20 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapAbszolút NőLégy te a legmenőbb vőlegény! Ez a pécsi nyakkendő egyedi és környezetbarát...

Légy te a legmenőbb vőlegény! Ez a pécsi nyakkendő egyedi és környezetbarát is!

Rohamosan közelít az esküvőszezon – habár ma már nehéz ezt belőni, hiszen többek között a járvány miatt folyamatosan tartanak menyegzőket – és nyilván minden pár igyekszik a lehető legkülönlegesebbé tenni a nagy napját: a helyszín, a menü, a dekoráció, vagy éppen a ruhák tekintetében is rendkívül kreatív ötletek születnek. Mi most egy olyan kiegészítőt ajánlunk olvasóink figyelmébe, amely az esküvőn, de más ünnepi alkalmakon is vonzza majd a tekinteteket, de akár egy sima hétköznapot is feldobhat. Ismerjük meg az ohBoy csokornyakkendőket!

Békési Dóra dizájnos csokornyakkendői már 2017 óta készülnek férfiak, nők, gyerekek, kisállatok számára egyaránt: az eredetileg szociális munkás végzettségű, Bólyban született, majd Pécsre áttelepült hölgy vegyesen gépi és kézi varrás útján hozza létre különleges, egyedi alkotásait. Mint mondta, igyekszik minden darabból csupán egyet készíteni, emellett pedig szinte kizárólag turkálókban talált anyagokkal dolgozik, az újrahasznosítás jegyében. A kreatív nő egy pécsi – szigorúan nem külföldi franchise – kávézóban mesélt lapunknak a márka megszületéséről.

– Hogy jöttek éppen a nyakkendők? 

– Dolgoztam egy darabig a szakmámban, aztán különböző multiknál helyezkedtem el, de mindig is szerettem volna valamilyen módon kiélni a kreativitásom. Akkor a Ferencesek utcájában volt Gangel Benjámin férfiszabóműhelye, hozzá mentem be azzal, hogy a nulláról szeretnék varrni tanulni. Furcsán nézett, de vállalta a feladatot. Elkezdtem hozzá járkálni, aztán mikor látta, hogy lelkes vagyok és nem tud elzavarni sem, javasolta, hogy végezzek el valamilyen iskolát. Az 500-asban volt nőiszabó-képzés, oda iratkoztam be. Az első csokornyakkendőt Benjáminnál csináltam, hisz nála erre volt szükség többek között, illetve ez volt a legegyszerűbb művelet, amit szinte először megtanított nekem. Mivel leginkább fekete és sötétkék anyagokkal dolgoztunk kizárólag, eszembe jutott, hogy mi lenne, ha színesebb darabok is születnének. Azóta a szuperhősöstől kezdve, a karácsonyi mintáson át, egészen a menyecskeruha maradék anyagából készítettig, mindenféle megtalálható a repertoárban.

– Milyen alkalmakra készülnek a kiegészítők és kik a megrendelők?

– Sokan választják esküvőre, de más ünnepi alkalmakra is a márkát. A hétköznapokban persze kevesebben hordanak csokornyakkendőt, de ilyen is előfordul. A legtöbbször nők írnak nekem, hogy a párjuknak kedveskedjenek. De a hölgyek maguknak, gyermeküknek, házi kedvencüknek is rendelnek. Illetve szetteket is készítek: díszzsebkendők, hajba valók, kitűzők is kérhetők például. Szerencsére sok ember van, aki előnyben részesíti a magyar tervezők alkotásait a sorozatgyártott dolgokkal szemben. Én is így teszek egyébként, épp most vásároltam például új pénztárcát, mikor is fontos szempont volt, hogy helyi termék legyen. Az interjúhelyszín kiválasztásakor is azt kértem, hogy ne egy külföldi franchise-hoz tartozó kávézóba üljünk be. Ez az ohBoy mögötti filozófia is: ha valaki pécsi, lehetőleg vegye a helyi, megbízható forrásból származó árut. Nagyon egyetértek a mondással, mi szerint gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

– Honnan a név?

– Eredetileg ketten kezdtünk bele a vállalkozásba, a partnerem találta ki a nevet. Mikor a barátaim először hallották, azt mondták, egyértelműen a bólyi származásom miatt jöhetett ez a kissé áthallásos márkanév. Rájuk hagytam, holott nekem eszembe se jutott.

