23 C
Pécs
vasárnap, április 28, 2024
KezdőlapPécs AktuálAnnyira zöld lesz Pécs, hogy alig győzzük leírni

Annyira zöld lesz Pécs, hogy alig győzzük leírni

Felsorolni is nehéz, hogy milyen új virágosítási és fásítási fejlesztésekre, látványos és illatos újdonságokra lehet számítani a pécsi zöldterületeken a közeljövőben. De mi megpróbáljuk.

Nem áll le a pécsi fásítás, virágosítás és parkosítás több éve megkezdett folyamata, amelynek köszönhetően nem csupán a város közterületei válnak csábítóbbá, színesebbé, illatosabbá és komfortosabbá, hanem Pécs levegője is jóval gyorsabban tisztul majd.

A virágültetési Guinness-rekord is „csak” egy lépés volt azon a hosszú úton, amelyen Pécs jár az Európa  Zöld Fővárosa cím elnyerése érdekében. A jövőben rengeteg zöldterület-fejlesztési munka lesz,  amikről Nagy Ervin, a város főkertésze számolt be lapunknak.

„Zöld Kapu” projektek

A „Zöld Kapu” projekt egyelőre még csak tervszinten létezik. A projektben első sorban a Memi pasa fürdőjétől induló Ferencesek utcája – Jókai tér – Széchenyi tér – Király utca – Felsővámház utca tengely zöldterületei újulnának meg, de számíthatunk arra is, hogy új városkertészeti elemekkel is megdobják majd e szakaszt. A „Zöld kapu” projekt célja az, hogy új virágos és fás területeivel összekösse a belvárost és a Zsolnay-negyedet.

Itt végig fák és új növények kapnak majd helyet
Itt végig fák és új növények kapnak majd helyet

A Ferencesek utcáján, a Jókai téren, a Király utcán és a Felsővámház utcán a tervek szerint több mint száz új fát ültetnének, a Ferencesek utcájában pedig új zöldfelületeket hoznának létre. A projekt részeként zöldülne ki a Széchenyi tér is, ahol a Dzsámi melletti kis lépcsős vízesés felett egy zöld pihenőhelyet alakítanának ki, valamint a tér keleti oldalán lévő kőülőkék felett egy növényzettel befuttatott árnyékoló rendszert is építenének. A főutcán mindezeken túl olvasóliget alakulna, a Hild-udvarban pedig egy játszókertet építenének a pécsi gyerekeknek. A Búza téri körforgalom és a tér zöldfelületei szintén tovább szépülnek, a jelenleg még tervstádiumban lévő projekt kivitelezése jövőre veszi kezdetét.

Malomvölgy is fejlődik

Jelenleg tervezés és pályáztatás alatt áll a malomvölgyi parkerdő és a Malomvölgyi Arborétum fejlesztési programja, amelynek során a közkedvelt park új parkolókkal bővülne, a már meglévő épített elemeket (padok, pavilonok, stb.) pedig korszerűsítenék, továbbá a partfal védelmét is megerősítenék.

Szép zöld újdonságok lesznek Malomvölgyben is
Szép zöld újdonságok lesznek Malomvölgyben is

Ebben a projektben egyelőre még nem részletezett nagyszabású zöldfelületi fejlesztések is helyet kaptak.

Fák lepik el a város minden szegletét ősszel

Nagy erőkkel tervezik már az őszi fásítási munkákat is, amelyek során nem csupán a belvárosi kis utcák zöldülnek meg, hanem a város egyéb frekventált részei is.

Kertészet
A palánták várnak a kiültetésükre

Új fákat kap a Ispitaalja és az ott található Köztársaság tér, de „kiterjedt fásítási” munkákat fognak végezni Uránvárosban is, és új fákat ültetnek majd a Budai külvárosban és Meszesen is. A fásítás a közeljövőben már meg is kezdődhet, hiszen jelenleg folynak a közmű-egyeztetések, állítják össze a tervezett növényparkot alkotó egyedek sorát.

Ősszel is virágzik a város

Az őszi virágosítási tervek is elkészültek már. A kétnyári virágokból, valamint a hagymás és gumós növényekből készülő ágyásokhoz az alapanyagok beszerzése már megkezdődött. A munkafolyamat során városszerte pótolni fogják az elgyengült rózsákat, és – ahogy minden évben – új rózsaágyásokat is készítenek. A kétnyári növények mellett Kertvárosban ősszel évelő növényeket is ültetnek majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő