Óriásdarazsak jelentek meg Pécsen, de csak semmi pánik!

Az elmúlt napokban, hetekben bizonyára sok pécsi vette észre a hatalmas rovarokat. Ezek az óriás tőrösdarazsak, melyek bár félelmetesnek tűnnek, a lódarazsakkal ellentétben egyáltalán nem agresszív állatok. Sőt védettek is, nem szabad elpusztítani őket – hívta fel a figyelmet a Biokom Nkft.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint olvasható a városüzemeltetési vállalat közleményében, az elmúlt időszakban sokan összekeverték a méretes példányokat a lódarazsakkal, azonban ellentétben velük, ezek egyáltalán nem agresszívek, nem kell tőlük félni.

Nem regisztráltak még olyan esetet, hogy bárkit megcsíptek volna.

Tilos elpusztítani őket, ugyanis védettek.

Az alapvetően magányosan élő fajnak ilyenkor van a nászidőszaka, és leginkább fatuskók környezetében láthatjuk őket nagyobb rajokba verődve. Ebben az időszakban a nőstények petéiket lemezescsápú bogarak lárváira rakják, amelyekből a kikelő darázslárvák táplálkozni tudnak – ismerteti a Biokom.

Néhány héten belül a nász véget ér, és a rajzó tömegek maguktól eltűnnek majd, addig legyünk türelmesek, az érintett területeket (ahol előfordulhatnak) a vállalat vagy elkülöníti vagy figyelmeztető táblát helyez ki.

Aki még többet szeretne tudni az állatokról, érdemes elolvasnia ezt az összefoglalót.