22 C
Pécs
péntek, június 21, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletA felújítás alatt is dolgozhatnak a Diána téri piac árusai

A felújítás alatt is dolgozhatnak a Diána téri piac árusai

Várhatóan a nyár elején elkezdődhet a Diána téri piac, és a mellette lévő zöldterület fejlesztése, az önkormányzat pedig menet közben arra is megoldást talált, hogy a felújítás ideje alatt is kínálhassák portékáikat az árusok.

A közbeszerzési eljárás lassan a végéhez ér a Diána téri piac fejlesztése kapcsán, így jelen állás szerint jó esély mutatkozik arra, hogy június elején elindulhasson a munka. Menet közben akadtak ugyan kisebb nehézségek, de ezekre sikerült megoldást találni. Az egyik ilyen gond az volt, hogy a közbeszerzési eljárás során kiderült, az eredetileg a piac fejlesztésére rendelkezésre álló bruttó 273 millió forint nem lesz elegendő a munka elvégzésére.

– Ezt egy úgynevezett ráemeléssel tudtuk megoldani – avatott be minket a részletekbe Schmuck Roland, a terület önkormányzati képviselője. – Ez azt jelenti, hogy más, uniós pénzből megvalósult projektekből megmaradt maradványforrásokat tudtunk átcsoportosítani a Diána téri piac fejlesztésére, ez pedig már elegendő lesz a kivitelezésre.

A közbeszerzési eljáráson hamarosan győztest hirdethetnek, így ideális esetben már júniusban elindulhat a jelenlegi piac bontása, majd kezdődhet az új, modern piac megépítése. Mivel uniós forrásokról van szó, és azokkal december végéig el kell számolni, így még idén el is készülhet az új piac.

Az árusok közül többen is aggódtak amiatt, hogy a felújítás ideje alatt hogyan tudnak majd dolgozni, de az önkormányzat igyekezett megoldást találni a problémára. Ez végül meg is született, a mostani piac melletti parkolóba fognak ideiglenes árusítóhelyeket, hat darab fa pavilont és 21 asztalt telepíteni, e mellett a közelben lévő dohánybolt is kap egy külön konténert, ahol a munkálatok ideje alatt folytatni tudja tevékenységét.

– Érezhetően van, volt egyfajta bizonytalanság az árusok részéről, ami persze érthető is – mondta el Schmuck. – Azonban a Pécsi Vagyonhasznosító felmérése alapján az árusok fele az ideiglenes helyen is folytatni szeretné a tevékenységét. Természetesen ez kényelmetlenebb lesz majd, mint a jelenlegi piac, de ez csak átmeneti megoldás, amíg az új piac meg nem épül – ahova eddig az árusok 80 százaléka jelezte már, hogy beköltözne majd. Mivel a parkolóban állítjuk fel az ideiglenes árusítóhelyeket, ez természetesen az autósoknak is okozhat majd egy kis kellemetlenséget a környéken, így az ő megértésüket és türelmüket kérjük, amíg tart a munka.

Az ideiglenes bódékban egyébként lesznek majd zöldség-gyümölcsárusok, pék, füstöltárus, tojásos és mézes is.

A Diána téri piac mellett, az annak közelében lévő zöldterület is megújul, megszépül majd, erről korábban már a PécsMán többször is beszámoltunk.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő