Hirdetés

November 2-án adták át a dán Foss Analytical anyavállalat helyi képviseletének, a Soft Flow-nak a pécsi kutatólaborját, ahol a cég munkatársai néhány héten belül ultramodern körülmények között folytathatják a munkát. Az összesen 6 millió eurós, Patacson megvalósult beruházás a magyar kormány támogatásával, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) stratégiai együttműködésével valósult meg. 

– A Soft Flow 2010 körül a gödöllői NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézettel közösen létrehozott egy magyar innovációt, amely egyedülálló volt az élelmiszerbiztonság területén. Ahhoz, hogy ebből világsiker legyen, szükség volt egy olyan piaci szereplőre, aki képes ezt a találmányt eladható termékké fejleszteni, ismeri a potenciális vevőket. A dán Foss és közöttünk kialakult együttműködés kézzelfogható eredménye a saját mikotoxin analitikai eljárásunk, a világ első teljesen automatizált multi-mikotoxin mérőműszere. Ez jól szemlélteti, miért soroljuk vállalati értékeink közé azt, hogy elsők szeretünk lenni – mondta el a rendezvényen dr. Armbruszt Simon, a Soft Flow Kft. ügyvezető igazgatója.

Kiemelte, ez a műszer csak a kezdet a nagyszerű termékek sorában, melyek Pécsről indulnak majd világ körüli útjukra; valamint úgy fogalmazott: az új épületben csodák fognak születni, amikre minden pécsi és minden magyar büszke lehet.

Továbbá elmondta, az anyavállalattal rendkívül sikeres volt az együttműködés, illetve hangsúlyozta, hogy fiatal pécsi kollégáit a rengeteg szakmai siker elérése mellett magas képzettségi szintjük is jellemzi, amire a vállalat büszke lehet.

– A magyar szellemi termékek megreformálták a természettudomány legkülönfélébb területeit, bátran kijelenthetjük, hogy a világ vezető kutatócsoportjai tele vannak magyarokkal. Biztosíthatom önöket arról, hogy a természettudományok terén a legfiatalabb generáció semmiben sem marad el a nagy elődöktől.

A magyar természettudományos kutatás nem arra predesztinált, hogy versenyképes legyen, hanem arra, hogy a világ előtt járjon. Nekünk pedig itt, ebben a létesítményben erre minden lehetőségünk meglesz.

Az állami támogatásért, a Foss belénk fektetett bizalmáért, a PTE együttműködéséért köszönet jár, de a legnagyobb hála a kollégáimat illeti, akik között vannak hazatelepültek, olyanok, akik kivándorlás helyett minket választottak, de amerikai, horvát, orosz, indiai kutatók is erősítik az egyre bővülő csapatot. Nagyon büszke vagyok, hogy mindez itt, Pécsett jöhetett létre – fogalmazott Armbruszt Simon.

Armbruszt Simon

Kim Vejlby Hansen, a Foss Analytical vezérigazgatója is felszólalt az ünnepélyes átadón. Arról beszélt, hogy november 2-a történelmi jelentőségű nap, hiszen az anyacég és a pécsi vállalat globális viszonylatban is fontos munkát végez az élelmiszer- és takarmányanalitika terén, innovatív és okos technológiákkal válaszol a folyamatosan változó igényekre. Végül hangsúlyozta, hogy a pécsi céggel kapcsolatban nagyon jó eredményeket remél, várja a közös munkát az új épületben.

– Repkednek a fogalmak: innováció, kutatásfejlesztés, magasabb hozzáadott értékű munkahely. Mindez itt, Pécs nyugati városrészében, a mai naptól az egész Dél-Dunántúl részére a valóságot jelenti, holott három éve, mikor a dán cégóriás úgy döntött, hogy itt kíván fejleszteni, akkor ez még csak reménység volt. A Soft Flow-nak hála Pécs és a térség az itt képzett, magas színvonalú munkaerőt meg tudja tartani. A jövő megkezdődött a mai napon, itt – mondta az átadón Hoppál Péter országgyűlési képviselő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen arra emlékeztetett: a kétmilliárd forintos pécsi beruházáshoz az állam mintegy 770 millió forint támogatást nyújtott, ennek nyomán a cég 90 új munkahelyet hoz létre a meglévő 31 mellett. Beszédében továbbá kiemelte, hogy a kormány komoly erőforrásokat mozgósított és mozgósít annak érdekében, hogy a termelésorientált gazdaság mihamarabb előre tudjon lépni legalább egy lépéssel, és kutatásfejlesztés által vezérelt gazdasággá váljon.

Az ünnepélye átadón többek között részt vett Pécs polgármestere, a városi önkormányzati képviselő-testület több tagja, a PTE rektora és kancellárja, a Soft Flow Kft. alapítója, a cég sok munkatársa is.

Egy kisfilmet is bemutattak az épület felhúzásáról:

Hirdetés