Megérkezett az első fekete gólya Gemencre!

A madárbarátok nagy örömére ma reggel, negyed nyolckor landolt fészkében a csodálatos fekete madár, amit a webkamera rögzített is. 

hirdetés
Uránia Mozi

Az Afrikából érkezett fekete gólya a fészek elfoglalását követően közel fél óráig rendezgette és takarítgatta otthonát, majd feltehetőleg élelem után nézve elrepült – derül ki a Gemenc Zrt. közleményéből.

2013 óta ebben a fészekben összesen 31 tojást raktak a madarak és 13 fióka repült ki.

A nézők sok-sok évig követhették Tóbiás, Sára, valamint fiókáik életét – a gólyapár utoljára 2018-ban költött a fészekben –, de 2019-ben új fejezet kezdődött, mivel egy másik pár foglalta el a gólyavárat, és egyiknek sincs azonosító gyűrűje. (Tóbiásról sajnos nem érkezett hír azóta sem, már nagyon öreg volt.)

És bizony néha szomorú perceknek (szelektálás, elhullás) is tanúi lehettek az érdeklődők, rajongók, tudósok, ornitológusok a nagy népszerűségnek örvendő kamerát figyelve, mely már 9 éve teszi lehetővé a különleges madarak tudományos megfigyelését.

Fontos hangsúlyozni a megfigyelést, hiszen a webkamera által csak szemlélői lehetünk a költés sikerességének vagy sikertelenségének, bármilyen fájdalmas is, beavatkozni nem akar a Gemenc Zrt., ugyanis egy esetleges mentőakcióval azt kockáztatnák, hogy megzavarják a gólyákat, akik remekül érzik magukat a gemenci erdőkben (az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű feketególya-állománya!). Ha pedig a madarak úgy érzik, nem biztonságos a fészkük, elhagyják azt.

Mindenesetre kíváncsian várjuk, mi lesz a fekete gólyák sorsa 2021-ben.

További részletek ide kattintva olvashatók.