19 C
Pécs
kedd, április 30, 2024
KezdőlapPécs AktuálNextPécsHamarosan új elektromos bringákkal tekerhetünk a városban!

Hamarosan új elektromos bringákkal tekerhetünk a városban!

Várhatóan júniusban elindul a PécsiKe, Pécs első elektromos közösségi kerékpármegosztó rendszere, melynek köszönhetően a helyiek és az idelátogatók a város több pontján pattanhatnak kényelmes, környezetkímélő, korszerű e-bringákra. A töltőállomások már a helyükön, a biciklik megérkeztek, javában folyik a tesztüzem!

A pécsi közösségi kerékpármegosztó rendszer, azaz a PécsiKe kiépítése februárban vette kezdetét, a megannyi külföldi és néhány hazai nagyvárosban is rendkívül népszerű, olcsó, kényelmes és nem utolsósorban környezetbarát elektromos bicikliket pedig nemsokára ki is próbálhatják a pécsiek és a városba látogatók, ugyanis a tervek szerint a pécsi e-közbringarendszert júniusban élesítik.

Páva Zsolt polgármester már kipróbálta a bringát

A projektet felügyelő Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-től megtudtuk, hogy a Pécs-Egyetemvárosi kerékpárhálózat több mint 3 kilométer hosszú kerékpárútján, a 400 ágyas klinika és a Zsolnay-negyed közötti szakaszon elhelyezett mind a 7 darab bicikliállomás (400 ágyas klinika – Barbakán – Széchenyi tér – Kossuth tér – Búza tér – 48-as tér – Zsolnay-negyed), valamint az állomásokon található összesen 107 dokkoló elkészült már, mindemellett az elektromos bringák is megérkeztek már a városba.

Júniusban indul a PécsiKe, a dokkolók és az állomások már a helyükön

A biciklik és az állomások tesztüzeme jelenleg is zajlik, arról pedig május végén döntenek, hogy mennyibe fog kerülni a pécsi közlekedést forradalmasító rendszer használata. A PécsiKe júniusban tervezett indulása előtt természetesen tudatni fogják a pécsieket a díjszabásokról, valamint a kerékpárok és a dokkolók működéséről.

Bírni fogják a pécsi domborzati viszonyokat

A bicikliket a város bármely dokkolóállomásán fel lehet majd venni és le lehet adni, a rendszer pedig automatikus működtetésű, tehát nem igényel személyzetet. A PécsiKe rendszerének köszönhetően továbbá jelentősen nőhet a pécsi bicikliútvonal kihasználása, emellett fontos tudni, hogy a projekt elindítása tudatos, zöld-gondolkodásra vall, hiszen a PécsiKe célja, hogy a belvárost, a történelmi városmagot minél inkább tehermentesítsék a benzines és gázolajhajtású járművektől.

A cikk a TOP-6.4.1-15-PC1-2016-00001
azonosítószámú E-közbringa rendszer
kialakítása I. ütem című
projekthez kapcsolódó
szemléletformálási kampány
keretében készült.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő