Útjára indult az idei országos szúnyoggyérítés és nem lesz megállás szeptember végéig, egész nyáron zúgnak majd a gépek az ország különböző pontjain. Idő előtt kezdődik meg a vérszívók irtása, tavaly másfél hónappal később lendültek munkába a permetezőgépek.

hirdetés

A lakott területen történő, légi, kifejlett szúnyogok elleni – kémiai – irtás országosan még nem kezdődött meg, erre két-három hetet várni kell. Most egyelőre biológiai irtást végeznek a katasztrófavédők vízfelületeken és környékükön, ami elsősorban a lárvákat célozza. A következő napokban a Velencei tónál, térségünkben a Duna mohácsi részeinél csapnak le a szúnyoggyérítők mintegy 300 hektáron. Egyedül a Balatonnál indult el a kémiai irtás is.

A biológiai irtásnak semmilyen káros hatása nincs: kizárólag a szúnyoglárvákra van gyilkos hatással. Ez a készítmény baktériumok által előállított fehérjét tartalmaz, teljesen természetes.

A lakosság felett egyelőre még nem irtanak

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője elmondta, nádasoknál, mocsaras részeken egy autóra szerelt magasnyomású permetezővel ritkítják a lárvaállományt: elsősorban ugyanis őket irtják, megelőzve a későbbi durva szaporulatot.

– Tavasz közepén nagyon hirtelen csöppentünk be a nyári melegbe, ezért kell már most elkezdeni az irtást. Ráadásul voltak esősebb napok, az őket követő verőfény nagyon kedvez a lárváknak – mondta.

Az irtás megkezdéséhez a határérték az ötven csípés óránként egy fő esetében – ha az adatok ezt meghaladják, a térség felkerül a központi szúnyoggyérítési program „térképére”.

Ha egy óra alatt több mint ötven csípés lesz: indulhat az irtás!

Mint azt a szóvivőtől megtudtuk, az entomológus – rovartannal foglalkozó – szakemberekre hárul a feladat, hogy elvégezzék a csípésszámmérést. Helyiek lévén, tudják, hogy hol fordulnak elő a szúnyogok legnagyobb számban, hol vannak a tenyészőhelyek. Rendszeresen végeznek felméréseket, irtási időszakon kívül is, de közvetlenül gyérítés előtt és után mindenképpen kell.

Ha lakossági vagy önkormányzati bejelentés érkezik, a szakértőknek néhány napon belül meg kell vizsgálnia a szúnyogok számát és annak megfelelően dönteni, el kell-e rendelni gyérítést, vagy sem.

A Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja másfél milliárd forintot ölel fel. Ezen felül minden önkormányzat kérvényezheti saját költségére a külön irtást.

Pécsett a szúnyoggyérítést a tavalyi évben már a Katasztrófavédelem végezte, munkájuk pedig elegendőnek bizonyult, a Biokomnak nem kellett plusz irtást végeznie. Mindenesetre felkészültek arra a helyzetre, ha nekik is intézkedni kell egy durvább invázió esetén a Katasztrófavédelem gyérítésén túl.

Hirdetés