15 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapKorzóGasztró46 nemzet 50 legfinomabb ételét főzte meg a pécsi séf

46 nemzet 50 legfinomabb ételét főzte meg a pécsi séf

Lokodi Ákos pécsi kreatív séf egy hét alatt 46 nemzet 50 legfinomabb ételét főzte meg a Pécsi Tudományegyetem külföldi hallgatóival. A nem akármilyen multikulturális gasztronómiai projekt végeredménye egy márciusban megjelenő szakácskönyv lesz, melynek a célja az, hogy bemutassa, milyen sokszínű az egyetem hallgatói köre.

A Pécsi Tudományegyetem gondozásában jelenik meg márciusban egy nem mindennapi, hiánypótló szakácskönyv, melynek köszönhetően megismerhetjük az egyetemen tanuló külföldi hallgatók kedvenc, nemzeteikre legjellemzőbb ételeit. A „50 delicacies on Earth” (50 finomság a Földön) című kötetben olvasható recepteket és történeteket a diákok hozták, az ételeket pedig Lokodi Ákos pécsi kreatív séf készítette el. Ahogy a könyv címe is sugallja, 50 nemzet – például Algéria, Kamerun, Vietnam, a Kajmán-szigetek, Nigéria, Jordánia – legfinomabb, legsajátosabb ételeit ismerhetjük meg, a kötet 49 külföldi és egy magyar receptet tartalmaz majd, 46 országból.

Lokodi Ákos munkában (fotó: Annamaria Riedl/Facebook)

Lokodi Ákos lapunknak elmondta, hogy a rendhagyó multikulturális szakácskönyv ötletével Berta Anikó a PTE ÁOK Angol-Német Hallgatói Önkormányzatának vezetője kereste meg, ő pedig egyből igent mondott a felkérésre.

Egy jordániai étel a könyvből, amit már most meg akarunk kóstolni! (fotó: Kalmár Lajos)

– Nagyon izgalmasnak és nagyon hasznosnak tűnt számomra ennek a receptkönyvnek a gondolata, hiszen a cél az volt, hogy sok-sok nemzet kedvenc ételein keresztül mutassuk be azt, hogy milyen sokszínű, soknemzetiségű a pécsi egyetem hallgatói köre. Megkeresték az ötlettel a diákokat, hogy ha szeretnének ebben a projektben részt venni, akkor küldjék el az országukat leginkább jellemző, kedvenc ételük receptjét. Ez meg is történt, a recepteket rendszereztük, válogattunk közülük, ezután január végén megkezdődött az ételek elkészítésének folyamata. Anikónak hatalmas szervezői munkába került az adott időpontokra delegálni a hallgatókat – mesélte a pécsi kreatív séf.

Egy szusitorta Japánból (fotó: Kalmár Lajos)

A munka kifejezetten feszes tempóban, jól összehangolva zajlott a Slyven Rendezvényközpont tankonyháján: az 50 ételt mindössze 7 nap alatt főzték-sütötték meg, Lokodinak ebben persze a hallgatók is segédkeztek.

– Vannak olyan ételek a könyvben, melyeket nem ismertem, és melyekről soha nem is hallottam korábban, hiába voltak meg előre a receptek és a leírások róluk. Néhány ismeretlen alapanyag és fűszer előkészítésében, bemutatásában jelentettek a diákok nagy segítséget. De volt olyan résztvevő is, aki egy 14 órás repülőút után esett be a főzésre este 8-kor, volt olyan, aki magát plusz költségekbe verve vállalta be, hogy elhoz Pécsre egy pácolt birkacombot – mondta a séf.

Márciusban megjelenik a könyv, és akkor végre megfőzhetjük a külföldi diákok kedvenceit (fotó: Kalmár Lajos)

Lokodi kiemelte, hogy egy kifejezetten pécsi, lokálpatrióta összefogás eredménye volt az, hogy ez a nagy nemzetközi főzőcske összejöhetett. Az alapanyagokat pécsi üzletekből, helyi termelőktől szerezték be, az ételekhez passzoló borokat többek között az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének szakemberei választották ki. A főzésekről és az ételekről pedig Kalmár Lajos pécsi fotós készített képeket a könyvbe.

– Hihetetlenül élvezetes munka volt számomra, egy egészen lenyűgöző gasztronómiai utazás megannyi kultúrán keresztül. Ennyiféle ételt megkóstolni és ennyiféle embert megismerni elképesztő élmény volt. A legtöbb, amit ez a projekt adott, az a ráeszmélés, hogy ez a megannyi kultúrából jött ember milyen nyitottsággal, tisztelettel viszonyul hozzánk. Nagyon jó volt látni és érezni azt is, hogy számukra mennyire fontos az, hogy hova tartoznak, hogy mindezt meg is mutassák nekünk, valamint hogy mennyire tisztelik és tolerálják a különböző nemzetek és kultúrák másságát, nagyszerű volt látni, érezni, ahogy a főzés közben megnyílnak. Életem egyik legnagyobb élménye volt, borzasztóan hálás vagyok Berta Anikónak és az egyetemnek azért, hogy ebben részt vehettem – mondta Lokodi Ákos.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő