Gondoltátok volna, hogy Pécs mellett ennyi ürge van?

Az ürge napjainkban veszélyeztetett állatfaj lett nem csak hazánkban, egész Európában, mivel nagyon megfogyatkoztak élőhelyei. A Dél-Dunántúlon mindössze öt megfelelő területű ürgeélőhelyet ismerünk. Talán sokan nem is gondolták volna, hogy az egyik épp Pécs mellett, a pogányi repülőtérnél van!

hirdetés

A Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-oldalán osztotta meg új felfedezését, miszerint Iregszemcse közelében egy félreeső gyepterületen május elején a szakemberek ürgéket láttak. Megvizsgálták a területet, és kiderült, életerős ürgeállomány található a legelőn, tehát ez egy új csoport.

Még egy fontos információt osztottak meg a kis rágcsálókról: az állatkák az alacsony füvű gyepterületeken találják meg a számukra legkedvezőbb életfeltételeket, ilyen rét például a pogányi reptérnél van, ahol a Dél-Dunántúl egyik legerősebb ürgepopulációját találjuk!

Az állatok fennmaradásához azonban az is szükséges – teszik hozzá a szakemberek –, hogy a növényzet magassága szinten legyen tartva a megfelelő időpontokban elvégzett kaszálással, vagy legeltetéssel.

Reméljük, jól érzik magukat az ürgék Pécs mellett, és ez még sokáig így lesz.

hirdetés

Hirdetés