Az ökovezetésnek megannyi előnye van. Nem csak környezetbarát, hanem gazdaságos is. Épp ezért a következőkben a HungAIRy Life integrált projekt keretén belül bemutatjuk, hogy miért és hogyan érdemes átállni erre a vezetési módra.

Az ökovezetés egy több mint 10 éve egyre népszerűbb környezetbarát, gazdaságos autóvezetési technika, amellyel nemcsak az üzemanyag, de a szennyezőanyag-kibocsátás és a zajszennyezés is csökken.

Milyen előnyei vannak a környezetbarát vezetésnek?

  • Csökken az autó kibocsátása, így kevésbé szennyezi a levegőt.
  • Csökkenthetők a klímaváltozás negatív hatásai.
  • Pénztárcabarát: csökken az üzemanyag fogyasztás.
  • Tovább megőrizhető az autó jó állapota.
  • Nem igényel anyagi befektetést, se nagyobb erőfeszítést.
  • Bárki számára könnyen elsajátítható.
  • Bármilyen korú, méretű és típusú autó vezetése esetén alkalmazható.
  • Nem jár időveszteséggel.

Tanácsok a környezetbarát vezetéshez

Rendszeres karbantartás: A megfelelően karbantartott motor működése hatékonyabb, ezáltal az üzemanyag felhasználása és a károsanyag-kibocsátása is alacsonyabb.

Folyamatos haladás a forgalomban: Megfelelő követési távolság tartásával, a közlekedési viszonyok figyelésével egyenletes átlagsebesség tartható fenn, így a jármű fogyasztása csökkenthető.

Guminyomás rendszeres ellenőrzése: A nem megfelelő keménységre fújt gumiabroncsok akár 4 százalékkal magasabb fogyasztást eredményezhetnek.

Felesleges súly szállításának kerülése: Minél nehezebb a kocsi, a motornak annál nagyobb tömeget kell megmozdítania, így megnő a fogyasztása is.

Jármű kihasználtságának növelése: Az autó befogadóképességének kihasználásával – például telekocsival történő munkába járással – csökkenthető a személyek összes üzemanyag felhasználása.

Megfelelő sebességfokozat és fordulatszám: A fogyasztás szempontjából a legkedvezőbb, ha a lehető legnagyobb sebességfokozatot használjuk azon a legalacsonyabb sebességen és fordulaton, ahol a motor még nem erőlködik.

Ha nem használjuk, szedjük le a tetőcsomagtartót: Az autóra felszerelt külön alkatrészek növelik a jármű légellenállását, így pedig nő az üzemanyagfelhasználás is. Ha semmit nem pakolunk a tetőcsomagtartóra, az akkor is 15 százalékkal növelheti a fogyasztást, de például egy autó tetején szállított kerékpár ezt a számot 30 százalékra növelheti.

Fedélzeti rendszerek használata: A tempomatot használva autópályán, sík úton, egyenletes haladáskor akár 10 százalékkal csökkenthető a fogyasztás.

Maradjunk lendületben: A legtöbb energiát a gyorsítás igényli, próbáljuk a lehető leghatékonyabban elkerülni.

Vegyük fel a tempót: A felesleges – és nem hatékony – fékezések és gyorsítások elkerülése érdekében figyeljük a zöldhullámot.

Amikor viszont csak tehetjük, akkor válasszunk környezetbarát közlekedési módokat (bringázás, sétálás, elektromos közlekedési eszközök, tömegközlekedés) és hagyjuk otthon az autót.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.