10 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátA Duna-Dráva Nemzeti Parkban kapták lencsevégre hazánk legöregebb fekete gólyáját

A Duna-Dráva Nemzeti Parkban kapták lencsevégre hazánk legöregebb fekete gólyáját

A közelmúltban egy gemenci táplálkozóhelyen több tucat fekete gólya verődött össze a hosszú afrikai vándorútra készülődve. Köztük volt a jelenleg ismert legöregebb magyarországi példány is, amit még fiókaként gyűrűztek meg, 20 éve!

Az izgalmas hírről a Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján számolt be, mint írták, az egyedi színes gyűrűk leolvasása után derült ki, hogy az egyik madár a jelenleg ismert legöregebb fekete gólya Magyarországon. A rangos címet eddig egy idén, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben Szajolnál lefotózott példány birtokolta, de a mostani gemenci fekete gólya három héttel idősebb volt nála a leolvasás pillanatában.

A nemzeti park egy érdekességet is megosztott a gólyákról: mindkét madarat ugyanazon a napon, 2003. július 7-én gyűrűzték, ráadásul két egymással szomszédos területen a Mohácsi-sziget déli részén.

Tehát mindketten szép kort megéltek, 20 évesek idén!

A szóban forgó gólyát egyébként jól ismerik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, hiszen 2008 óta már 20 leolvasása volt Gemencen, elsősorban különböző táplálkozóterületeken, de több évben fészkénél is azonosították.

A több mint 20 éves matuzsálem eddigi élete során számtalan fiókát nevelt fel, hozzájárulva ezzel a hazai feketególya-állomány fennmaradásához – foglalta össze a DDNP.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő