági beavatkozások mentén biztosítottá vált. Ilyen beavatkozás volt az Egyetem utca–Koller utca csomópont elsőbbségi viszonyainak megváltoztatása, ahol most a keleti ágról érkezőknek kell elsőbbséget adnia az Egyetem utca főiránnyal szemben.

További burkolati jeleket festettek fel a Felsővámház utcában is, ezáltal összekapcsolva a Király utca felől haladó önálló kerékpárutat a következő lépésként kialakítandó keleti városrészi kerékpárúttal. Új kerékpáros nyom kijelölése a Munkácsy Mihály utca folytatásában is várható a nyár folyamán, ahol a Munkácsy köz felől érkező járművek kerülnek alárendeltségi viszonyba a Munkácsy Mihály utcából ellenirányban érkező, és a Lyceum utcában tovább haladó kerékpárosokkal szemben.

Aki kerékpárra ül, előzőleg látogasson el a Magyar Kerékpárosklub honlapjára (http://kerekparosklub.hu), ahol sok hasznos információ elérhető, illetve közlekedésbiztonság témában a Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottság rendezvényein és kiadványaiból is tájékozódhat.

Hirdetés