12 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletA felmentő ítélet hatályon kívül helyezését kéri az ügyészség Volvo-ügyben

A felmentő ítélet hatályon kívül helyezését kéri az ügyészség Volvo-ügyben

Jövő tavasszal születhet döntés másodfokon a 2015-ös, korrupciógyanús pécsi buszvásárlás ügyében a Pécsi Ítélőtáblán – értesült a hírről a Szabad Pécs. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú, Kaposváron született ítélet hatályon helyezését kérte.

Május elején született meg az elsőfokú ítélet a pécsi Volvo-perben a Kaposvári Törvényszéken. A holland–magyar kettős állampolgár Cs. A.-t és a holland állampolgár S. P.-t is felmentette a vádak alól a bíróság. A korábbi harmadrendű vádlott P. E. korábban elismerte bűnösségét, őt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték pénzmosás miatt. Akkor sokan felháborodtak a felmentő ítéleten. Különösen nehezen értelmezhető volt az ítélet annak fényében, hogy az első- és másodrendű vádlottal elismerten kapcsolatban álló, a Volvo-beszerzéshez egyértelműen kapcsolódó, a fideszes politikus Bánki Erikhez üzletileg köthető harmadrendű vádlott elismerte a per előkészítő szakaszában bűnösségét, és jogerősen el is ítélték.

A Szabad Pécs szerint a Pécsi Ítélőtábla – ellentétben a Pécsi Törvényszékkel az első fokú eljárás kapcsán – egyelőre nem jelentett elfogultságot, befogadta a fellebbviteli ügyészség fellebbezését. A lap a Pécsi Ítélőtáblától megtudta: kijelölték a bírót, dr. Krémer László fogja tárgyalni az ügyet. A másodfokú bírósági tárgyalásnak a pontos dátuma egyelőre nem ismert, de az biztos, hogy  jövő tavaszra tűzik ki.

A fellebbviteli főügyészség azt kéri az ítélőtáblától, hogy helyezze hatályon kívül az elsőfokú ítéletet. Álláspontjuk szerint ugyanis a Kaposvári Törvényszék az indokolási kötelezettségét olyan mértékben mulasztotta el, amely nem teszi lehetővé a felülbírálatot.

A Szabad Pécs beszélt egy neve elhallgatását kérő, büntetőjogi ügyekben jártas pécsi ügyvéddel, aki azt mondta, ez a fejlemény jó hír lehet azoknak, akik szerint felháborító ítélet született Kaposváron az elsőfokú eljárásban.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő