22 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapAbszolút Pécs35 éve volt az emlékezetes havazás, mely Pécset is maga alá temette

35 éve volt az emlékezetes havazás, mely Pécset is maga alá temette

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán idézte fel az 1987-es nagy januári országos havazás történetét.

Az egész azzal kezdődött, hogy a dél felől érkező enyhébb és az északkelet felől bezúduló hideg levegő a Kárpát-medence térségében találkozott. Ott egy ciklon alakult ki, mely miatt három napon át tartott a havazás.

Január 12-én az ország nagyobb részén 20-40 centiméteres hótakaró alakult ki, de volt, ahol az 50 centit, vagyis a fél métert is meghaladta.

[su_quote]A sarkvidéki hideg aznap már teljesen átvette az uralmat, a maximumok általában mínusz 10 fok körül alatt alakultak, 13-a hajnalra pedig mínusz 18 és 30 fok közé hűlt le a levegő – nem meglepő módon, hidegrekord is született [/su_quote]

– írja az OMSZ.

Mindehhez viharos szél is párosult, amely országszerte hatalmas hóakadályokat épített, amivel sok helyen megbénult a közlekedés.

Mint egy korábbi cikkünkben felidéztük: Pécsett késett a tej és a kenyér, sokan elcsúsztak, balesetet szenvedtek, megsérültek. A Pannon Volánnál válságstábot hívtak össze, mert január 13-ára már közel 40 járat maradt ki, és több mint 30 mentőkocsit kellett kiküldeni, hogy a hóban megakadt buszokat ki tudják húzni, pedig egész Baranyában folyamatosan dolgoztak a munkagépek az utakon. Sőt még a hadsereg is besegített: ők szállították ki végül a kenyeret, tejet a baranyai falvakba, éjjel pedig az orvosi ügyelet munkájában is részt vettek.

Visszaemlékezések:

És íme az Országos Meteorológiai Szolgálat teljes bejegyzése:

Illetve az Időkép is megosztott Facebook-oldalán egy galériát a január közepi havazásról beszámolókkal együtt:

Várjuk mi is a történeteket, képeket!

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő