26 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldVálasztás 2022: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

Választás 2022: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

Áder János köztársasági elnök január 11-én jelentette be, hogy április 3-án kerül sor az országgyűlési választásra, illetve szintén aznap lesz a „gyermekvédelmi” népszavazás is. Most összefoglaljuk a lényeges információkat a Magyar Távirati Iroda és a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatói alapján.

A választáshoz kapcsolódó határidőket, -napokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a legfontosabb dátumok.

Kik szavazhatnak?

A 7,8 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező választónak a január 26-i névjegyzéki állapotnak megfelelően február 11-éig kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. Aki nem kapja ezt meg, a jegyzőnél, a helyi választási irodában kérheti.

[su_note note_color=”#bbbfc6″ text_color=”#0c0c0b”]A helyi választási iroda elérhetősége: Baranya Megye 1-2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda, Pécs Megyei Jogú Város Helyi Választási Iroda; vezető: Dr. Lovász István jegyző; cím: 7621 Pécs, Széchenyi tér 1. hivatali helyiségei: I./117. I./119. Telefon: 72/533-823; 72/533-858; e-mail-cím: [email protected][/su_note]

Kire lehet szavazni?

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azaz február 12-én indul.
Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz ajánlás szükséges, a jelöltek február 25-én 16 óráig gyűjthetik ezeket az ajánlóíveken.

Országos listát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Közös egyéni jelöltek alapján közös lista állítható.

Országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat listát, ehhez a névjegyzékben nemzetségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Hogyan és hol lehet külföldről szavazni?

A külhoni szavazóknak a választási iroda az országos lista jogerőssé válását követően juttatja el a szavazási levélcsomagot, ő pedig a szavazatát tartalmazó borítékot vagy a szavazás befejezéséig eljuttatja a külképviseletekre, vagy a magyarországi szavazásra rendelkezésre álló időszakban eljuttatja bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába, vagy pedig levélben a Nemzeti Választási Irodához, ebben az esetben a szavazatnak április 3-án 19 óráig meg kell érkeznie.

Az a több mint 420 ezer magyar állampolgár, aki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, és a 2018-as országgyűlési választás előtt vagy az után regisztrált, továbbra is szerepel a névjegyzékben, nem kell újra kérnie a regisztrációt. Aki még nem regisztrált, kérelmét március 9-ig juttathatja el az NVI-hez.

Április 3-án a külföldön tartózkodók Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha március 25-én 16 óráig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Egyébként huszonkilenc új külképviseleten, összesen 146 helyen lehet szavazni – itt található a lista.

Hogyan történik az átjelentkezés?

Aki a szavazás napján egy másik településen szavazna, ugyancsak március 25-én 16 óráig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Az átjelentkezők a választott településen is az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak.

Hogyan zajlik a szavazás?

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, a választópolgárok két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, másrészt a másik íven arról dönthetnek, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országos listán 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el.

A nemzetiségi választók nem pártlistára, hanem nemzetiségük listájára voksolhatnak. A nemzetiségek kedvezményes mandátummal kerülhetnek az Országgyűlésbe.

Szavazni április 3-án 6 órától 19 óráig lehet!

Várhatóan a választás éjszakáján előzetes eredményt közöl majd az NVI, de a választás jogi eredményét csak a külföldi urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 9-én, a választás országos eredményét pedig legkésőbb április 22-én.

Az új Országgyűlésnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia. Az ülést a köztársasági elnök hívja össze, a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés – tagjai többségének szavazatával – választja. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz.


A gyermekvédelmi népszavazás dátumai ugyanezek.

További részletek a Nemzeti Választási Iroda honlapján ide kattintva érhetők el.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő