Lépten-nyomon épülő lakásokba botolhatunk, ha Pécsett sétálunk, és immár nemcsak a belváros vagy az orvosi kar a célpontja az építtetőknek. A közeljövőben ugyanakkor még több, sok száz új lakás épülhet, ennyire kértek már engedélyt.

hirdetés
Uránia Mozi

Az elmúlt időszakban többször is írtunk arról, hogy ismét felpezsdült a pécsi ingatlanpiac, és egyre több helyen kezdtek lakások és ehhez kapcsolódóan irodák vagy éppen üzletek építésébe (cikkünk olvasható a témában itt vagy itt). Kis túlzással becsukott szemmel kell ahhoz Pécsett járni-kelni, hogy ne vegyük észre az egyre-másra épülő lakásokat.

Pécs számos pontján folyt-folyik építkezés

Az elmúlt időszakban épült, illetve épül például számos lakás a Munkácsy, a Teréz, a Lyceum, a Klimó, a Felsőmalom, a Mátyás király utcában, a Rákóczi úton, vagy éppen az orvosi kar környékén, a Szigeti úton és például a Lotz Károly utcában. A szakemberek szerint Pécs egyik fontos vonzereje, hogy egyre több a külföldi hallgató, akiknek természetesen lakniuk is kell valahol – a beruházók ezt az igényt akarják kielégíteni.

Ugyanakkor nem csak a belvárosban, hanem Pécs más részein is indultak építkezések, új otthonokat, lakóparkokat húztak-húznak fel például Kertvárosban, az Árnyas úton vagy épp a Havi-hegy közelében, a Bártfa utcában. Az ingatlanszakértők szerint a külföldi diákok mellett a csok a fő mozgatórugó, a családosok kormányzati támogatással juthatnak önálló otthonhoz.

A belvárosban is komoly beruházások folynak

A KSH legfrissebb, 2017 első háromnegyed évét bemutató adatsora szerint Baranyában 187 lakást építettek fel, ami csaknem a duplája (egészen pontosan 87 százalékkal több) az egy évvel korábbinak. Az, hogy a megyét a lakásépítések terén (is) Pécs húzza fel, nem kérdéses: az új lakások 80 százaléka ugyanis a megyeszékhelyen épült fel. Döntő részük, majdnem kétharmaduk többszintes, többlakásos társasház.

S a jelek szerint az építőipari fellendülés nem áll meg: a KSH adatai szerint ugyanis 2017 első háromnegyed évében az elkészült lakásoknál jóval többet terveztek. Összesen 383 lakásra adtak ki építési engedélyt, illetve történt egyszerű bejelentés – ez 13 százalékkal haladja meg 2016 azonos időszakát, azaz az építtetők továbbra is látnak fantáziát az otthonteremtésben.