– Mikor lett fontos az upcycling, tehát az értéknövelő újrahasznosítás, és miért? 

– Az elején nem volt ennyire tudatos a dolog, egész egyszerűen drága ahhoz anyagot venni egy méteráruboltban, hogy csak próbálkozzon az ember. Akkor elmentem egy turkálóba és beszereztem egy-két olyan ruhadarabot, ami megfelelőnek tűnt a célra. Így kezdődött a dolog. Az újrahasznosítás egyébként azóta abszolút a mindennapjaim részévé vált. Anno anyukámmal jártunk turiba, azóta is imádom és a legtöbb cuccom secondhand-boltból van. Persze az is fontos, hogy így egyedibb mintázatú anyagokhoz tudok hozzájutni. Arra is figyelek, hogy lehetőleg ne legyen két ugyanolyan nyakkendő. Ha egy nagyobb szövetből több is kijön, akkor is úgy okoskodom, hogy például más színnel kombinálva készítem el a hasonló, de részleteiben mégis más-más darabokat.

– Milyen minták a legjellemzőbbek, illetve mit kell tudni a nyakkendőkről?

– Nagyon különböző. Vannak, akik inkább a hagyományos színeket és mintákat kedvelik, de olyanok is, akik bevállalnak valami bohém stílusút. A nyakkendőim nagy része pamutból vagy más, természetes szövetből van, de előfordulnak azért szintetikus anyagok is. Az is változó, hogy milyen fazont részesítenek előnyben. Mindegyik tépőzárral rögzíthető, ez a legstabilabb megoldás tudtommal.

– Mennyi idő elkészíteni egy-egy darabot, hogyan lehet összeegyeztetni főállással?

– Ha mindenem megvan hozzá, gyorsan megvan, körülbelül 20 perc. Amennyiben nincs a kívánság teljesítéséhez szükséges anyagom, akkor persze tovább is tart, de igyekszem minden kérést teljesíteni. Kéméndi Tamás harmonikaművésznek például régóta tartozom, de eddig egyszerűen nem találtam harmonikamintás ruhadarabot. Németországban lakunk jelenleg, a vállalkozást munka mellett is tudtam csinálni, most pedig otthon vagyok gyesen és szerencsére a kisfiam nagyon jó baba, így nem állt meg továbbra sem a gyártás.

– A vásárlók visszajelzései milyenek?

– Eddig csak pozitív üzeneteket kaptam szerencsére. Nagyon élvezem, mikor a rendelés során kicsit beszélgetek a vásárlóval, hiszen tudnom kell, milyen fazonra, mintára gondolt, milyen alkalomra veszi a terméket, mi az érdeklődési köre. Ilyenkor valamennyire meg is ismerem őket. Annak örülök legjobban, mikor például egy-egy esküvő után küldenek képet is. Most karácsonykor is volt egy nagyon kedves történet: egy hölgy azzal keresett meg, hogy a férje méretben már nem passzoló kedvenc zakójából készítsek nekik családi szettet: így varrtam az úrnak és a kisfiúknak csokornyakkendőt, a feleségnek és a kislánynak pedig hajdíszt. Nagy volt az öröm.

– Hogy működik a megrendelés? 

– Pécsett a Coollab üzletben lehet kapni a csokornyakkendőket, rendelni pedig a honlapon keresztül, de a közösségi média oldalaimon is várom az üzeneteket. Ahogy mondtam, egyedi kéréseket is tudok teljesíteni, ha találok hozzájuk megfelelő anyagot. Fontos megadni a nyakkörméretet, valamint azt is, ha például konkrét elképzelés van. Mondjuk ha nem csak madaras, hanem azon belül flamingóminta lenne a kívánság.

– Mik a jövőbeli tervek, hagyományos nyakkendők is készülnek majd?

– Nem, azt nagyon nehéz lenne az upcycling jegyében megvalósítani, mert sok anyagra van szükség hozzá és ráadásul olyan módon kell szabni, hogy lenne nem felhasználható hulladékszövet. Egyelőre maradok a csokornyakkendőknél, díszzsebkendőknél, csatoknál, hajgumiknál.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő