Hirdetés

Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere egy friss interjúban többek között az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal program céljáról, a széles körű lakossági egyeztetés menetéről, a projekt finanszírozásáról beszélt, valamint megemlítette Flórát, a „Mecseki Chatrobotot” is. A beszélgetés a megujulomecsekoldal.hu oldalon jelent meg, alább olvasható teljes terjedelmében.

– Mik az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal program fő célkitűzései?

– Már a program előkészítése is egy olyan külön projekt, amelynek során sokkal tágabb, nagyobb léptékű társadalmi egyeztetési folyamatot alakítottunk ki, mint korábban bármikor. A célunk az, hogy minél több online és offline csatornán, minél több módon tudjuk megszólítani a pécsieket, akiknek a javaslatai, ötletei elengedhetetlenek a program sikeres lebonyolításához. Úgy gondolunk erre a kérdőíves lakossági véleménycserére, mint a hasonló keretek közt megvalósított Misina Ötletbörze kibővített, nyitottabb, továbbfejlesztett változatára.

Ruzsa Csaba alpolgármester

Az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal program egészének legfontosabb célkitűzése pedig az, hogy megváltoztassuk azt a korábbi felmérések során szembeötlő hozzáállást, miszerint a pécsiek körében a Mecsek és a hegy adottságai nem igazán képezik a város szerves részét. Ezért fontosnak érezzük, hogy a programnak köszönhetően ne csak a szabadtéri tevékenységek, ne csak a természetjárással kapcsolatos funkciók kapjanak nagyobb hangsúlyt, hanem egy szorosabb kötődés is kialakuljon a pécsiek és a Mecsek között. Ebből kifolyólag a program akcióterületeinek újraértelmezésére, újragondolására van szükség, ami viszont kizárólag a pécsiekkel együtt, közösen lehetséges.

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/a-pecsiek-donthetnek-a-mecsekoldal-teljes-megujulasarol/

– Hogyan kell elképzelni az egyeztetési folyamatot és főként azt, ami utána várható?

– Most közel két hónapig várjuk a helyiek javaslatait, a kérdőív kitöltésének november végi határideje után pedig ezeket a javaslatokat és a felmerült ötleteket megvizsgáltatjuk szakemberekkel és tervezőkkel. Az ő szakvéleményük alapján ezután összeállítunk olyan ténylegesen kivitelezhető terveket, amelyek megvalósításáról a pécsiek – akárcsak a Misina Ötletbörze során – egy internetes szavazás keretében dönthetnek. Ezt követően indul meg a kivitelezések előkészítése.

– Mennyire illeszkedik mindez az önkormányzati választási kampány során megfogalmazott polgármesteri programba?

– A polgármesteri programban meghirdetett Megújuló Város koncepcióba a mecsekoldali fejlesztéssor tökéletesen illeszkedik, ahogy egyértelműen illeszkedik a „Pécs2030 – Zöld és Okos Város” közvetlen uniós pályázati programba is. A lényeg, hogy a meglévő mecseki értékek felújításával és bővítésével, fenntarthatóvá tételükkel és optimálisabb hasznosításukkal, valamint új látványosságok és fejlesztések beemelésével egy olyan egybefüggő „mecseki élményláncot” hozzunk létre, amit a pécsiek igazán magukénak tudhatnak akár évtizedek múlva is.

Emellett természetesen a turizmus élénkítése is egyértelmű célunk.

A polgármesteri programban ez is hangsúlyos szerepet kapott, hiszen már 2019-ben megfogalmaztuk, hogy olyan fejlesztésekre van szükség a városban és a Mecsekben egyaránt, amelyek hosszabb ideig tartják Pécsen az ide látogatókat és többek között az egyetemistákat is. Mindezzel ráadásul nem csupán a meglévő helyi vállalkozásokat tudjuk segíteni, hanem olyan kedvező környezetet tudunk teremteni, amelyben új vállalkozások is el tudnak indulni. Ezek az új vállalkozások pedig – mint például a program akcióterületeire megálmodott új turistavonzó látványosságok, vendéglátóhelyek – új életet lehelhetnek a városba, jelen esetben épp a Mecsekoldalba.

– Mit lehet tudni az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal program finanszírozásáról?

– A 2021–2027-es uniós finanszírozási ciklusra a város már megfogalmazta pályázatait, azokat pedig már be is nyújtotta az illetékes minisztériumokhoz. Ezek között szerepel a „mecseki élménylánc” fejlesztési csomagja is egy többmilliárdos kerettel. A fejlesztések tervezéseit már az uniós költségkeret terhére végezzük 2020 óta. A széles körű egyeztetésre azért is van szükség, mert abban bízunk, hogy 2023 nyarán a város számára rendelkezésre álló keretek megnyílnak, és így elő tudjuk készíteni azokat a projekteket, amelyekről a pécsiek döntöttek.

A teljes fejlesztési sor mai árakon számolva hozzávetőlegesen 16-20 milliárd forintból valósulhat meg, amit városi forrásokból és különböző uniós operatív programok forrásaiból állítunk majd össze. A Mandulás kemping fejlesztését így például összekapcsolhatjuk a mellette lévő állatkert pályázati forrásaival, a kisvasút vonalának bővítését egy adott közlekedésfejlesztési pályázattal, a vidámpark felújítását közparkfejlesztési pályázatokkal, és így tovább. Tehát ez egy több éven átívelő folyamat lesz. A legfontosabb azonban először az, hogy a pécsiek fogalmazzák meg javaslataikat, hiszen csak így tudjuk meghatározni az azok megvalósításához szükséges forrásokat.

– Az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal honlapján található egy újdonság, ami segítheti az oldalra látogatók eligazodását. Van más szerepe ezen kívül Flórának, a „Mecseki Chatrobotnak”?

– Ez a chatbot tulajdonképpen egy teszt, egy modell. Amennyiben ugyanis beválik és valóban segíti a kommunikációt, mérlegelni fogjuk annak a lehetőségét is, hogy Pécs honlapján és a városi cégek oldalain is használjunk ilyen chatbot robotokat. Ez egyértelműen az Okos és Digitális Város program eleme, mely a 2019-es Megújuló Város polgármesteri kampányprogram egyik kiemelt eleme. A terv az, hogy ha valaki például a város weblapján megkérdezi, hogy lesz-e mostanában Pécsen kosárlabdameccs, akkor a chatbot válaszában megadja a meccs időpontját és helyszínét, de akár az oda vezető legjobb útvonalat is. Ez akár odáig is vezethetne, hogy mondjuk a vízóraállásunkat is egy ilyen robotnak diktáljuk be.

– Van olyan akcióterület a programon belül, amely kiemelten fontos az Ön számára?

– Noha mindegyik terület fejlesztése fontos számomra, én személy szerint mégis a libegőre vagyok nagyon kíváncsi, ahogy arra is, hogy hatósági engedély kapható-e a beruházás kapcsán. Ennek a projektnek az esetében közel 40 hatósági engedélyt kellene ugyanis beszerezni. Úgy gondolom, hogy a libegő egy olyan lehetőségekkel teli új arcát mutatná a városnak, amelyet a pécsiek nem láthattak még. Alapvetően azt kívánjuk elérni, hogy a libegő előkészítése hatósági egyeztetési szakaszba kerülhessen, hogy lássuk egyrészt azt, hogy milyen feltételek mellett valósítható meg, másrészt pedig azt, ha pont ezek miatt el kell vetni az ötletet. Ugyanakkor, ha a pécsiek nem szeretnének libegőt és ennek véleményt adnak a konzultáció során, akkor elengedjük a projektet. Ezért is fontos, hogy minél többen töltsék ki a Megújuló Mecsekoldal program lakossági kérdőívét.

A Mecsek mindenkié! Bízunk benne, hogy a témához kapcsolódó tematikus kérdőív kitöltésével Ön is hozzájárul munkánk sikeréhez.

Hirdetés