Hirdetés

Sokat kereshetnek azok a pécsiek, akiknek kiadásra alkalmas lakásuk van: a legfrissebb felmérések szerint tovább emelkedtek az árak, a diákok mellett ráadásul megjelentek a munkavállalók is a piacon.

Átfogó elemzést készített a profitline.hu gazdasági szakportál és az ingatlan.com a nagyobb városok albérletárairól, alapvetően a garzonokra fókuszálva. Arról már lapunk is többször is beszámolt, hogy komoly pezsgés indult meg a pécsi lakáspiacon, egyre többen befektetési céllal vásárolnak lakást, hogy azután kiadják. Különösen a külföldi egyetemistákra számítanak sokan. (Ezt egyébként joggal tehetik, hiszen az elmúlt években dinamikusan nőtt a PTE-n tanuló külföldi hallgatók száma, már jóval meghaladja a létszámuk a négyezret – ez Baranyában egy kisvárosnak felel meg.)

Sok új lakás épült Pécsett, de még messze nincs vége az ingatlanbummnak

Az ingatlan.com elemzése ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet: a diákok mellett az elmúlt időszakban egy másik célcsoport is megjelent, a munkavállalóké, akik nagyon gyakran friss diplomások.

Pécsett az elmúlt időszakban többek között a városba települt a Viessmann szolgáltatóközpontja, az Aldi régiós informatikai centruma, a Foss dán biotechnológiai cég is keresett-keres jól képzett dolgozókat, de nem szabad megfeledkezni a már hosszabb ideje itt működő cégek jelentős munkaerőigényéről sem, gondolhatunk akár az amerikai Harman, a német ITSH vagy a Hauni létszámbővítéseire is.

A független piaci szakportál elemzése is alátámasztja ezt: Pécsett jelenleg 3,56 százalék a relatív munkanélküliségi mutató, az elmúlt öt évben 56 százalékkal csökkent az állást keresők aránya a statisztikák szerint.

Az amerikai Harman is új dolgozókat keres

A nagyobb egyetemi városok között egyébként Pécsett a garzonok albérletára az egyik legmagasabb: átlagosan 80 ezer forint (városrészenként ez persze eltérhet), ez ellenben jóval elmarad a budapesti 110 ezres havi ártól. Debrecenben viszont havi 70 ezerért, Szegeden 65 ezerért, Miskolcon pedig csupán 55 ezerért kaphatunk garzont átlagban.

A szakemberek szerint megéri lakásba fektetni a pénzt, a banki betétnél komolyabb hozam érhető el vele. Nem véletlen, hogy Pécsett is nagyon sok helyen zajlik jelentős ingatlanfejlesztés, amelyekről lapunk is beszámolt már: Egyetemvárosban szinte új utcák születnek, de a belvárosban, sőt más városrészekben is egyre-másra indulnak meg az építkezések.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét