Hamarosan mindenki a pécsi lányok ruhakölteményeiért áll sorba?

Hirdetés

Nyugodtan kijelenthetjük: szeretett városunkban rengeteg tehetséges, kreatív, ambiciózus ember él, legyen szó az élet bármely területéről. Művészet, tudomány, gasztronómia, ipar, sport, bármit felsorolhatnánk, amiben egyes pécsiek igazán kimagasló teljesítményt nyújtanak. Lapunkban pedig szívesen mutatunk be helyi lakókat, akikre mind büszkék lehetünk. Ezúttal egy olyan párossal találkoztunk, akik fiatal koruk ellenére nagyszabású üzlettervvel rukkoltak elő: Orbán Réka és Klátyik Debóra saját ruhamárkája, a Serpente nemsokára debütál a nagyközönség előtt. 

A két fiatal nő körülbelül egy éve, pályázat segítségével indította el saját vállalkozását. Mint kiderült, Orbán Réka – habár pénzügyi végzettsége van és jelenleg is közgazdaságtant tanul, így nem volt sok köze korábban a divathoz – egészen kicsi kora óta rajong az egyedi ruhákért, édesapja varrt neki rengeteg kislányruhát. Hozzátette, anyukája ízlése is remek és mindig nagyon csinos, így a családban volt kitől ellesnie a stílust. Mikor eldöntötte, hogy megvalósítja álmát és tervezésre adja a fejét, véletlenül találkozott össze a Pécsett keramikusi, majd Budapesten divat- és jelmeztervezői iskolákat is végzett Klátyik Debórával, aki azonnal lelkesedett az ötletért. Azóta pedig nem csak üzlettársak, jó barátnők is lettek.

Balról jobbra: Orbán Réka és Klátyik Debóra

Elhangzott, hogy a kooperációban az ötletelés alapvetően közös, ahogy a döntéshozatal is, de a tervezési és kivitelezési folyamatokért Debóra, az üzleti, pénzügyi és vezetési feladatokért Réka felel, tehát közösen tervezik meg a teljes mértékben egyedi dolgokat, majd a rajzok alapján egy-egy mintadarabot saját maguk készítenek el, a projekt ezután átkerül a varrodába, ahol magas minőségben kivitelezik. Azt is elárulták, hogy jövőbeli terveik között táskakészítés is szerepel a mind alkalmi, mind az utcai, lezser stílusú ruhák mellett. Lapunknak továbbá elmondták,

szakmai elveik között a legfontosabb, hogy az általuk készített darabok minden korú, alkatú, stílusú hölgy számára elérhetők és viselhetők legyenek.

– Víziónk szerint a „Serpente nő” értéket képvisel, belső erőt és magabiztosságot sugároz az időtlen ruhákon keresztül, ezek segítségével. A tömeggyártású konfekcióval szemben, ahol a nőknek sokszor azzal kell szembesülniük, hogy a méretüknek megfelelő öltözék nem áll tökéletesen rajtuk, mi ügyelünk arra, hogy kollekcióink darabjai bárkin jól mutassanak. Praktikus, kényelmes, modern, de klasszikus szabású ruhákról van szó, akár hétköznapi, de üzleti vagy alkalmi viseletnek is beillenek. Azt is szeretnénk, ha a jó minőségű anyagoknak hála sokáig hordhatók lennének, akár generációkon át, hiszen mi is örököltünk anyáinktól, nagymamáinktól – mondták el a tervezők.

Mindemellett szándékukban áll, hogy környezetbarát, megbízható forrásból származó anyagokkal dolgozzanak, mint kiderült. Elárulták, bár a magyar piacon nem mindig könnyű partnereket találni, igyekeznek a külföldről megrendelt szövetek mellett helyi árut is beszerezni.

Kérdésünkre kifejtették, hogy a márkanéven sokáig törték a fejüket, míg végül az angol nyelvben a kígyóra használt egyik kifejezés, a serpent mellett döntöttek – a közismertebb snake helyett. Hogy miért, annak több oka is volt. Egyrészt fontosnak tartották, hogy olyan dologról nevezzék el brandjüket, amely a világ minden táján megtalálható: vízben, föld alatt és felett, fákon, szinte bárhol. Emellett azért esett erre a választás, mert a jó és gonosz közötti egyensúlyt szimbolizáló állat üzenetét hordozó mítoszokat, mondákat fogják kollekcióikkal elmesélni, időtlen értékeikből merítkezve, a régi értékekhez visszanyúlva.

Pécsett első alkalommal május 8-án nézheti meg a nagyközönség a ruhákat,

méghozzá egy délután 3 órakor kezdődő bemutató keretében, melyet a tettyei romoknál tartanak az alkotók. Itt elsősorban a sivatagokban fellelhető színek, mint bézs, rozsdabarna és babakék fognak megjelenni a kollekcióban. Meglepetésekben sem lesz hiány: nem csak a bájos külső helyszín, a csak erre az alkalomra íródott zene, valamint egy profi balerina közreműködése miatt rendkívüli az esemény. A „természetes kifutón” vonuló nők között hivatásos modell is akad majd, de legtöbbjük teljesen más foglalkozású, különböző korú és alkatú helyi hölgy lesz. A programot tovább színesíti, hogy az érdeklődők egy szintén pécsi pékség finomságait kóstolhatják meg, miközben gyönyörködnek a ruhákban.

A vállalkozás honlapja és Facebook-oldala jelenleg is készül, a későbbiekben főleg online rendelésre lesz lehetőség, méghozzá néhány nap alatt kiszállítható konfekcióméret mellett pár hét alatt elkészített, egyedi darabokhoz is hozzájuthatnak majd a vásárlók.

Hirdetés