15 C
Pécs
hétfő, április 29, 2024
KezdőlapAbszolút NőkisFeketeSztár lehet egy Down-szindrómás lányból

Sztár lehet egy Down-szindrómás lányból

A 15 éves Bőczi Tímeát 4 évesen fedezte fel Kovács Beatrix, a pécsi BioRitmus Tehetségpont vezetője. Beatrix elmondása szerint Timi kiemelkedő tehetség, gyógyíthatatlan betegsége ellenére olyan tornagyakorlatokkal is megbirkózik, amikkel sok egészséges gyermek sem. Tímea Down-szindrómában szenved, de tanára szerint mostanra megérett arra, hogy egy országos tehetségkutatóban versenyezzen.

Még ha csodának túlzás is nevezni, Bőczi Tímea története közel sem mindennapi. Édesanyja korán észrevette, hogy lányának annyi energiája van, amit a hétköznapi tevékenységekkel már nem lehet lekötni. Így jött az ötlet, hogy keressenek neki egy olyan mozgásformát, amit szívesen művel.

– Pillanatok alatt szétkapta a lakást, mindenhová felmászott, jött-ment, futkosott, úgyhogy muszáj volt egy kicsit kifárasztani, hogy bírni lehessen vele – emlékszik vissza Ferenczi Józsefné, az azóta már kamasszá cseperedett lány édesanyja.

Tímea súlyos fejlődési rendellenességgel született – Down-szindrómás -, ezért nem volt egyszerű rátalálni a számára megfelelő tevékenységre. Főleg, mert senki nem akart foglalkozni a kislánnyal – meséli az édesanya. Egyedül Kovács Beatrix, a BioRitmus Életmód és Mozgásművészeti Tehetségpont vezetője és mentortanára vállalta, hogy mozgásművészeti fejlesztésbe kezd a gyermekkel.

csillag születik6

[box title=”Kevesen érnek el művészi magaslatokig”]A Down-szindróma egy súlyos fejlődési rendellenességgel járó betegség, melynek hátterében hibás sejtosztódás áll. A downos gyerekek a középsúlyos értelmi fogyatékosság szintjén vannak, IQ szintjük 35-50 között van, érzelmi megnyilvánulásaikban gazdagabbak, mint mentális képességeik terén. Képesek beilleszkedni a közösségekbe, viszonylag jól együttműködnek, lehet velük beszélgetést kezdeményezni és végrehajtják az utasításokat. Utánzóképességük és a ritmusérzékük viszonylag jó. Szeretetteljes, kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló viszonyban, következetes neveléssel, dicsérettel ki lehet bennük fejleszteni a munkakedvet bármilyen tevékenység felé.[/box]

Tímea mozgása szépen fejlődött az évek alatt. A tehetségsegítő egyesület filmet készített a folyamatról, sőt egy könyv is született a lányról. Tavaly pedig országosan is elismerték tehetségét, megkapta a MATEHETSZ 2013 „Felfedezettjeink” egyik külön díját.

A kamasz lány rendszeresen jár fellépésekre, melyeket – az édesanya elmondása – szerint nagyon élvez. Ezért Beatrix és Timi anyukája a lány lelkesedését és fejlődést látva arra jutottak, hogy benevezik őt az egyik országos tehetségkutatóba.

– Nem is reménykedtünk, hogy a Csillag születikben elfogadják a nevezésünket, ezért nagyon meglepődtünk, amikor megkaptuk az értesítést, hogy január 22-én mehetünk az első válogatóra – mondja Beatrix.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=vMh1oVNCSuo&feature=youtube_gdata” width=”670″]

Beatrixék két hét alatt gyakoroltak be egy koreográfiát, melyet Tímea három egészséges társával együtt táncol majd el. Ám a versenyre egyedül a lányt nevezték.

– Nem az a célunk, hogy bohócot csináljunk Timiből, azt szeretnénk  megmutatni, hogy egy fogyatékkal élő ember is lehet tehetséges nem csak a sportban, hanem a mozgásművészetében is – szögezi le a mentortanár, koreográfus.

csillag születik4

Máténé Sej Jolán, az Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetője (Tímea is ebben az iskolában tanul) szerint alapesetben a Down-szindrómásoknál a mozgásfejlesztés célja az, hogy fokozatosan kialakítsák és fejlesszék azokat a képességeket, amik a gyerekek edzettségét, fizikai és szellemi teherbírását növelik vagy szinten tartják.

– A mozgás segítségével helyes irányba tereljük személyiségüket, megalapozzuk a munkaképességüket, előkészítjük őket a társadalomba való beilleszkedésre. Elképzelhető, hogy lesz olyan közöttük, aki elér egy magasabb szintre is, de zömében erre nem lesznek képesek – teszi hozzá a szakember.

A sérült embereknél pedig mindig azon van a hangsúly, hogy az adott szituációban ők jól érezik-e magukat, ha ugyanis érzelmileg kötődnek, szeretik és megbíznak fejlesztőjükben, akik következetesen foglalkoznak velük, akkor képesek lesznek eredményt elérni.

csillag születik1

A kérdés, hogy hogyan sül el

A sérült embernek az a szituáció jó, amiből töltekezni tudnak, és nem szabad elfelejteni, hogy a versenyhelyzetből sokszor még az egészséges emberek sem tudnak építkezni, hiszen nem mindenkinek van megfelelő szinten  a kudarctűrő képessége.

– Én személy szerint fenntartással kezelem egy fogyatékkal élő, Down-szindrómás gyermek tehetségkutatóba történő nevezését. Hiszen sokszor még az egészséges emberek is összeroppannak egy ilyen verseny súlya alatt. A szülőknek nagyon-nagy a felelőssége egy ilyen döntés meghozatalában – mondja Máténé Sej Jolán.

Ugyanakkor az igazgató szerint az is elképzelhető, hogy a dolog jól sül el, csak az a kérdés, hogy ez mennyire szolgálja a gyermek érdekeit.

[note note_color=”#ff8d66″] Számítanak a segítségre

A kamasz lány családja nagyon nehéz körülmények között él, az édesanya születése óta nem tud dolgozni, az édesapa pedig néhány éve meghalt. Ötödmagukkal nagyjából 150.000 forintból élnek egy hónapban, így Kovács Beatrix saját maga támogatja a gyermek fejlesztését. A nehéz körülményekre való tekintettel a BioRitmus Tehetségsegítő Egyesület támogatókat, szponzorokat keres Timi további fejlesztéséhez, és a tehetségkutató műsorba való nevezés költségeinek fedezéséhez.[/note]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő