Újra kutyameleg jön, így vigyázzunk kisállatainkra!

A nyári hónapokat ember és állat is élvezi bizonyos szempontból: lubickolás és játék a vízben, közös kinti séták, új helyek felfedezése. Viszont a nagy melegben fokozottan oda is kell figyelünk magunkra és kedvenceinkre! Mivel augusztusban újabb rekkenő hőségekre számíthatunk, összeszedtünk pár fontos tudnivalót. 

Az utóbbi hetekben talán a megszokottnál is több alkalommal adtak ki hőségriasztást, amit nem csak az emberek – főként gyerekek és idősek – viselnek nehezen, de a háziállatok is. Kedvenceink eltérő módon reagálnak a nagy melegre, de tény, hogy például a macska és a kutya is csak kis mértékben képes megszabadulni a fölösleges hőtől, nekik főleg a kitartó lihegés és a gondos gazda marad. Hogy miképpen segíthetünk négylábú családtagjainknak a kánikula átvészelésében, kiderül dr. Molnár-Móricz Veronika, pécsi állatorvos következő tanácsaiból.

– Ha benti állatokról beszélünk, ajánlatos a tartózkodási helyüket hűteni. Ennek jól bevált módja az éjszakai szellőztetés, napközbeni besötétítéssel. Persze amikor a levegő éjjel is meleg, így sincs esélyünk a felfrissülésre. Ekkor a légkondicionáló jó megoldás lehet, arra azonban figyelni kell, hogy a berendezés legyen kitakarítva, karbantartva – vélekedett a szakember.

Hozzátette, ha nyitva hagyjuk az ablakot napközben is, mikor nem vagyunk otthon, azon kell legyen védőháló vagy rács, ami megakadályozza, hogy a kisállat kiessen, ha például egy madár vagy rovar után kap! Arra is érdemes figyelni, hogy ne képződjön huzat, mert ez a kedvenc ízületeire káros hatással lehet, sőt, nátha is kialakulhat.

Ha a kedvenc udvaron van, mindenképp legyen olyan árnyékos hely, ahová be tud húzódni, illetve a pancsolás, locsolás a kutyáknak is jólesik a melegben – így az állatorvos. Sétáltatni szerinte leginkább kora reggel vagy késő este érdemes, mikor elviselhetőbb a hőmérséklet. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy az állatok is le tudnak sülni fedetlen bőrfelületeiken, mint orron, esetleg fülön, illetve fontos, hogy

ne a forró aszfalton korzózzunk velük, hiszen puha talppárnáik is könnyen megégnek.

– A folyadékpótlásra ezekben a napokban fokozottan kell figyelni, az állatok táljában mindig legyen víz. Sőt, sétáláskor is mindenképp vigyünk magunkkal! Ha pedig a kutya nagyon liheg és nem akar tovább menni, üljünk le vele az árnyékban vagy vegyük fel a kezünkbe! Nagyon fontos, hogy pár percre se hagyjuk az autóban őket, a belső tér ugyanis hamar fölmelegedik, és rövid idő alatt hőgutát kaphatnak, amire egyébként a brachycephal, avagy köznyelven „turcsiorrú” fajták még hajlamosabbak. Ugyanígy nyilván nem szabad tűző napon kikötve sem lenniük. Ha az elővigyázatosság ellenére azt látjuk, hogy kedvencünk nincs jól, azonnal forduljunk orvoshoz – tanácsolta Molnár-Móricz Veronika.


Vigyázzunk a vadon élő állatokra is!

A madárkák is szomjasak! Itassuk őket a nagy melegben